Informatii privind anuntul fratelui Cornel Darvasan si desfasurarea evenimentelor in cadrul comunitatii Excelsis din data de 11 mai 2013

Cornel Dărvășan (mediaseven.intercer.net - 27.05.2013)

Avand in vedere reactiile, normale, din punctul meu de vedere, cu privire la anuntul, si mai ales cu privire la forma, retragerii fratelui Cornel Darvasan si a separarii de sotie, precum si avand in vedere faptul ca am fost atat pastorul acestei biserici cat si cel care s-a aflat acolo in momentul respectiv, as dori sa fac mai multe precizari.

Fara dorinta de a ma justifica personal, avand in vedere multimea informatiilor si interpretarilor care circula, consider aceste informatii utile pentru o informare corecta si pentru a putea raspunde intrebarilor credinciosilor dumneavoastra in cazul in care va fi cazul.

Vreau sa va marturisesc faptul ca ma intristeaza in primul rand situatia dramatica prin care este nevoita sa treaca familia Darvasan. Dupa o casnicie de aproape 20 de ani, binecuvantarea acesteia cu trei copii si o evolutie aparent pozitiva, in urma unei decizii, inca nefinalizate, cinci vieti vor fi afectate in mod direct. Desi aceste probleme consideram ca ar fi putut fi / inca pot fi rezolvate prin apelarea la un ajutor specializat dar mai ales prin decizii personale luate cu umilinta si cercetare in fata lui Dumnezeu, fratele Cornel Darvasan a luat o decizie, repet, deocamdata neconcretizata, de a se desparti de sotia sa.

Desi reprezinta un ajutor infim in aceasta situatie dificila, avand in vedere faptul ca datorita activitatii fratelui Cornel Darvasan, sotia acestuia, sora Daniela, s-a ocupat mai mult de familie in aceasta perioada, s-a decis oferirea posibilitatii de a ramane in locuinta de serviciu pentru dumneaei si pentru cei trei copii pana cand isi va gasi un loc de munca si o locuinta cu chirie. Speram sa aducem putina stabilitate in aceste momente delicate pentru aceasta familie. in afara de aceasta, va fi oferit, in cazul in care se va accepta, sprijin psihologic pentru depasirea acestor dificultati.

Revenind la derularea evenimentelor de sambata, dupa demisia fratelui Cornel Darvasan de la Speranta TV din data de 7 mai 2013 acesta si-a exprimat dorinta de a veni in Sabatul urmator la Excelsis pentru a-si lua ramas bun, avand in vedere activitatea sa de aici.

Cererea acestuia a fost analizata in colaborare cu administratorii Uniunii si ai Conferintei Muntenia si, in final, avand in vedere rolul sau in formarea acestei biserici precum si a notorietatii de care se bucura, s-a acceptat aceasta solicitare cu conditia discretiei si a moderatiei in ceea ce priveste motivatia si justificarile personale.

Am vazut acest gest ca pe o dovada de transparenta fata de credinciosi dar si ca pe o oportunitate pentru fratele nostru de a-si lua ramas-bun intr-un mod civilizat, elegant, insa, in acelasi timp, pastrand discretia si moderatia, avand in vedere sfera privata, intima, a acestei decizii, nefinalizate deocamdata.

De asemenea, s-a stabilit ca a doua zi, cu ocazia anuntului, sa se ofere, la momentul oportun, un buchet de flori sotiei, sorei Daniela Darvasan, cu un mesaj de multumire si apreciere.

Din nefericire, desi nimeni nu i-a solicitat acest lucru, la un moment dat, un tanar aflat de altfel la amvon, s-a ridicat de acolo, a luat initiativa in mod personal si i-a oferit buchetul fratelui Darvasan imediat dupa ce si-a terminat interventia, ceea ce a produs pe buna dreptate extrem de multa confuzie si nemultumire.

Probabil si eu as fi fost suparat si socat daca nu as sti pentru cine era pregatit buchetul. Din pacate, orice regrete ale tanarului sau ale Comitetului pentru aceasta scapare organizatorica importanta ar fi tardiva. Pana si fratele Darvasan pare surprins si, in mod corect, a transmis refuzul buchetului. Cat despre aplauzele mai multor persoane … mi-e greu sa inteleg rostul acestora in contextul respectiv, mai ales ca multi din sala fie erau inmarmuriti, fie plangeau.

De asemenea, chiar vineri, am participat la o sedinta a comitetului Bisericii Excelsis. Impreuna cu durerea si consternarea la aflarea deciziei finale a fratelui Darvasan de a renunta la cautarea solutiilor si de a se separa de sotia sa, comitetul, exprimandu-si dezaprobarea fata de intentia de divort a fratelui Darvasan, a intarit ideea de a exprima si public dezaprobarea acestei hotarari odata cu anuntul de a doua zi.

Avand in vedere faptul ca sunt constient ca indiferent de dorinta noastra, exprimata de altfel si de fratele Darvasan, exista persoane care se ataseaza si privesc mai mult spre oameni ca modele, in loc sa-si indrepte privirea catre modelul divin, sambata dimineata am prezentat un subiect spiritual bazat pe textele din Evrei 12:2, Faptele Apostolilor 4:9,10,13 si 1 Corinteni 2:1-5; 3:1-11. Din toate aceste texte am scos in evidenta necesitatea ca fiecare membru al Bisericii Excelsis sa nu procedeze ca cei din Corint, care se atasasera mai mult de oameni (Pavel, Apolo, Chifa) ci sa-l priveasca si sa-l onoreze ca model spiritual doar pe Domnul Hristos, asa cum invata apostolul Pavel pe crestinii din Corint.

Dupa predica, l-am invitat pe fratele Darvasan sa-si prezinte anuntul, reamintindu-i de intelegerea pe care am avut-o (sa fie prezentat un cuvant de ramas bun precum si o informare scurta, discreta, cu privire la dorinta de a se retrage din colaborarea cu Biserica Excelsis pe motivul intentiei sale de a se desparti de sotia sa), acesta confirmand si asigurandu-ma ca va proceda conform acesteia.

Interventia fratelui Darvasan a avut loc in doua etape. in prima interventie, desi poate raportarea doar la propria persoana, anumite expresii, atitudinea sau atentia la sentimentele celorlalti membri ai familiei ar fi putut fi diferite, dansul a respectat intelegerea avuta.

A urmat, conform deciziei comitetului dar si a mea ca pastor, interventia mea in care am subliniat, printre altele, dezacordul meu atat ca pastor dar si ca oficial al Bisericii pentru intentia sa de a divorta. Am spus ca acest dezacord nu se bazeaza doar pe convingerea noastra, ca oameni, ci este invatatura clara a Bibliei prin care Dumnezeu ne vorbeste. in acelasi timp, am accentuat indemnul de a-i iubi in continuare pe cei care, la un moment dat, pot gresi din punct de vedere spiritual.

Desi nu am inteles inca motivatia reala din spatele acestui gest, vizibil deranjat, fratele Darvasan a inceput a doua interventie, care, din nefericire, a incalcat acordul avut de pastrare a detaliilor si al justificarilor personale pentru un cadru intim, familial. A vorbit despre o interpretare teologica a poruncilor lui Dumnezeu cu care nu pot fi de acord si a facut alte declaratii prin care a incercat sa-si justifice intentia prezentata anterior.

In sala se aflau aproximativ 300-350 de persoane printre care erau 12 persoane care se aflau in acea zi pentru prima data in Biserica Excelsis. Cei mai multi dintre cei prezenti plangeau, erau tristi si dezamagiti, chiar socati, de anuntul facut.

Trebuie sa spun ca m-am aflat atunci intr-o situatie ingrata care putea sa dea curs la interpretari. Dincolo de orice interpretari, pot declara faptul ca am incercat sa atenuez socul anuntului, atat prin subiectul predicat cat si printr-o atitudine pastorala care sa arate pretuirea fratelui Darvasan pentru colaborarea de pana atunci. Erau totusi patru ani de colaborare, o comunitate de 80 de membri infiintata, amintiri si realizari care nu puteau si nu pot fi aruncate la gunoi, dintr-o data. N-am dorit si nu doresc sa ma delimitez de lucrurile bune petrecute inainte de acest moment tragic, n-am dorit si nu doresc sa ma delimitez de rolul meu pastoral.

Ar fi fost bine daca intelegerea avuta ar fi fost respectata iar cuvintele alese mai potrivite, insa, din nefericire si spre regretul meu personal, nu a fost asa. Pe de alta parte am avut clar in minte faptul ca am datoria sa dezaprob decizia de a divorta, ceea ce am si declarat. Asa am invatat mereu si asa voi face si mai departe, indiferent cine este persoana. Prietenia si colaborarea cu cineva nu ma pot face in stare sa scuz sau sa sustin ceea ce Dumnezeu ne spune ca „uraste”.

Evanghelia ne invata ca Domnul Isus iubeste pe pacatos dar uraste pacatul si asa ne invata si pe noi sa facem. Acest lucru am incercat sa-l transmit prin ceea ce am spus si ce am facut in acea ocazie. Orice om de buna credinta si de bun simt va intelege ca atitudinea manifestata fata de fratele Darvasan a continut apreciere si recunostinta fata de trecut si dezaprobare clara fata de anuntul cu privire la intentia viitoare de a divorta.

Din nefericire, in loc de a alege discretia momentului, avand in vedere sfera privata a acestui gest si implicatiile sale, momentul respectiv a fost filmat de cineva si apoi postat chiar pe contul de YouTube al fratelui Darvasan. in plus, aceasta filmare nu continea elemente importante care au avut loc dupa acest moment dar care pot fi confirmate de cei prezenti in sala.

Astfel, dupa coborarea de la amvon a fratelui Darvasan, am mai ramas acolo cateva minute pentru a incheia pe un ton clar, de incredere in calauzirea Bisericii Excelsis de catre Dumnezeu si de indreptare a admiratiei noastre catre El si nu catre oameni.

Iata ideile pe care le-am exprimat:

– am multumit public fiecarui membru al familiei Darvasan pentru prezenta si aportul lor direct si indirect in proiectul Bisericii Excelsis, afirmand ca ei au fost, sunt si vor ramane pentru noi familia Darvasan si i-am asigurat ca nu vom inceta sa ne rugam pentru aceasta familie pe care dorim ca Dumnezeu s-o binecuvanteze.

– Biserica Excelsis merge mai departe si continua sa creada in principiile Bibliei si cele ale familiei asa cum ne invata Dumnezeu.

– Biserica Excelsis nu a fost, nu este si nu va fi dependenta de un om ci de Dumnezeu, credem insa ca Domnul a lucrat si lucreaza prin oameni. Atata timp cat Domnul Isus traieste si Biserica Excelsis va trai.

– Este timpul ca Biserica Excelsis sa stranga randurile, sa se manifeste cu maturitate iar lucrarea sa continue, si va continua.

– La final am afirmat „Dumnezeu sa ne dea simtamantul ca nimeni si nimic nu ne poate desparti de dragostea Domnului Isus”.

In ceea ce priveste motivele acestui divort, pentru ca a fost vehiculata ideea unei relatii cu o alta persoana, din ceea ce cunosc, va pot spune urmatoarele lucruri:

– Avand in vedere larga circulatie a unor acuzatii dar, in acelasi timp, lipsa unor dovezi ale depasirii limitelor unei relatii de colaborare strict profesionale, fratele Darvasan a fost intrebat direct de mai multe ori cu privire la existenta unei relatii intime in afara casatoriei si a negat intotdeauna.

– Sora Darvasan, la ultima intalnire a pastorilor din Bucuresti, ne-a declarat ca desi Cornel nu are o relatie intima cu o alta femeie, considera ca relatia lor de cuplu a fost afectata deoarece acesta a dezvoltat o relatie de prietenie stransa cu o alta persoana.

– In ceea ce priveste Biserica, din cate stiu, nu a fost niciodata in posesia unor dovezi sau a marturiilor concludente ale unor martori care sa sustina o apropiere fizica intre fratele Darvasan si o alta persoana si nici nu are intentia sau atributia de a face cercetari a vietii intime a angajatilor sau a membrilor ei.

O mica observatie la acest punct: desi Conferinta Muntenia are o adresa speciala pentru sesizari, (sesizari.muntenia@adventist.ro), de la infiintarea ei de acum patru ani nu a sosit nici-o informatie oficiala pe aceasta tema. In acelasi timp, se pare ca preferinta de a discuta si distribui informatii neverificate este mai mare decat dorinta de a rezolva si de a semnala aceste probleme.

Deoarece, aceasta adresa s-a dovedit utila pentru alte cazuri, vom continua sa o folosim si adresam oricui solicitarea de a ne trimite orice informatii serioase cu privire la problemele din acesta zona. Ne bucuram atunci cand putem lua masuri din timp si nu dupa ce problemele sau zvonurile afecteaza din ce in ce mai multe persoane sau comunitati.

Nu am dorit sa-l dezonorez pe Dumnezeu si Biserica Sa prin acest eveniment si nu consider ca am facut-o, totusi pot spune cu convingere ca am invatat din aceasta experienta ca trebuie sa fiu mai atent chiar si la cele mai mici detalii care pot fi interpretabile si pot alimenta prejudecati sau pot rani chiar si persoane oneste si bineintentionate care sunt informate insuficient. Am hotarat sa scriu aceste randuri pentru o vedere de ansamblu a evenimentului, petru transparenta si comunicare si nu pentru o justificare, de orice fel ar fi ea.

Regret si condamn alegerea total neinspirata si imatura a fratelui Darvasan de a se expune pe el si pe altii prin postarea pe internet a acelui fragment. De altfel, i-am spus-o mai intai lui, a doua zi dupa evenimentul de la Excelsis.

Nu este vorba de transparenta sau de pastrarea unor aparente de perfectiune ale Bisericii Adventiste de Ziua a saptea. Asa cum vedem in Biblie in dreptul marilor nume si cum a fost remarcat de mai multe ori la intalnirile avand ca subiect comunicarea, imaginea Bisericii trebuie sa fie autentica, nu bazata pe irealitati. Trebuie sa fim constienti ca Biserica are membri, pastori si lideri care sunt supusi acelorlasi ispite ca orice alt om. Nu este nimic ciudat in asta, ciudat ar fi sa inchidem ochii la anumite fapte sau sa ne inchidem inimile dupa ce acestia au gresit.

Domnul sa ne ajute, sa ne ierte si sa ne dea pacea si increderea ca El este la carma vietilor noastre si a Bisericii Sale.

Cu pretuire,
Nicu Ionescu

PS: Desi imi asum faptul ca acest mesaj ar putea aparea in urmatoarea perioada pe internet, consider ca este bine sa folosim aceste informatii doar pentru a intelege si pentru a putea explica mai bine credinciosilor cele intamplate in acest caz atunci cand vor aparea intrebari.

N-as dori ca prin atitudinea noastra sau prin a da apa la moara unor persoane, de cele mai multe ori anonime, sa afectam si mai mult situatia tragica prin care trece familia Darvasan. Discretia si abtinerea de la a intra in detalii personale, intime cred ca va aduce beneficii mai mari tuturor celor implicati.

http://opensourcechurch.ro