Intransigență, loialitate și iubire față de patrie la Sandru Trandafir


Istoria cultului penticostal, ca și a celorlalte culte evanghelice din perioada comunistă, este adeseori complicată iar uneori ambiguă. Iubirea de patrie era o expresie frecventă în discursurile oficialilor comuniști, fiind utilizată și de unii lideri evanghelici precum Sandru Trandafir, director al Seminarului Teologic Penticostal din București începând cu anul 1976 pentru a-și dovedi loialitatea față de autorități. Posibil să mă înșel, dar acestea sunt concluziile  notei prin care Sandru Trandafir, în calitate de director al Institutului Teologic Penticostal din București, înaintează Departamentului Cultelor o scrisoare primită de la Răscol Victor.  Scrisoarea deschisă difuzată în străinătate a fost redactată în opinia lui Sandru Trandafir cu scopul  ,,de a defăima atât țara noastră, cât și pe mine personal.”

32 răspunsuri

  1. Cred că avem nevoie de mai multe documente pentru a evalua în mod just raportarea unuia sau altuia dintre liderii Bisericilor evanghelice din România la autorităţile comuniste. Am citit recent scrisorile lui Bonhoeffer către autorităţile naziste (în vreme când încă era liber şi i se retrăsese dreptul de a predica). Bonhoeffer (care deja devenise „complotist”) încerca să-şi creeze o imagine bună în ochii autorităţilor. Pentru cineva care citeşte scrisorile fără a avea tot contextul, autorul lor pare slugarnic.
    Nu sugerez prin asta că Sandru era un soi de Bonhoeffer, ci că avem nevoie de mult mai multe documente pentru a ne face o imagine cât de cât corectă despre el.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Observația făcută de tine este una pertinentă. Nu putem să judecăm o persoană doar din ce a spus o dată sau într-un anumit context. Se impune o analiză a mai multor puncte de vedere și a mai multor surse. Unchiul meu îmi spunea că pentru cineva care nu a experimentat frica și constrângerile cu care se confruntau credincioșii evanghelici în perioada comunistă îi este mai greu să înțeleagă anumite lucruri. Cu toate acestea cineva care nu a trăit perioada identifica într-o predică Ispita scopăului care scuză mijloacele ca una din problemele majore cu care s-au confruntat confruntat liderii religioși din România acelor timpuri. Concret, mesajul făcea referire la acceptarea unor compromisuri cu scopul de a putea sluji Biserica sau comunitatea. Voi reveni cu o postare în care am să explic acest concept și legătura lui cu evanghelicii din România. Cât îl privește pe Sandru Trandafir, nu știu în ce măsură s-a folosit de acest principiu dar voi publica și scrisoarea lui Răscol Victor pentru a vedea concret care au fost afirmațiile considerate defăimătoare și poate coroborat și cu alte documente vom putea înțelege mai bine unele lucruri. Daca voi mai identifica și alte materiale care să clarifice activitatea lui Sandru Trandafir le voi publica.

      Apreciază

  2. Draga Marius,

    Daca e vorba de o scrisoare deschisa, Trandafir Sandru nu avea cum sa nu reactioneze. Poti fii convins ca inainte de intoarcerea lui in tara, continutul scrisorii lui Rascol era cunoscut la Bucuresti. Dar desigur ca autoritatile asteptau nota informativa si luarea de pozitie. De ce nu vad „expertii” de astazi ca Sandru nu a reactionat la scena deschisa, publicand la randu-i un material in care sa-l denigreze pe Rascol? Gandeste-te ca avea pe mana revista Cultului, era redactor-sef! Din perspectiva acelor vremuri, eu spun ca aceasta nota informativa este inteligenta, moderata si echilibrata.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Dragă Luca,

      Nu cunosc ce altă reacție a avut Sandru Trandafir față de scrisoarea lui Răscol Victor, însă punctul de vedere exprimat de către tine este unul interesant și binevenit. Cu toatea acestea, consider că prezentarea unor informații false, neadevărate despre realitatea din țară se numește minciună. Personal am văzut note de protocol semnate de lideri evanghelici români în anii 80 prin intermediul cărora aceștia susțineau că în România există deplină libertate de închinare, lucru total neadevărat. Faptul că Sandru Trandafir nu a reacționat și altfel față de scrisoarea deschisă este un lucru de apreciat. Rămâne ca istoria să judece faptele și să scoată la lumină întregul adevăr.

      Apreciază

    2. Luca,
      Nu obisnuiesc sa scriu pe bloguri, dar nu rezist de data asta sa nu comentez pe marginea postarii tale. Spui ca nota informativa trimisa de Sandru Departamentului Cultelor este „inteligenta, moderata si echilibrata”. Cat de „inteligenta” poate sa fie cand el, indirect, afirma ca ceea ce spune Rascol despre el este adevarat. Sandru spune: „Din cuprinsul scrisorii rezulta pozitia mea intransigenta de loialitate si iubire fata de patrie … precum si atitudinea mea fata de persoanele extremiste din cultul nostru”. Sandru nu neaga nimic din ceea ce spune Rascol, ba chiar spune ca scrisoarea lui Rascol reflecta corect pozitia si atitudinea lui (a lui Sandru). Evident ca nu putea sa spuna departamentului ca Rascol minte fiindca, in acest caz, nu mai iesea in evidenta imaginea lui pozitiva in ochii autoritatilor. Asadar, cautand sa scrie pe placul autoritatilor, Sandru isi da arama pe fata, recunoscand ca acuzatiile sunt adevarate dar ca il „defaima”. Asta numesti tu inteligenta?

      Apreciază

      1. Daniela Iliev(Sandru) | Răspunde

        Draga John Tipei,

        Ma uimesti si ma intriga raspunsul tau referitor la inteligenta tatalui meu… Tatal meu a dat dovada nenumarate ori de inteligenta si diplomatie… pe care inca nimeni nu a reusit sa i-o inlocuiasca.
        Am vazut imitatii printre fostii lui studenti…dar nimic altceva…
        Cred ca nu intelegeti luptele din spatele cortinei…pe care nici unul din voi…si chiar tu…nu le-a infruntat!
        Nu mai intelegeti un lucru… ca nu era vorba de defaimarea lui…si de distrugerea unei lucrari a lui D-zeu care trebuia pusa in picioare numai de el…si de care voi…cei care ati preluat beneficiati…
        Defaimarea lui cum o numesti aducea dupa sine prabusirea a tot ceea ce azi sta in picioare.
        Asa ca, D-zeu nu a ingaduit sa i se intimple nici un rau!

        Ar trebui sa-ti revizuiesti un pic comentariu…ma dezamagesti total…cred ca ar trebui sa stii de ce!

        Apreciază

      2. Mr Ion Tipei,

        Consider ca scaunul pe care stati inca reflecta caldura pe care Trandafir Sandru a lasat-o in momentul cind vi l-a oferit cu incredere, si consider ca judecata pe care o faceti nu se cuvine unui decan al Seminarului Teologic care ar trebuie sa fie pentru studenti un exemplu de credinta.

        In cazul in care nu ati schimbat intre timp profilul institutiei pe care o conduceti, ramin la speranta ca a ramas si mai departe profilata pe studiul Sfintei Scripturi.

        Apreciază

  3. John,
    Stii bine care a fost relatia mea cu fratele Trandafir Sandru. Totusi eu nu voi spune nimic negativ despre un slujitor al Domnului, cu atat mai putin despre un om care a trecut la cele vesnice. El a fost un om al timpului sau, si trebuie inteles in acel context. Unde gasesc eu inteligenta in acea nota? In simplul fapt ca Sandru ignora complet pretextul – povestea lunga si veche (la acea vreme, in 1976, lucrurile erau diferite de 1945-51) – si spune simplu: „cei ce stau in spatele lui Rascol”. Asta numesc eu inteligenta. QED. Vrei sa-ti mai spun ceva frumos despre Trandafir Sandru? N-a murdarit pe nimeni, nici cand a avut probe indubitabile. Si-a tinut gura ca nimeni altul. A stiu sa suporte o critica, chiar nedreapta. A urat vulgaritatea, barfa, marlania. Stii ceva, John? Mi-e dor de un conflict cu Trandafir Sandru! Am multe motive sa spun asta si tu le stii.

    Apreciază

    1. Frate Luca, eu am multe alte dovezi, pe linga cele aduse de fratii Rascol si Caraman impotriva lui Sandru, fapte/dovezi care sustin contrariul celor afirmate de dvs. despre onestitatea si integritatea lui Sandru Trandafir. Astfel, prealabil sosirii fratelui Billy Graham in Romania, eu difuzasem, incepind cu anul 1980, cu ajutorul fratilor Vasile Talos si Iosif Ton, filme documentare primite de la Misiunea Billy Graham Evangelistic Association. Ulterior, Securitatea ni le-a confiscat, la Satu-Mare, dupa proiectarea lor in bisericile penticostala si baptista din oras. Mie, pastorului Opris Victor si familiei care a ascuns aparatura si filmele evanghelistice ne-au fost deschise dosare penale de catre Procuratura Satu-Mare.
      Mai tirziu, cind in 1985 fratele Billy Graham a sosit in vizita oficiala de stat in Romania, am fost si eu invitat sa-l intimpin la Aeroportul Bucuresti-Otopeni, dar am fost indepartat prin forta din zona de Sosiri internationale a aeroportului de catre doi securisti instigati de catre pastorii Trandafir Sandru si Marinel Ioan Ceuta, cooptati de D.C.C. si Protoclul de Stat in Comitetul de Organizare a Turneului Evanghelistului Billy Graham.
      Ulterior, pe 14 Sept. 1985, am sosit la intilnirea cu Billy Graham de la Biserica Penticostala Sebastian Bucuresti si am intrat in Biserica cu o invitatie oficiala ce mi-a fost inminata de pastorul baptist Vasile Vadan din Cluj. Cind pastorul Trandafir Sandru m-a observat in sala, pe locurile rezervate Uniunii Baptiste, a venit personal, insotit de doua ‘gorile” si m-au inhatat de pe scaun si m-au scos afara, dar am reintrat in biserica odata cu sosirea delegatiei oficiale americane.
      Vreau sa mai mentionez incidentul major creat de T.Sandru si M.I. Ceuta care, instigati de securistii ce impinzeau platforma din fatza bisericii Sebastian, plina cu cca 10 000 de participanti veniti din toata tara, i-au alungat folosind miciuni si tertipuri, cu portavocile securistilor, mintindu-i pe cei 10000 ca daca elibereaza platforma din fatza bisericii si se vor deplasa 300 metri pina la uzinele Titan, li se va permite ulterior sa revina si sa asculte in difuzoare predica fratelui Billy Graham. Insa totul a fost doar o minciuna, cei 10 000 fiind alungati apoi de Securisti si Militieni.
      Evanghelist Ioan S. Pop,
      Religious rights observer for US State Department

      Apreciază

      1. Sandru Andrei | Răspunde

        Nu iti mai permit sa vorbesti urat despre bunicul meu ! Cauta un alt subiect !

        Apreciază

      2. Daniela Iliev(Sandru) | Răspunde

        Cele 2 gorile de care vorbesti, erau frati cu ordinea…cine stie cu ce scop ai venit in biserica daca chiar ai fost scos afara.
        Ce minciuni gogonate…draga frate asa zis evanghelist…ai uitat ca in Romania nu era voie ca oamenii sa stea pe strada, mai ales in zona din apropierea Casei Poporului? Pai tu crezi ca Ceausescu ar fii vrut sa vada o masa mai mare de oameni in zona care o frecventa? Chiar n-ai logica deloc?
        Cum ai reusit sa numeri 10,000 de oameni?

        Apreciază

        1. Rev. Ioan S. Pop

          Ar trebui sa vorbiti despre mine mai reverentios, Daniela I. Sandru, deoarece biserica din Sebastian si amenajarea Seminarului I.T.P. au fost ridicate si datorita sponsorizarilor uriase si donatiilor masive facute tatalui vostru, atit prin intermediul meu cit si de unchiul sotiei mele, Stefan Pisti Guyas, misionar al AOG USA. Chiar si dupa Revolutie, am continuat, la cererea lui Trandafir Sandru sa-l sponsorizez masiv, iar cind a venit la Cluj pt. ordinarea si instalarea absolventului ITP Ovidiu Dorin Druhora, directoru T. Sandru mi-a mai cerut, suplimentar, inca 5000 USD, donatie pe care i-am oferit-o in prezenta multor martori si a fr. Emil Bulgar, la receptia data la Hotelul Belvedere Cluj.
          Dar acu, privind retroactiv ca unul care am coordonat si organizat Congresul Cultului Penticostal tinut la Cluj, in14-15 Mai 1980, regret ca am tolerat numirea lui T. Sandru in functia de secretar general al cultului, desi ocupase abia pozitia a 8-a dupa scrutin si alegeri, numirea lui T.Sandru fiind un abuz. DE altfel, majoritatea delegatilor si revolutionarilor veniti la congres au cerut, in corpore, anularea tuturor legitimatiilor pastorilor compromisi de colaborarea cu Securitatea, inclusiv a directorului Seminarului I.T.P., Trandafir Sandru. Dra acesta, dupa ce s-a vazut scapat si „cu sacii in caruta”, a revenit la dictaura sa personala si la abuzurile din trecut, dispunind abuziv lui Sile V. Roske, in 1991, sa publice suspendarea studiilor Colegiului Christian Life College Mt.Prospect,Il,USA, studii teologice pastorale si didactice desfasurate deja in 3 dintre Comunitatile Regionale Penticostale, Cluj, Oradea si Suceava.
          Virulenta atacurilor dvs. ma determina, in consecinta, sa ma constui, incepind de acum, ca parte civila impotriva urmasilor legatari ai lui Trandafir Sandru, pentru gravele sale abuzuri si ilegalitati savirsite si dupa 1990, culminind cu inlocuirea mea abuziva din functia de Sef al Comisiei centrale de Cenzori a Cultului si din Consiliul Bisericesc al Cultului, prin fals si uz de fals, in complicitate cu VP Marinel Mesaros.
          Rev. Ioan S. Pop, Co-fondator al C.R.P. Cluj
          Organizator si sponsor al Congresului C.P., 14-15 Mai 1990
          Fondator al Christian Life College, Extensia Romana

          Apreciază

      3. Daniela Iliev(Sandru) | Răspunde

        Cred ca s-ar cuveni d-voastra sa nu mai vorbiti la modul de mai sus, a primului mesaj, la adresa tatalui meu si sa nu mai exagerati in povestirea de mai sus. Demonstrati-mi ca titlul pe care il aveti va cinsteste si omeneste si crestineste. Lasati-L in pace pe un om care e rece in mormint de peste 12 ani. D-zeu e sus, aude, stie si vede totul.
        Apreciez ca ati facut donatii, dar uitati ca nu i le-ati facut lui, ci in primul rind le-ati facut lui D-zeu pt a ridica probabil scoala care azi sta in picioare. Ar trebui sa fiti mindru ca si pe d-voastra D-zeu va folosit in alt fel, daca asa e.
        D-zeu va va rasplati daca ati dat cu inima buna. Se pare ca vorbiti cu multa ura si pareri de rau pt ceea ce ati facut.
        Nu cunosc amanunte despre Congresele de care mentionati, sau ca tatal meu ar fii obtinut vreo pozitie cu abuz. Nu cunosc nici faptul ca fost dictatorial cum il numiti. Stiu un singur lucru, ca era printre putinii, sau primii cu educatie didactica si ce a facut, a facut cu dragoste si cu daruire. Se vede vadit ca il uriti pe acest om care si-a dat fiecare cm din sufletul lui lucrarii lui D-zeu.
        As aprecia daca l-ati lasa in pace, ca oricum nu-l mai puteti trezi din morti; iar problemele de ura sa le rezolvati cu D-zeu.
        Nu reiese dragoste crestineasca din mesajul d-voastra. E usor sa acuzati un om care nu mai e in viata; de ce nu l-ati infruntat la momentul oportun? Tatal meu era un om blind, in relatii bune cu oamenii , nu ii placea cearta si nici n-o provoca.
        Acuzatia d-voastra e non-sens, dupa cum stiti, nici unul din noi nu am fost la conducere, si nu am avut nici-un post sau drept de decizie. Chiar nu stiu despre ce vorbiti.

        Apreciază

      4. Daniela Iliev(Sandru) | Răspunde

        V-am vazut pagina pe yahoo in care il numiti pe tatal meu un comunist ratat; dar daca ma uit la mesajul d-voastra de mai sus, incepind de la cuvintul gorila … d-voastra pareti sa fiti chiar un comunist inrait. Nu stiu cum va mai numiti frate.

        Apreciază

  4. Draga frate Ioan Pop, nu documentarea sau motivele imi lipsesc mie, ci apetitul de a ma rafui cu viii si cu mortii. Asta pentru ca Domnul m-a binecuvantat foarte mult si mi-a umplut inima de pacea Lui.

    Apreciază

  5. […] în dezbaterile din mediul evanghelic românesc.  După cum relevă și comentariile la postarea Intransigență, loialitate și iubire față de patrie  la Sandru Trandafir [patria socialistă după cum se exprima cineva],   penticostalii sunt mai deschiși față de […]

    Apreciază

  6. Daniela Iliev(Sandru) | Răspunde

    Dragule Marius Silvesan,

    Se pare ca ai dat o mare lovitura scriind carti despre persoane deja decedate…si de a publica scrisori despre care nu cunosti esenta evenimentelor, temerilor , amenintarilor unora ca Victor Rascol asupra tatalui meu…pentru simplu motiv ca era un desident care instiga la discordii in biserica, nu chiar un om a carui familie imprastia Biblii, dar care el insusi…nu cunostea sau nu infaptuia ce scrie in ea.

    Eroi sint multi dupa lupte grele…Oare te crezi un erou?
    De ce n-ai publicat toate aceste lucruri acum 20 de ani, dupa revolutie…ti-au secat buzunarele…si nu stiai cum sa faci bani?
    Eu numesc aceste josnice proclamatii concentrate in paginile acestei carti… a unui diabolic care in loc sa vina cu ceva constructiv la adresa bisericilor penticostale, deraieaza atentia bunilor crestini…intr-o directie noua: ” hai sa vedem ce s-a intimplat acum 1000 de ani” . Asta vrea diavolul oameni buni…in loc sa cititi Biblia…cititi nimicuri…
    Daca vreti detalii adevarate….intrebati si familiile celor decedati pe care incercati sa-i minjiti fara rusine si fara constiinta.

    Thanks for reading!

    Apreciază

  7. Daniela Iliev(Sandru) | Răspunde

    Raspuns la pagina publicata de Marius Silvesan:
    1.1 Din pacate te-am confundat cu acest Croitoru. Daca nu scrii carti, postezi bucati de hirtii obtinute probabil de la cult, sau de la oameni care au aceste copii fara sa cunosti contextul evenimentelor.
    2.1 Toti ati fost relationati…cum numesti tu…cu acest regim ateist…era singurul la conducere…
    Chiar nu ma intereseaza articolele aferente din moment ce cunosc evenimentele si oamenii din aceste articole de cind eram copil. Crezi ca prezinti o situatie reala postind niste documente fara un istoric in spatele lor? Cu siguranta, NU!
    3.1 Intre a nu crede si a nu cunoaste e o mare diferenta. Eu cunosc si cred ce spun. Ai marturii viabile? Posteaza-le sa le vad. Iarta-ma te rog…pe cine sa apere comuinistii? …pierzi firul aici.
    Aici nu vorbim de sentimente paterne, aici vorbim de fapte…trebuie sa-ti spun ca sint o fiinta foarte rationala, si cind e vorba de dreptate o dau si celor care nu fac parte din familia mea.
    4.1 Mi-ar place sa scrii de eroi ai credintei, dar nu vad unde scrii. Deocamdata ceea ce faci, minjesti un nume. Aceste scrisori nu relateaza frinturi din istoria evanghelica.
    5.1 Pai astept sa scrii istoria anilor 1980 ca poate asa descoperi incidentele in contextul carora au aparut aceste scrisori. Eu cunosc foarte bine conditiile…si la propiu si la figurat…am trait cu un tata care avea profesia de profesor de istorie, care era avid in a cauta si a cerceta, si in ceea ce priveste cautarile lui si dorinta de a-i invata pe altii tot ce stie, a tras destule…de ce pt el era OK sa infrunte si pt altii nu?
    6.1 Acuzatiile nu sint nefondate…traficul pe site-ul tau conteaza…Incearca sa-ti cistigi existenta din lucruri constructive, nu destructive la adresa altora…nu cred ca asta ti-a cerut D-zeu.
    7.1 Versetul de sus nu are nici-o legatura cu comentariile mele. Nu accept nimanui sa minjeasca numele meu si al familiei mele, si mai mult, al celui care a fost Trandafir Sandru. Sincera sa fiu, chiar ca nu ma intereseza aceasta carte, prefer sa ajut un sarac care nu are ce minca, decit sa dau banii pe o carte care a produs discordii, pt ca din pacate, a produs o mare vilva in rindul bisericilor…si nu pozitiva.
    8.1 Se pare ca nu stii sa citesti printre rinduri.
    9.1 Am inteles ca ai fost la seminar; cred ca ai obtinut destule informatii despre lucrarile bune sau rele ale tatalui meu.
    Nu exista alta marturie mai vie:
    Trandafir Sandru prin viata lui exemplara si in familie si afara de familie, intrasigent uneori, de o integritate rar intilnita, dascal si diplomat inascut, un leader desavirsit, extraordinar de rugativ, care si-a pus toata increderea in D-zeu pt fiecare pas care l-a facut, este si va ramine o marturie vie a credinciosiei si devotatiunii fata de D-zeu si lucrarea Lui. Desi trist ca nu a vazut Institutul terminat pina la capat, si-a indeplinit misiunea cu credinciosie pe acest pamint.
    Si cu asta cred ca am spus totul si am incheiat acest subiect

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Așa cum menționam și la începutul acestui articol ”Istoria cultului penticostal, ca și a celorlalte culte evanghelice din perioada comunistă, este adeseori complicată iar uneori ambiguă”. Plecând de la cele scrise menționez că nu am acuzat pe nimeni în lipsă de dovezi și nici nu am contestat lucrurile bune pe care Trandafir Șandru le-a făcut pentru Biserica Penticostală și doctrina sa. Cât privește relațiile dumneavoastră familiare mă bucur că vă apărați tatăl deși cei care v-au cunoscut personal și v-au citit comentariile îmi relatau contrariați de faptul că nu ați avut această atitudine și anterior. Știu că adevărul este dureros dar el trebuie asumat, iar în acest caz dovezile din arhiva Securității dovedesc faptul că tatăl dumneavoastră nu numai că a semnat un angajament cu Securitatea dar a și activat ca informator. Se remarcă și aici nuanțe fiindcă spre deosebire de alți informatori, colegi de slujire, a căutat să rezolve și problemele Bisericii. Ceealaltă fațetă de colaborator este aceea despre care vorbește și documentul de față. Dezinformarea Occidentului față de realitățile din țara noastră. În acest context ia parte la o acțiune de denigrare al lui Richard Wurmbrand și se plânge de faptul că eroi ai credinței precum Aurel Popescu, Pavel Nicolescu, Vasile Răscol că i-au îngreunat activitatea, defăimând ”realitățile” din țara noastră” (ACNSAS D12390/vol.4) Corelat cu atitudinea menționată este și aceea că Șandru Trandafir se lăuda în notele către Securitate că a susținut propaganda Statului cu ocazia călătoriilor sale în străinătate. În încheiere aș dori să menționez că acțiunile lui Trandafir Șandru au avut și plusuri dar și minusuri. Nimeni nu-i poate contesta aportul la dezvoltarea mișcării penticostale din România, cum totodată nu poate fi contestată colaborarea sa cu organele de Securitate și susținerea pe care a acordat-o propagandei comuniste în străinătate. Mulți mi-au spus că acestea erau realitățile și că cei care vroiau să slujească în Biserică trebuiau să accepte și unele compromisuri. Tocmai de aceea a fost nevoie de unul ca Wurmbrand să se ridice în plenul Congresului cultelor religioase din 1948 și să spele rușinea de pe obrazul Bisericii. În încheiere vă las tuturor care veți citi aceste rânduri un gând al lui Richard Wurmbrand care spune următoarele: Dacă cineva crede că acceptarea colaborării a fost necesară pentru ca Biserica lui Hristos să poată înainta se înșeală amarnic. Crede-ți voi, spunea Wurmbrand, că Dumnezeu nu are grijă de Biserica Sa? De multe ori, mulți cred ca și Ilie că au rămas singurii apărători ai credinței, sau că fără ei lucrarea lui Dumnezeu nu va înainta, însă nu știu că Dumnezeu mai are alți 5000 de credincioși care nu și-au plecat genunchiul în fața comunismului și că acceptarea compromisului și luarea unor decizii în locul lui Divinității nu este decizia corectă. Dumnezeu, poartă de grijă el însuși de lucrarea Sa!

      Apreciază

      1. Daniela Iliev(Sandru) | Răspunde

        Cei care nu au trait epoca comunismului; in care nici nu exista posibilitatea unei alte alegeri; decit plecarea in strainatate…care ulterior a si fost scopul celor din securitate, ca prin presiuni si interogatorii, urmariri si presiuni asupra lui si a familiei sub diferite forme, sa-l determine sa plece din tara si sa scape de ideile lui; a semna diverse hirtii, pe care tu le numesti de informator, e diferenta de la cer pina la pamint. Cred ca nu intelegi ca procedurile obligatorii de a lua aprobare de la departamentul cultelor sau alte oficii, si a anunta ca pleaca sau vine in tara, de a representa Romania la Conferintele Religioase…etc nu se numeste COLABORATOR si nici INFORMATOR. Interpretarea pe care o dati e mirsava. Si ma faci sa cred ca esti un instigator…si asta era o meserie in rindul celor care informau.
        Nu cred ca tatal meu a prezentat lucrurile eronat afara, el nu s-a implicat in politica…cum reiese din rindurile tale.
        In ceea ce ma priveste pe mine, nu cred ca m-a cunoscut nimeni, mai putin poate copii care inca isi aduc aminte cu placere de scolile duminicale care le tineam cu ei…probabil ca ei sint cam de virsta ta sau mai mari, la ora asta. In conditiile in care eu am crescut, prietenii mei erau prietenii parintilor mei, oamneni deja adulti, Caraiman era chiar unul din ei, de exemplu…asa ca informatiile pe care le ai sint total eronate…Ideea este ca tu si altii apropiati virstei tale, proveniti dintr-o generatie imediat dupa revolutie, in care ati iesit la lumina, din spusele parintilor si altora…ca tot ce a existat la nivel inalt, incluzind religii…au fost numai informatori sau securisti si ati ajuns sa interpretati toate evenimentele sau hirtiile pe care le obtineti , care n-au nici-o legatura cu istoria de care zici ca vei s-o prezinti pe acest side, deja intr-un mod paranoic…limitindu-va la cuvinte; informrator, colaborator. Pina si joburile pe care le obtin unii in Romania la diverse firme se numesc tot Colaborator, in loc de Consultant…Tatal meu a fost in relatii foarte bune cu Richard Wurmbrand, nu stiu de unde vii cu asemenea informatii eronate.
        Trebuie sa intelegi ca printre cei care si-au plecat genunchiul in fata comunismmului, altii au mers la extreme…adica si-au cautat raul cu luminarea. Tocmai asta e fost ideea intr-un final: Cultul Penticostal sa fie recunoscut si oamenii sa fie liberi sa aleaga.

        Apreciază

        1. Daniela Iliev(Sandru)

          Si inca ceva, ca vad ca nu mai gasesc comentariile fratelui meu…ca sa -ti pot raspunde la ceea ce ai comentat…poate imi explici cum a fost dat tatal meu afara din invatamint si a luat o functie de contabil dupa o oarecare vreme fara slujba, poate imi explici cum i s-a retras licenta de pastor, de ce eu am avut medie de trecere la treapta la Liceul Pedagogic, cu medie de 10 la Romana si 9 la Matematica la examenul oral si la contestatiile facute sa mi-i se arate examenele scrise mi-i s-a raspuns…” stim noi cine e tatal tau si n-avem nevoie sa le predici la copii de D-zeu”, de ce timp de aproape 2 ani nu am putut sa-mi gasesc un job in Romania, si cind am reusit sa obtin unul cu ajutorul fratelui mai mare…am fost amenintata in permanent ca-l voi pierde…de ce crezi ca am luat toti fratii decisia de a pleca din tara, chiar daca tatal a fost extrem de suparat…si stiam ca il va afecta…pt ca era un informator? Hm…ma indoiesc ca afirmatiile tale sint viabile.

          Apreciază

        2. Corneliu Sandru

          Daniela,

          Aici sint comentariile mele cu Silvesan.
          Le voi incorpora toate si prezenta la momentul potrivit.

          Spee ca aceste comentarii totusi sa existe pe website-ul individului, in asa fel incit oamenii care il acceseaza sa intre in contact cu prospetimea subiectului existent. Daca nu, in orice caz vor apare la momentul potrivit

          1. Corneliu Sandru spus
          02/11/2010 la 17:17
          Asi dori sa intru in posesia respectivei scrisori de care mentionati pe website, precum si a altor dovezi care “ridica” semne de intrebare despre loialitatea tatalui meu. In aceiasi masura sper sa am bucuria de a va cunoaste personal, poate chiar printr-o invitatie in cadrul ambasadei canadiene in Romania.
          Multumesc
          Răspunde
          o
          Marius Silvesan spus
          02/11/2010 la 17:31
          Scrisoarea menționată se regăsește pe site. Citiți cu atenție articolul și urmăriți link-urile. În altă ordine de idei accept invitația făcută și oportunitatea de a discuta aspecte legate de activitatea tatălui dumneavoastră. Așa cum am menționat și în răspunsul către sora dumneavoastră, în calitate de editor al site-ului Istorie Evanghelică îmi reiterez angajamentul de a publica documente sau mărturii viabile care să prezinte și alte fațete ale lucrării lui Sandru Trandafir.
          Răspunde

          Corneliu Sandru spus
          02/11/2010 la 19:45
          Este in ordine, ne vom vedea la un timp oportun.
          In acelasi timp asi dori sa stiu care este profesia dumneavoastra si asta in inceracarea de-a va da o tema de casa.
          Sinteti de profesie jurnalist sau implicat in lucrarea lui Dumnezeu sub diferite aspecte?
          Răspunde

          Corneliu Sandru spus
          02/11/2010 la 19:48
          Este in ordine, ne vom intilini la un timp oportun.
          Asi dori sa stiu care este profesia dumneavoastra, sinteti jurnalist sau implicat in lucrarea lui Dumnezeu sub diferite aspecte?
          Va intreb deoarece in functie de aceasta doresc sa va dau o tema de casa, care o consider interesanta pentru ziarul al carui editor sinteti.
          Răspunde

          Marius Silvesan spus
          02/11/2010 la 21:21
          Profesia mea este cea de istoric, fiind implicat totodată şi în lucrarea lui Dumnezeu. Istorie Evanghelică este un blog despre istoria evanghelicilor şi nu un ziar.
          2.
          Corneliu Sandru spus
          02/11/2010 la 22:30
          “Referitor la ultimul mesaj scris, adaug finalul ideii mele”.
          Este in ordine, si ca istoric aveti o profesie frumoasa si ma bazez foarte mult de profesionalismul de care dati dovada. Avind in vedere profesia si domeniul pe care il abordati pe website, sint convins ca mai departe aveti acces la multe informatii si dovezi asa dupa cum ati mentionat intr-un email precedent.
          Spun acest lucru deoarece una dintre profesiile mele este de jurnalist si pot afirma cu modestie ca am fost the publisher, a unui ziar recunoscut atit de guvernul Canadiei cit si de cel al Romaniei pentru multi ani si una din responsabilitati erau si ramin dealtfel de-a convinge cititorul de credibilitatea articolelor expuse fie pe pagina ziarului sau al website-ului, cu un profesionalism deoasebit in asa fel incit sa-l determine pe acesta sa revina.
          Desi timpul nu imi permite, totusi cu un mic sacrificiu va voi expune citeva amanunte.
          Daca tatal meu Trandafir Sandru in calitate de pastor, profesor, scriitor, doctor in teologie si presedinte al Seminarului Teologic Penticostal, daca domnia sa a colaborat cu securitatea asa dupa cum afirmati direct sau indirect, atunci ma gindesc ca sinteti in pozitia sa-mi raspundeti la 3 intrebarile din multele existente:
          1)De ce autoritatile romane si securitatea a oprit autorizatia de constructie a bisericii Filadelfia a carui pastor a fost tatal meu, constructie care in prealabil avansase foarte mult si apoi stopata brusc. Vorbim de anul 1973 cind tatal meu a fost chemat la securitate si fortat sa semneze acordul sau de renuntare la constructia bisericii. “Puneti-mi un pahar cu otrava intr-o parte si un pix in cealalta parte si va garantez ca voi lua paharul cu otrava dar nu voi semna niciodata acest lucru”, a fost afirmatia lui.
          Cum de s-au reluat lucrarile bisericii dupa aproape un an? Prin presiunea tarilor occidentale si a Congresului American. Colaborare cu securitatea? Hmm, ma indoiesc
          2) De ce unul din fratii mei atunci cind a fost luat in armata a fost bagat in detasamentul de puscariasi dela Turnul Severin? deoarece tatal meu a colaborat cu securitatea? Ma indoiesc din nou
          3) De ce de fiecare data cind eu personal conduceam calatorii misionare in Romania si ma refer intre anii 1984-1989 (probabil ca erati mic sau nu erati nascut la vremea aceea) eram urmarit de securitate, tatal meu era amenintat de departamentul Cultelor iar apoi aveam greutati de insuportat la locul meu de munca? Colaborare cu securitatea????
          Acum inchei mesajul meu cu un verset din Biblie care spune: Nu va atingeti de unsii Mei” (Psalmul 105:15) si sa lasam mai departe cazul in mina Judecatorului Suprem care va judeca cu dreptate.
          Răspunde
          o
          Marius Silvesan spus
          03/11/2010 la 10:52
          Întrebările sunt interesante ca și viata lui Sandru Trandafir, tatăl dumneavoastră. Nu am de gând să intru în polemică cu dumneavoastră și nici să mai continui dezbaterea pe acest subiect cu atât mai mult cu cât răspunsuri mult mai argumentate și pertinente le poate oferi Vasilică Croitor care în ultimii trei ani de zile s-a ocupat intens de studierea istoriei Bisericii Penticostale. Pe de altă parte, direcția mea de cercetare la momentul actual este îndreptată în altă direcție, însă dacă printre documentele mele voi mai găsi detalii despre Sandru Trandafir am să le menționez și pe acest site.
          Revenind la întrebările dumneavoastră pot face următoarele remarci:
          1.Într-o discuție cu un cercetător avizat asupra temei în discuție, acesta îmi spunea că traseul lui Sandru Trandafir nu este unul linear, având momente când a colaborat dar și momente când s-a împotrivit.
          2.Unele din elementele pe care le aduceți dumneavoastră în discuție sunt anterioare preluării poziției de director al Seminarului Teologic Penticostal de către Sandru Trandafir.
          3.Dacă Sandru Trandafir nu ar fi acceptat într-o măsură mai mare sau mai mică impunerile statului nu ar fi ajuns în funcția respectivă.
          4.Dacă și-ar fi schimbat radical atitudinea față de autorități ar fi fost demis. Vezi în acest sens cazul Alexa Popovici de la baptiști demis în anul 1965 din funcția de director al Seminarului Teologic Baptist din București sau și mai exemplificativ cazul Liviu Olah de la Oradea din anul 1975.
          5.Relaționarea statului cu evanghelicii în general a fost una complexă care a depins de mai mulți factori. Cât privește decizia autorităților de a-l trimite pe fratele dumneavoastră la detașamentul de pușcăriași nu cunosc motivele pentru că nu am studiat problema, însă nu era ceva foarte anormal ținând cont de elementele amintite precum și de ”dragostea” pe care autoritățile o aveau față de penticostali. Un alt aspect care poate fi luat în discuție în acest caz este și acela că autoritățile au vrut să realizeze o presiune directă sau indirectă asupra familiei și tatălui dumneavoastră.
          5.Consider că adevărul trebuie cunoscut iar greșelile asumate. Cât privește judecata aceasta este în mâna Domnului.
          Răspunde

          Corneliu Sandru spus
          03/11/2010 la 18:12
          Inteleg ca raspunsurile date sint reflectia opinilor dumneavoastra ci nu a unei realitati de care mentionati atit de puternic in afirmatile afisate pe website.
          Consider subiectul incheiat

          Apreciază

  8. Raspuns la ultimul comentariu al
    Pastorului Ioan Pop

    Apreciem foarte mult indrazneala pe care o exprimati prin acest comentariu, precum si metoda exploziva pe care o abordati prin exprimarea opinilor vis a vis de pionerii miscarii penticostale din Romania. Ma intreb ce va oprit timp de 21 de ani, ca sa va abtineti dela aceste comentarii care probabil nu au facut altceva decit sa va roada interiorul si sa va imbatrineasca mai devreme decit ar trebui.

    Indrazneala si curajul de care dati dovada ar trebui aplicate la PREDICAREA Evangheliei asa dupa cum au procedat apostolii si inaintasii nostrii care asteptau o patrie cereasca si nu obinerea unor pozitii si titluri omenesti care vor pieri odata cu incheierea tuturor lucrurilor profetite.

    IN ziua Domnului dragul meu frate veti fi intrebat NU citi frati ati judecat CI CITE SUFLETE ati CISTIGAT pentru Hristos!!!!

    Va doresc mult succes in activitatea dumenavoastra

    Apreciază

  9. Mihai Matei :

    Mihai Matei :Dragi frati iubiti de Domnul nostru ISUS HRISTOS, am citit parerile fiecaruia de pe aceasta pagina, si am ceva de spus(sau de scris), deoarece Duhul lui Dumnezeu mi-a pus pe inima, sa luam aminte cu TOTII, sau cine vrea sa ia aminte. Si aceasta referitor la “parerile(sau acuzatiile) unor frati crestini din zilele de astazi, ce le au despre alti frati, care au trait in sistemul comunist si care i-au si cunoscut personal”. In Cuvantul lui Dumnezeu gasim scris urmatoarele (si am mai multe referinte,deci apelez la rabdarea dvs., sau indelunga rabdare pe care Domnul Isus Hristos ne-a daruit-o) : In Ev.Luca Cap; 13 v.1-5 citim astfel :”In vremea aceea au venit unii si au istorisit lui Isus ce se intamplase unor galileeni,al caror sange il amestecase Pilat cu jertfele lor.V2:”Credeti voi”,le-a raspuns Isus,”ca acesti galileeni au fost mai pacatosi decat toti ceilalti galileeni, pentru ca au patit astfel? V3: Eu va spun: nu; ci daca nu va pocaiti,toti veti pieri la fel.V4: Sau acei optsprezece insi, peste care a cazut turnul din Siloam si i-a omorat, credeti ca au fost mai pacatosi decat toti ceilalti oameni care locuiau in Ierusalim ? V5: Eu va spun: nu; ci,daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel.” Sa nu uitam CAT NE-A IERTAT noua DOMNUL ISUS HRISTOS. Cat ? TOTUL,TOTUL!!! ALELUIA !!! Si nici nu meritam. Parerea mea este ca DUMNEZEU ne da un Test despre IERTARE, chiar daca a aparut aceasta carte atat de mediatizata printre crestini “Rascumpararea memoriei”. Ca si copil al Domnului Isus Hristos va spun ca nu prefer sa o citesc, deoarece din aceasta carte se pare ca iese si “dulceata si pelin”. Dulceata pentru cei ce au biruit prin credinta,iar pelin pentru cei ce au fost slabi in credinta. Daca vreau sa cunosc viata crestinilor adevarati gasesc destule carti doar pentru a ma intari in credinta.Dar sa citesc si sa imi fac inima amara,chiar nu doresc. Ceea ce doresc este sa ma intaresc in credinta, nu sa dau inapoi si sa-l intristez pe Dumnezeu. Ce citim in Ev.Matei Cap; 6 v.14 ? “Daca iertati oamenilor greselile lor,si Tatal vostru Cel Ceresc va va ierta greselile voastre.” Aici nu spunem si noi, la cei ce nu-l cunosc cu adevarat pe Dumnezeu, ca ,daca se pocaiesc, Dumnezeu le iarta TOTUL ? S-a schimbat cumva Biblia ? NICIODATA. Oamenii(credinciosii) care nu VEGHEAZA se schimba, si nu fac altceva decat sa asculte soaptele celui rau. Tot in Ev. dupa Matei la Cap.7 v1 si v2 citim ce ne spune Domnul ISUS si astazi: “Nu judecati,ca sa nu fiti judecati.V2 Caci cu ce judecata judecati, veti fi judecati; si cu ce masura masurati vi se va masura.” Posibil ca se uita si cea ce scrie la Mat. 5 v7,9:”Ferice de cei milostivi,caci ei vor avea parte de mila!” V9 * Ferice de cei impaciuitori, caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu.”atat de clar ne vorbeste Dumnezeu,dar CINE ia aminte ? Ajuta-ne Dumnezeule Mare sa luam aminte. Daca dorim sa trecem “testul” pe care Dumnezeu priveste sa vada cum este inima noastra fata de IERTARE, sa nu uitam cea ce gasim si in Luca cuvintele Mantuitorului nostru Domnul Isus Hristos la Cap.6 v37: “Nu judecati, si nu veti fi judecati; nu osanditi, si nu veti fi osanditi; iertati si vi se va ierta.” Scumpi frati si surori in Domnul Isus Hristos, chiar daca sau intamplat anumite experiente in trecut, si pentru unii frati si surori au fost dureroase deoarece au trecut prin ele, stim ca Bunul Dumnezeu a ingaduit totul, precum si in zilele noastre Dumnezeu ne trece prin incercari ca sa ramanem tari in EL, cu credinta deplina in Jertfa Domnului Isus Hristos, care ne-a mantuit, ne-a iertat si ne-a dat Dragostea Lui.Nu dati teren de castigat celui rau, castigati teren pentru Domnul nostru Isus Hristos.Dumnezeu sa ne umple de Duhul sau cel Sfant,care ne invata dragostea,iertarea,ingaduinta,facerea de bine si sa ne daruiasca multa , multa credinta sa ramanem uniti pana ajungem in Imparatia Sa minunata. Multumesc lui Dumnezeu pentru invataturile de credinta pe care le-am primit de la fratii nostri,care au plecat inaintea noastra spre Patria cereasca,dar care astazi sunt pusi sub “diferite reflectoare”, pentru ca unii frati care prin Harul lui Dumnezeu inca sunt in viata,cu mahnire spun, ca inca nu stiu,sau mai grav nu vor, sau au obosit sa ierte. Daca Domnul Isus Hristos ne-a iertat TOT, si ne-a iertat TOT, ALELUIA !!!, haideti sa ne tinem de plug si sa privim cu credinta inainte, sa nu uitam cuvintele minunate ale Domnului Isus Hristos din Ev. dupa Luca Cap. 12 v8,9:” Eu va spun: pe oricine Ma va marturisi inaintea oamenilor il va marturisi si Fiul omului inaintea ingerilor lui Dumnezeu; V9: dar cine se va lepada de Mine inaintea oamenilor va fi lepadat si el inaintea ingerilor lui Dumnezeu.” Dumnezeu sa ne ajute sa fim epistole vii.Amin

    Apreciază

  10. Am mai postat din nou, deoarece am gasit unele greseli de ortografie facute in graba. Multumesc pt. intelegere.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      V-am lăsat ultimul comentariu și l-am șters pe cel anterior.

      Apreciază

      1. Multumesc.Dumnezeu sa va binecuvanteze.

        Apreciază

  11. john tipei , un … , reverend … am crescut cu TRANDAFIR SANDRU , ce a fost a fost , a trecut in cele vesnice , RESPECTUL CUVENIT , un om cu conduita intelectuala, …ma rog eu am fost acolo la vizita lui BIILY G , or fi fost mii de oameni 10000 nu , a fost si inghesuiala , si invitatii si paza si securitate dar sa fim seriosi , Trandafir a organizat ascultarea predicii prin difuzoare si televiziune interna , mai mult nu cred ca putea face, nu era presedinte de stadion sa puna la dispozitie stadionul 23 august

    Apreciază

  12. Da! Noi trebuie sa servim patria di sa fim loiali patriei. Dar in limitele voii lui Dumnezeu ca Dumnezeu a schimbat vremurile si se vor schimba. De exemplu eu locuiesc in usa de 20 de ani. Si trebuie sa fiu loial americii nu tot ce se intampla sant deacord dar prin,rugaciune credinta, cinste munca servesc patria. Fr. Trandafir nu a gresit cand a spus. Sa fim credinciosi patriei.

    Apreciază

  13. […] Intransigență, loialitate și iubire față de patrie la Sandru Trandafir […]

    Apreciază

  14. […] Intransigență, loialitate și iubire față de patrie la Sandru Trandafir […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.