Penticostalii și deconspirarea


Penticostalii și deconspirarea reprezintă o cugetare personală asupra modului cum au înțeles ei că trebuie rezolvată această poblemă spinoasă a trădării și desconspirării trădătorilor.

Urmarind o parte din mesajul pastorului Petrică Lascău despre cartea Răscumpararea Memoriei observ că atitudinea penticostalilor față de problema deconspirării este diferita de cea cu care ne-am obișnuit în dezbaterile din mediul evanghelic românesc.  După cum relevă și comentariile la postarea Intransigență, loialitate și iubire față de patrie  la Sandru Trandafir [patria socialistă după cum se exprima cineva],   penticostalii sunt mai deschiși față de această problemă a trădării despre care știau ceva și acum li se prezinta adevarul în totalitate. În fapt o parte a realităților perioadei comuniste, pentru că adevarul în totalitate nu poate fi prezentat docamdată. Remarc totuși această deschidere spre dialog din dorința de a rezolva problema trădării și colaborării într-un mod ,,onorabil”. Și ce poate fi mai onorabil decat adevărul? În ceea ce-l priveste pe ,,Iuda fățarnicul” discuția din punctul meu de vedere este una complexă cu două direcții principale. Prima directie se refră la faptul că marea majoritate a oamenilor consideră acțiunea lui de semnare a unui angajament cu Securitatea, nerespectarea lui și  inducerea instituției în eroare ca una pozitivă, meritorie, dorindu-și să fi existat mai mulți ca el. Cea de a doua direcție pleacă de la constatarea că astfel de oameni nu au fost acceptati nici de Securitate, nici de frățietate. Ei au considerat că aliindu-se cu dușmanul, după cum se exprima Vasilică într-o postare, pot face un bine lucrarii lui Dumnezeu, însă au fost confruntați cu  conțsecințele postulate de o maximă care spune ,,iubesc trădarea dar urăsc pe trădători”. Consider că nu este greșit să mă refer la cei care au trădat cu bună știință cât și la cei care și-au dat seama de faptul că trădarea de frați este un păcat grav,  ca fiind persoane care au acționat după principiul ,,scopului care scuză mijloacele”.

Mesajul pastorului Petrică Lascău despre cartea Răscumpararea Memoriei poate fi urmărit aici.

4 răspunsuri

 1. Daca constientizeaza faptele, le recunosc, le marturisesc celor afectati cerindu-le iertare ,cerand iertare si lui Dumnezeu ,ei nu au nevoie de iertarea celorlalti,fiind iertati si impacati cu Tatal Ceresc.
  Poate fi cazul fratelui Iosif Ton un exmplu.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Aţi menţionat un aspect foarte important în comentariul dumneavoastră. Acela că cei care au colaborat cu Securitatea trebuie să conştientizeze consecinţele acţiunilor lor şi să-şi ceară iertare făţă de cei cărora le-au greşit. Iosif Ţon a mărturisit public faptul că a colaborat cu Securitatea şi că momentul respectiv a fost unul de slăbiciune. Însă ce se întâmplă cu ceilalţi? Ce atitudine ar trebui să avem faţă de ei?

   Apreciază

   1. „Daca nu asculta cineva [din Biserica] de Evanghelia aceasta, insemnati-vi-l si sa nu aveti nicio legatura cu el!” – Ap. Pavel

    Apreciază

 2. De si nu sunt de acord cu acest mod de abordare , e prea pretios timpul care s a consumat cu aceste studii despre cei ce au tradat ,as dori ca toti acei care sunt in viata si se fac vinovati ca au vandut pe fratii si semanii lor sa si ceara iertare in fata lui Dumnezeu.Iar noua celor care am suferit mai mult sau mai putin sa ne dea Domnul o inima dulce care sa ierte pe deplin in mod absolut, ca odata cand vom sta in fata Stapanului sa intram cu toti in locul minunat pt care am luptat pana la epuizare,daca am luptat si daca l dorim cu adevarat.Multa binecuvantare tuturor.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: