Cine sunt baptistii de ziua a 7 – a


Ce înseamnă exact baptiști de ziua a șaptea? Aparțin administrativ Cultului baptist?

Această ramură a baptiștilor este foarte asemănătoare cu adventiștii  Au început să formeze comunități în jurul Londrei pe la 1650. Se închină sâmbăta, țin Sabatul în stil veterotestamentar. Nu aparțin administrativ uniunilor de biserici baptiste. În România nu știu să avem biserici de acest fel, există însă în Statele Unite. Există o Federație a Baptiștilor de Ziua a Șaptea, care numără foarte putini credincioși și sunt răspândiți în circa 20 de țări.

„Baptiști nu sunt o sectă” Dialog cu pastorul Marius Cruceru pe site-ul Oglindanet.ro

Vezi pe larg Marius Cruceru,  „Baptiști nu sunt o sectă” în Otniel Vereș….. Biserici, Secte, Erezii? Dialoguri neconvenționale despre marile tradiții creștine, Editura Vremea, București, 2011, p.

Articole relaționate

Marius Cruceru despre elementele distinctive și definitorii ale Bisericii baptiste

14 răspunsuri

  1. […] Cine sunt baptistii de ziua a 7 – a? Sat Jan 01, 2011 14:13 pm Ce înseamnă exact baptişti de ziua a şaptea? Aparţin administrativ Cultului baptist? Această ramură a baptiştilor este foarte asemănătoare cu adventiştii. Au început să formeze comunităţi în jurul Londrei pe la 1650. Se închină sâmbăta, ţin Sabatul în stil veterotestamentar. Nu aparţin administrativ uniunilor de biserici baptiste. În România nu ştiu să avem biserici de […] […]

    Apreciază

  2. Data sărbătorilor este stabilită încă din Leviticul 23:4 „Iată sărbătorile Domnului, cu adunări sfinte pe care le veţi vesti la vremurile lor hotărâte.” Vremurile hotărâte, adică zilele de închinare, toate sunt fixe în calendarul ceresc și prestabilite încă de pe vremea lui Moise.
    Ziua de închinare săptămânală este ziua a saptea din săptămâna biblică. Săptămâna biblică nu are absolut nimic cu săptămâna păgână. Zilele biblice ale săptămânii creațiunii, și pe timpul lui Moise, apoi Hristos, au fost ziua întâi, a doua…a șasea=ziua pregătirii , și a șaptea. Nu purtau nume de zei și nu erau stabilite de calendarul păgân roman, solar. Era cu totul alt calendar, era calendar lunar-solar . Acest calendar are suport biblic. Este proiectat pe cer din ziua a 4-a a creațiunii, ca în Gen 1,14. În calendarul ceresc, ziua Lunii Noi dă „startul” la săptămâni, la lună și la an. La Dumnezeu este ordine desăvârșită. Zilele stau în săptămâni, săptămânile stau în luni și lunile în ani, anii în ani sabatici și jubiliari chiar în mileniu.( nu ca în calendarul roman actual unde anul nou începe uneori la mijlocul săptămânii, și luna astronomică s-a terminat dar calendarul mai are 5-6 zile).
    Anul lunar era cu 10-11 zile mai scurt ca anul solar și se adăuga câte o lună a 13-a ( asta cădea la aproape 3 ani) ceea ce făcea să se regleze anul lunar la anul solar. Așa se face că lunile din calendarul cerului nu fug dintr-un sezon în altul. Și se știe este și sărbătoarea snopului de legănat legată de Paște. Prin sărbători Dumnezeu ne-a pus un fel de ceas divin. Sabatul Domnului este ziua a șaptea, nu sîmbăta, nici duminica, și cade pe fazele lunare. Totdeauna prima zi din lună este Ziua Lunii Noi ( nu face parte din săptămână Ezec 46.1), dar e zi de închinare, vezi Isaia 66,23 iar pe fazele lunii astronomice cad sabatele astfel: (am văzut1=Luna Nouă ) pe ziua a-8 = prima fază lunară=primul pătrar = , apoi în 15 luna plină= , în 22 ultimul pătrar = , și în 29 faza întunecată.
    Nu credeți? Mergeți în Exod cap 16 și vedeți cum a căzut mana, era 15 =sabat= luna plină când Moise a zis mâine cade pâine din cer, apoi în ziua a șasea mana a căzut dublu=ziua pregătirii=ziua 21 , iar în 22=ziua a șaptea= sabatul= ultimul pătrar, Deci luna astronomică are, ziua 1=Luna nouă, apoi ziua de 8,15,22,29 sabate. Zilele de sabat cad în biblie în aceleași date din lună, sunt fixe. Dumnezeu ne spune „să ne aducem aminte, de ziua de odihnă”. Dacă vezi fazele lunare și le urmărești îți amintești dar dacă vezi doar zilele solare, ce să-ți amintești că sunt la fel, toate, dar dacă te uiți și la lună, ai ce vedea.
    Voi posta și textile biblice ce pot susține sabate fixe în luna lunară adevărată, nu doar imaginară.

    Apreciază

    1. Doamna Ana Idarb va multumesc pentru explicatiile clare pe care le-at postat. Dupa multe cautari am inteles cum trebuie sa ne raportam la sabat. Va multumesc. Unde va pot gasi? As dori sa mai lamuresc o enigma cu ajutorul dumneavoastra.

      Apreciază

  3. Data de 15 a luni Nisan este lună plină și este și sabat, și este sabat mare ( Ioan 19,31) pentrucă se suprapune și prima zi a Azimilor. Dacă mergi la Ioan 19:31 „ De frică să nu rămână trupurile pe cruce în timpul Sabatului, căci era ziua Pregătirii şi ziua aceea de Sabat era o zi mare, Iudeii au rugat pe Pilat …..” vedem că „ziua aceea de Sabat era o zi mare”, pentrucă era zi de azimi dar și de sabat săptămânal. Acest lucru nu poate fi neglijat, mai ales că versetul 42 accentuează acest lucru „Ioan 19:42 Din pricină că era ziua Pregătirii Iudeilor, pentru că mormântul era aproape, au pus acolo pe Isus.” Ziua pregătirii iudeilor este clar că este ziua a șasea din săptămâna biblică. Și acum să repetăm 14 Nissan când se tăia mielul este și ziua când a fost omorât Mântuitorul, și este și ziua de pregătire pentru sabatul săptămânal. Acum logic, dacă 14 este ziua pregătirii atunci sabatul săptămânal este ziua a 15-a Nisan, și este la fel ca în Exod. Totul este la ziua „hotărâtă”, iar faptul că prima mană a căzut pe 16 luna a doua arată clar sabate lunare fixe în lună. Pe calendarul gregorian este imposibil să cadă sabatul trei luni la rând în aceleași zile din lună. Dar în exodul a căzut sabatul lunar tot pe 15, și în luna a treia, și deci logic, celelalte pe 8, 22 și 29.
    Iată luna a treia consecutiv
    A treia lună consecutivă de sabat în data de 15
    Exodul 19:1 În luna a treia după ieşirea lor din ţara Egiptului, copiii lui Israel au ajuns în ziua aceea în pustia Sinai.2 După ce au plecat de la Refidim, au ajuns în pustia Sinai şi au tăbărât în pustie. Israel a tăbărât acolo, în faţa muntelui.
    Când au ieșit din Egipt? Am precizat la prima lună că în 15, prima zi de azimi, au ieșit din Egipt.
    Numeri 33:3 Au pornit din Ramses în luna întâi, în ziua a cincisprezecea a lunii întâi. A doua zi după Paşte, copiii lui Israel au ieşit gata de luptă în faţa tuturor Egiptenilor,4 în timp ce Egiptenii îşi îngropau pe toţi întâii lor născuţi, pe care-i lovise Domnul dintre ei. Căci Domnul făcuse chiar şi pe dumnezeii lor să simtă puterea Lui.5 Copiii lui Israel au pornit din Ramses şi au tăbărât la Sucot.
    Estera 9:18„ Cei ce se aflau la Susa, s-au strâns în ziua a treisprezecea şi a patrusprezecea, dar în ziua a cincisprezecea s-au odihnit şi au făcut din ea o zi de ospăţ şi de bucurie.”
    Întâmplător s-o fi odihnit tot pe data de 15 a lunii??? Data de 15 a lunii lunare adevărate e zi de lună plină mereu.
    Estera 8:9 Logofeţii împăratului au fost chemaţi în vremea aceea, în a douăzeci şi treia zi a lunii a treia, adică luna Sivan şi au scris, după tot ce a poruncit Mardoheu, Iudeilor, căpeteniilor oştirii, dregătorilor şi mai marilor celor o sută douăzeci şi şapte de ţinuturi aşezate de la India la Etiopia, fiecărui ţinut după scrierea lui, fiecărui popor după limba lui şi Iudeilor după scrierea şi limba lor.
    Ziua a 23-a era după sabatul din 22.
    Deci Estera dovedește sabate pe zilele de 15 și 22, ceea ce este logic că erau și pe data de 8 și 29.
    Ioan 12:1 Cu şase zile înainte de Paşte, Isus a venit în Betania, unde era Lazăr, care fusese mort şi pe care îl înviase din morţi. ” Ioan 12:1-8
    Şase zile înainte de PAŞTE care este pe a 14-a zi a lunii Nisan. Din data de 14 scădem 6 zile: 14 – 6 = 8, deci ziua 8 a lunii ( Sabatul zilei a şaptea).
    Deci, în conformitate cu Evanghelia lui Ioan, Isus a mers la Maria şi Marta în a 8-a zi a lunii – o zi de Sabat, în conformitate cu calendarul biblic.
    La fel este sabat mare ziua a 15-a a lunii a 7-a mozaice, că se suprapune sabatul săptămânal cu prima zi din Sărbătoarea Corturilor.
    Am văzut 3 luni la rând sabatul săptămânal a căut pe luna plină din 15 și am mai văut că 15 luna întâi și 15 luna a șapte este sabat săptămânal mereu. E posibil pe calendar solar, ca cel actual așa ceva???
    Deci dragi creștini haideți la Biblie și la adevăr!!! Dumnezeu, Yahshua, este Creatorul și ceasornicul Lui este pe cer. Dumnezeu „să vă binecuvânteze”!

    Apreciază

  4. […] Cine sunt baptistii de ziua a 7 – a […]

    Apreciază

  5. […] Cine sunt baptistii de ziua a 7 – a […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.