Pledoarie pentru limba greacă


Comentariile unor cititori la postările mele despre cazul „Iosif Ţon şi Străjerii”[scrie Emanuel Conțac], mi-au întărit convingerea că studierea limbilor biblice (ebraică şi greacă) rămâne o necesitate stringentă la 21 de ani după căderea comunismului şi liberalizarea învăţământului teologic (N.B. Termenul „liberalizare” nu are nimic de-a face cu liberalismul teologic).

Nu ştiu câţi clasicişti a câştigat spaţiul evanghelic românesc în această perioadă. Eu am cunoştinţă numai de Marius Cruceru (1994), Daniel Fărcaş şi Florentina Gheorghiaş-Pali (în cazul acestora din urmă nu cunosc anul absolvirii), toţi trei din mediul baptist. Probabil mai există şi alţii, despre care nu am informaţii. În tot cazul, situaţia nu se prezintă bine. Cu asta, evanghelicii se înscriu „în trend”, fiindcă studiile clasice sunt în declin în România (vezi suplimentul Dilema dedicat acestui subiect).

Deşi nu sunt clasicist cu acte în regulă, sunt convins de necesitatea studierii scrierilor clasice, biblice şi patristice în original. Din păcate, în această privinţă sunt o voce care strigă în pustiu. Mi-aş dori să ştiu că Domnul mai are 7.000 de evanghelici care gândesc ca mine.

Cei interesați de studiul limbilor clasice, în cazul de fața fiind vorba de limba greacă veche, pot lua legătura cu Emanuel Conțac prin intermediul blogului său vaisamar.wordpress.com. Doritorii pot participa și  la „clubul de limbă greacă”:

Această stare de lucruri (limbile biblice – cenușăresele curriculei teologice românești) m-a determinat să formez un „club de limbă greacă” în care studenții interesați să lucreze efectiv pe textul unei cărți biblice, două ore în fiecare săptămână.

Atenție însă,

„Clubul de greacă” se desfășoară sub deviza Junimii: „Intră cine vrea, rămâne cine poate”.

Continuarea o puteți citi aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: