FRICA implementata ca modalitate de control in lagarul comunist


Am primit următorul comentariu de la Clepe Cornel pe care îl reproduc aici în totalitate adăugând la final și comentariul meu pentru că unele lucruri sunt exagerate. Ca un preambul al răspunsului meu integrez aici un pasaj magistral dintr-un articol al domnului Vladimir Tismăneanu: „Nu toată lumea a colaborat, nu toată lumea a îngenuncheat, complicitatea nu a fost universală”.

Comentariu:
Fostul lagar comunist a implementat FRICA pentru a tine sub control, pe viitor, intregul popor. In timpul stagiului militar obligatoriu i-au facut pe toti barbatii colaboratori ai securitatii cu nume conspirativ. Cu multa suferinta au platit cei putini care s-au impotrivit.Tragic este faptul ca cei mai multi au aderat din elan liber consfintit.
Sarcina aceasta era a ofiterului de contra-informatii. Daca nu reusea 100% si-i scapa cate un soldat era pedepsit prin mutarea intr-o unitate militara aflata undeva prin fundul Baraganului. Asa ca dadea dovada de mult sarg in ai determina pe toti soldatii sa devina turnatori. Acesta chema la el, la discutii, pe fiecare soldat in parte. La inceput ii vorbea frumos:” Tara are nevoie de copii de muncitori( sau intelectuali dupa caz )…astfel ca ne-am gandit la tine in mod special!” Marea majoritate au semnat din convingere imediat. Fiecare credea ca el este „CEL  ALES”, un fel de Jeames Bond actual.
Pe cei care inca stateau pe ganduri ii stimula cu:”Nu e nici o problama! Dar gandeste-te ca o sa ai parte de o armata in care o sa-ti rogi moartea!” Frica ii inmuia si pe ei. Barbatii Romaniei! Foarte rar ramanea cate unul care se impotrivea. Acesta avea, pe urma, parte de un tratament ingrozitor din partea colegilor murdariti in constiinta lor, a fruntasilor, caporalilor si a sergentilor.
Ajungea la disperare si ori se impusca in post, ori isi pusca calai, ori murea din batai. In cel mai fericit caz ajungea, batut in ultimul hal, la spital de unde pleca acasa handicapat pentru tot restul vietii. Tratamentul terorist si criminal la care era supus, din ordinul ofiterului de contra-informatii, ajungea sa fie indeplinit cu mult elan si abnegatie de catre colegii de armata. Astazi acesti mini criminali umplu tara. Aceasta modalitate a continuat si dupa Revolutia din 1989 pana la data de 01.01.2007 cand s-a desfiintat stagiul militar obligatoriu.
La terminarea armatei li se inmana, tot parsonal si fara martori, un plic nelipit in care se afla adeziunea lor cu numele conspirativ. Aveau misiunea de al preda, necitit, ofiterului de legatura din municipiul resedinta de judet al fiecaruia, cu precizarea:”Vezi sa nu ne dezamagesti, ca de vei povesti cuiva si te deconspiri Curtea Martiala te mananca!”
Toti barbatii din fostele tari comuniste care au terminat cu bine stagiul militar obligatoriu sunt persoane cu nume conspirativ, de care astazi le este rusine, fiind controlabili si manevrabili de fosta-actuala Securitate.
La sfarsitul anilor ’80 la Seminariile de pastori sau popi nu au mai fost admisi decat barbatii care au satisfacut stagiul militar. De ce au recurs comunistii la aceasta metoda? Pentru ca numai in acel mediu inchis ii puteau racola pe toti barbatii tarii. Inclusiv domnii viitori pastori. Iar a invins satana putand avea controlul asupra bisericilor inclusiv BAPTISTE.
Pe vremea lui Ceausescu se spunea ca:”Cine nu a facut armata nu-i barbat!” Pe un asstfel de individ toti il priveau cu dispret. Adevarat e faptul ca o data veniti acasa din armata pareau mai seriosi, mai ganditori si nu mai vorbeau vrute si nevrute. Acest fapt se datora doar FRICII ca nu cumva sa se scape cu vreo vorba si sa fie la randul lor turnati, sau la vreo discutie sa se scape ca-i turnator si ca atunci cand ar fi trebuit sa-si arate barbatia si taria de caracter au fost slabi, lasi si fricosi.
Dupa Revolutia din ’89 multi au dorit sa devina revolutionari reformatori seriosi. Acestia primeau cate un telefon de la ofiterul de legatura care-i admonesta cam in felul urmator:” Ce-i ma? Ha? Nu care cumva vrei sa afle sotia ta, copii tai, fratii, parintii, socrii, vecinii sau chiar colegii de munca cine esti cu adevarat? Sa vezi atunci  ce rusine o sa-ti fie de toti. De noi nu vei scapa niciodata ca ti-e rusine sa marturisesti adevarul cu privire la adevarata ta fata!
Asa ca fii tu baiat cuminte si stai in banca ta! Ne-am inteles!..Da?” TOTI acestia sunt printre noi. Poporul roman. Frati, tati, PASTORI, POPI..niste tradatori lasi.
N-ar da innapoi cu piciorul intr-o tepusa, marturisindu-si pacatul si sa fie astfel eliberati de povara pacatului.
Interesant este faptul ca se cred si azi Unici si totusi cu frica de ceilalti. Dar toti ceilalti sunt la randul lor tot niste lepadaturi asemenea lor. Absolut toti! Printre putinele exceptii pe care le-am aratat mai fac parte cei care au fost scutiti de militarie. Priviti-va in ochi dragii vostri soti, tati, preoti,etc.

Consider că frica a fost unul din elementele cheie în atragerea la colaborare însă de la cazuri pe care le consider totuși particulare la a extrapola și a spune că toată lumea a colaborat este un drum lung. După cum spunea Tismăneanu, nu toată lumea a colaborat și nu toți s-au frânt. Pe de altă parte a afirma toți cei care au făcut armata au fost colaboratori este o aberație. Tatăl meu a făcut armata și nu a fost colaborator, bunicul meu a făcut armată și din contră a fost persecutat și nu colaborator al Securității. Eu însumi am făcut armata în anii 90 în cadrul Ministerului de Interne și nu mi s-a propus niciodată să devin colaborator și nici nu mi s-a înmânat acel plic de care amintește Clepe Cornel. Pastorul meu a făcut armata și nu a fost colaborator, din contră a avut dosar de urmărire informativă.

Cât privește spațiul religios lucrurile au stat similar. Este adevărat că seminariștii trebuiau să aibă armata făcută înainte de a intra la Seminarul Teologic (mă refer la seminariile teologice ale cultelor evanghelice care erau echivalentul facultăților de teologie în timpul regimului comunist) dar nu era o regulă de admitere sau respingere. Cred că era vorba mai degrabă de faptul că acolo se intra după absolvirea liceului, moment în care orice tânăr din România era obligat să urmeze stagiul militar obligație care putea fi amânată numai în cazul intrîrii la facultate, urmând a-și realiza stagiul militar cu termen redus după absolvirea instituției de învățământ superior. Cred că preoții erau scutiți de stagiul miliatr, dediucție pe care o fac gândindu-mă la o solicitare a Uniunii Baptiste prin care cerea Departamanetului Cultelor ca pastorii baptiști să fie scutiți de stagiul militar. Cu toate acestea, este adevărat că au fost și cazuri de colaborare în rândul cultelor religioase și că este posibil ca unii dintre vechii colaboratori să fie în continuare activi. Nu știu acum însă care este natura relației dintre personalul de cult și actualele servicii de informații însă tind să cred că este diferită de cea din timpul regimului comunist.

13 răspunsuri

  1. apar cam multe neadevaruri ca sa nu le spun minciuni

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Poți să le spui minciuni pentru că nu cred că greșești. Că să folosim un limbaj mai diplomatic le vom spune neadevăruri și exagerări.

      Apreciază

  2. Pentru Maricel:
    Sunt sute de mii de oameni care afirma ca Holocaustul e o exagerare si n-a fost chiar asa. Altii spun ca nici femnomenul Pitesti n-a fost chiar asa groaznic. Pe cine sa-i cred? Probabil pe ghibiti, Nu? Ca cei care au trait personal necazurile si cuteza sa deschida gura sunt repede discreditati de alde cei ca tine, care repede-si indeplinesc misiunea incredintata.

    Apreciază

  3. Referitor la – colaborare ; Toti au „SEMNAT” colaborarea si au nume conspirative. La cat si-au adus aportul stie fiecare in parte. Doar nu or fi atat de cinstiti incat sa-si recunoasca mizeriile si sa ajunga dispretuiti de ai lor din familie, din biserica, cunostinte, etc. Nu au voie sa se deconspire. Pentru ca pot fi folositi ca unealta dracului in Biserici.
    -iar la: „CRED ca preotii erau scutiti de stagiul militar, deductie…, gandindu-ma la o solicitare…” Va rog sa fiti atent la acest aspect din ( auto) biografia pastorului Viorel Iuga. http://www.iugaviorel.ro/biografie.html

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Cred că exagerezi cu susținerea tezei tale că toți au colaborat. Cât privește formularea mea după cum m-ai citat, am menționat ,,preoții” și nu pastorii. Faptul că aveau nume conspirative nu înseamnă că au colaborat. Personal am fost surprins de faptul că într-un DUI, un pastor avea nume conspirativ, adică nume de obiectiv ceea ce este diferit de cel menționat în dosarul de rețea. O altă deducție din afirmațiile talear fi aceea că și fratele Viorel Iuga a colaborat din moment ce a urmat Seminarul Teologic în perioada 1984-1988, însă eu nu susțin un asemenea punct de vedere. Am precizat de mai multe ori și chiar în răspunsul la acest articol că au existat persoane din cadrul cultelor religioase din România, inclusiv din cadrul Cultului Baptist care au colaborat cu Securitatea însă colaborarea nu a fost un aspect generalizat.

      Apreciază

  4. V-as fi recunoscator daca nu-mi puneti in gura cuvinte, afirmatii, pe care nu le-am spus, precum cea despre Iuga, doar printr-o DEDUCTIE. A-ti vazut ca deductia cu armata pentru popi, preoti, nu s-a dovedit reala. Rugamintea mea este daca binevoiti sa-mi scrieti despre; -DUI (ce semnifica majusculele)etc…, – nume de obiectiv si -dosar de retea. Va multumesc.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      „Toti au “SEMNAT” colaborarea si au nume conspirative. La cat si-au adus aportul stie fiecare in parte.” Te rog sa precizezi clar cine sunt acesti toti? Daca toti au SEMNAT nu era logic ca se incadreaza si dansul acolo sau atunci trebuie sa reformulezi pentru ca deductia mea este ceva normal. Cat priveste problema armatei nu am negat nimic din afirmatiile facute, doar ma pr. Raspunsul ecizat la ce categorie m-am referit, aspect mentionat destul de clar in primul comentariu. Deductia, era determinata de o informatie oficiala, insa nu am avut timp si nici nu m-a interesat sa ma interesez concret daca preotii, nu am folosit cuvantul pastori-deci trimiterea ta era irelevanta in contextul discutiei- erau scutiti sau nu de armata. Imi aduc aminte ca Uniunea Baptista a solicitat Departamentului Cultelor ca pastorii baptisti sa fie scutiti de armata ceea ce insemna ca exista un precedent. Raspunsul Departamentului Cultelor daca imi aduc bine aminte era ”favorabil” cu mentiunea ca va fi scutit un pastor la aprox. 25.000 credinciosi sau ceva de genul acesta, fapt care insemna ca ar fi fost scutiti de armata numai 2 sau 3 pastori din totalul de cateva sute cati consemnau documentele pentru anii 60. Referitor la DUI din cercetarea pe care am realizat-o in Arhivele CNSAS am inteles ca exista cateva tipuri de dosare: I. 1. Dosarele din fondul documentar care privesc aspectele generale ale activitatii organelor de securitate, II. 2. DUI (Dosar de Urmarire Informativa) prin intermediul caruia o persooana, in cazul de fata un pastor era luat in evidenta si urmarit de catre Securitate. In cadrul DUI sunt prezentate actiunile luate impotriva obiectivuului, propunerile referitoare la el, precum si notele informative despre el. Cercetand un DUI al unui pastor am fost surprins sa remarc ca acesta avea un nume conspirativ. Am dedus din ansamblul dosarului, coroborand si cu alte informatii ca acest nume era folosit pentru a identifica persoana urmarita. Uneori referirile la ,,obiectiv” reprezentat de catre pastorul X se faceau folosind numele real al acestuia, iar alteori folosind numele conspirativ atribuit de catre Securitate. 3. Dosar de retea reprezinta dosarul unei persoane care a semnat un acord de colaborare cu Securitatea. El era integrat intr-o retea informativă si se angaja sa furnizeze anumite informatii din mediul in care isi desfasura actiivitatea. In cadrul dosarului de retea se regaseste activitatea informatorului, date despre cum a fost recrutat, se evalueaza activitatea sa, se gasesc mentiuni despre notele informative furnizate (daca a dat note informative) pentru ca sunt si cazuri in care colaborarea, dupa cum remarca si ofiterul- a fost una de conjunctura, intelegand prin aceasta o colaborare acceptata ca urmare a presiunilor fizice si psihologice exercitate asupra persoanei respective si inca un aspect important daca persoana a fost pastrata in retea sau daca s-a propus scoaterea acesteia din retea, mentionandu-se in acest caz si motivele scoaterii. 4. Dosar penal – inaca nu am cerceteat personal un astfel de dosar, dar cred ca acesta contine informatii despre condamnarile suferite de persoana respectiva si eventuale procese penale intentate de catre diferitele organisme ale statului totalitar.

      Apreciază

  5. Dupa sarguinta cu care si-au indeplinit misiunea C.I.-stii si greaua experienta traita de mine, acu 30 de ani, pentru ca m-am impotrivit colaborarii inclin sa ma indoiesc ca ar fi terminat cineva armata cu bine, pe picioarele lui, fara sa aiba aceiasi experienta criminala.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Indiscutabil că au fost probleme în armată pentru cei credincioși însă cred că acestea au fost diferite de la caz la caz.

      Apreciază

  6. Ieri v-am recitit comentariul. Asa este si va dau dreptate ca nu toti au colaborat din cei care au facut armata. Acest fapt rezulta chiar din textul meu. . Dar pentru un copil al Domnului nu-i cam scoate-ti pe C.I.-isti in chip de mielusei ?
    Mai ales ca armata in cadrul Ministerului de Interne inseamna la Securitate , nu? Chiar acolo a-ti dat de ingaduinta pentru un ” pocait ” ? Ce importanta mai are ? Dar ce ma frapat este elogiul la adresa cuvintelor lui V. Tismaneanu si anume : „… pasajul magistral… „. Cu referinta la ” Nu toata lumea a colaborat, nu toata lumea a ingenunchiat,…” Dar eu, cu ingaduinta va cer voie, prefer sa elogiez un citat dintr-un cu totul alt loc. Si anume : ” …am ramas eu singur…” Dupa care vine un raspuns pe drept cuvant adevarat : ” Mi-am pastrat sapte mii de barbati, care nu si-au plecat genunchiul….” Cred ca e singurul potrivit pentru fatarnicia mea. E chiar posibil, ca acest text sa-l fi inspirat si pe cel ce sta langa betivul suprem.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      După Revoluția din decembrie 1989, Ministerul de Interne cuprinde mai multe arme pe lângă trupele de securitate printre care și pompierii. Răspunsul meu la ceea ce insinuați este nu, nu am făcut armata în cadrul trupelor de securitate, nu mi s-a propus vreo colaborare și nici nu m-am întâlnit cu CI-isti. Nu am înțeles ultima propoziție din răspunsul dumneavoastră, motiv pentru care poate explicați la ce v-ați referit.

      Apreciază

  7. Daca ar fi un om intelept cu adevarat (V.T.), s-ar dezice de presedinte. Macar acum inainte de caderea acestuia luind atitudine si nu numai. O mea culpa i-ar fi benefica.
    Avem un exemplu in acest sens pe Ahitofel.
    Va salut cu urari de Sanatate !

    Apreciază

  8. La sfarsitul primului text si inceputul celui de-al doilea vorbeam cu referire la intelepciunea lui V. Tismaneanu.
    Multa sanatate !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.