Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2


Dar de cele mai multe ori, rugăciunea nu este pentru a mişca mâna lui Dumnezeu ci pentru a ne schimba nouă inima. Te duci la Tata şi vorbeşti cu El şi astfel vei fi de acord cu El, îl vei asculta, îl vei preţui şi mai mult.

Rugăciunea este adresată lui Dumnezeu Tatăl în numele Domnului Isus. 1 Tim. 2:5: „Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos,” rugăciunile care nu sunt mijlocite de Domnul Isus, trimise în numele Domnului Isus sunt în zadar, n-au efect. Ne rugăm în numele Domnului Isus, El ne iubeşte, ne iartă, ne-a luat păcatele.

Ne rugăm lui Dumnezeu Tatăl, în numele Domnului Isus, prin puterea Duhul Sfânt. Duhul Sfânt printre alte lucruri, ne învaţă să ne rugăm. În Luca 11:1 ucenicii vin la Domnul Isus şi îi spun: „Doamne… ne poţi învăţa cum să ne rugăm?” Domnul Isus îi învaţă şi v. 13, El spune: „Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!” Întrebare era: Cum ne rugăm? Răspunsul este: Prin Duhul Sfânt. Duhul Sfânt ne învaţă cum să ne rugăm. Asta înseamnă că noi nu ştim… vă aduceţi aminte când aţi intrat prima dată în contact cu rugăciunea? Cum a fost? Vă aduc aminte că a fost un timp în care n-aţi ştiut să vă rugaţi şi Duhul Sfânt v-a învăţat. Nu am făcut cursuri, facultate de rugăciune, ci Duhul Sfânt care locuieşte în noi ne-a învăţat, de aceea scrie în Gal. 4:6: „Şi, pentru că sunteţi fii, Dumnezeu ne-a trimis în inimă Duhul Fiului Său care strigă: „Ava”, adică: „Tată!” Ne rugăm Tatălui, în numele Fiului prin puterea Duhului.

Pentru că modelul nostru este Domnul Isus privim la El pentru a învăţa să ne rugăm ca Domnul Isus. Acum, gândiţi-vă, dacă Domnul Isus s-a rugat, dacă a avut nevoie de rugăciune, dacă El s-a rugat, noi trebuie să ne rugăm. Dacă priviţi în Evanghelii, la viaţa de rugăciune a Domnului Isus şi la învăţăturile Lui, veţi vedea că nu are un singur capitol în care vorbeşte numai acolo de rugăciune. Ci învăţăturile Sale despre rugăciune se regăsesc în toate celelalte învăţături. Puţin aici, puţin acolo, puţin aici. Învăţa despre rugăciune în mod constant şi se ruga în mod constant. Şi aşa trebuie să fie rugăciunea. În N.T. ni se porunceşte să ne rugăm fără încetare. Asta nu înseamnă că îţi iei o robă de călugăr, te duci pe un munte, stai cruciş, nu dormi şi te rogi continuu. Să te rogi fără încetare înseamnă ca toată viaţa ta să fie presărată cu rugăciune. Te duci la lucru şi te rogi Domnului, trebuie să iei o decizie, te rogi Domnului, ajungi acasă în familie, te rogi Domnului, înainte să te culci, te rogi Domnului, vorbeşti cu Dumnezeu în cursul zilei la fel cum respiri. El este prezent, e acolo iar rugăciunea face parte din cursul natural al vieţii. Domnul Isus ne-a învăţat lucrul acesta. O altă întrebare la care ne răspunde Domnul Isus este cum să ne rugăm?

1. Roagă-te cu credinţă – Matei 21:22 „Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi!” Dacă te rogi trebuie să crezi că Dumnezeu există, să crezi că îi bun, că te iubeşte, că îţi este Tată. Să crezi că în sângele Domnului Isus eşti curat de păcate şi astfel Tatăl te ascultă. Să crezi că Duhul Sfânt te învaţă cum să te rogi. Să ai credinţă că Dumnezeu ascultă şi răspunde rugăciunii. Cum răspunde? Dumnezeu e Tată şi ca orice tată are trei răspunsuri: Da, Nu, mai târziu! Poate spui: „Domnul nu îmi răspunde rugăciunii…” Ba da ţi-a răspuns. A zis: Nu! Dar a răspuns. Dacă îţi vin copii la 10 noaptea iar unul spune: Tată mi foame, pot să mănânc o banană? Răspunsul este: Da! Celălalt copil vine şi spune: Tată mi sete, pot să beau cafea? Răspunsul clar este: Nu! Celălalt vine şi spune: Tată a fost fain azi cu bicicleta, putem merge acum la ora 10 noaptea să ne plimbăm? Răspunsul este: Mai târziu…Ne vom da cu bicicleta din nou dar nu la 10 noaptea. Aşa este şi Dumnezeu: Venim înaintea lui cu credinţă, ne rugăm iar El spune: Da, Nu, Mai târziu! Apoi Domnul Isus ne spune:

2. Roagă-te concret, la subiect – Nu ai nevoie totdeauna de un limbaj super religios. Fi atent de contextul în care eşti, de împrejurarea în care ţi s-a cerut să te rogi şi fi concret, la subiect. Domnul Isus spune în Matei 6:7: „Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi.” Roagă-te la subiect şi roagă-te inteligibil. Un copil de 3 ani s-a rugat: „Doamne, Tu eşti mai tare decât Budha şi Alah, i-ai făcut praf!” Rugăciunea asta a funcţionat. Scurt, la subiect şi foarte profund. Sunt bune şi rugăciunile scurte, nu doar cele lungi, şi te poţi ruga în română. Vorbeşti cu Tatăl tău care te iubeşte. Vorbeşte respectuos, din inimă, inteligibil să se înţeleagă nu trebuie să şti declinarea din greacă şi conjugarea în ebraică, nu trebuie să impresionezi oamenii. Vorbeşte cu Tata. De asemenea Domnul Isus ne spune:

3. Roagă-te conform voii lui Dumnezeu – Ioan 16:23-24: „. Adevărat, adevărat vă spun că orice veţi cere de la Tatăl, în Numele Meu, vă va da. Până acum n-aţi cerut nimic în Numele Meu: cereţi, şi veţi căpăta, pentru ca bucuria voastră să fie deplină.” Roagă-te după voia lui Dumnezeu! Cum cunosc voia lui Dumnezeu? Citeşte Biblia! Domnul vrea să îmi iubesc duşmanii, Doamne ajută-mă să-i iubesc. Domnul vrea să cresc, Doamne ajută-mă să cresc! Doamne vrei să mă rog pentru cei bolnavi, Doamne atinge-te Tu de ei! Te rogi după voia lui Dumnezeu. Unii vă rugaţi împotriva voii lui Dumnezeu! Nu ştiu de ce Dumnezeu nu-mi ascultă rugăciunea… pentru că nu-i bine făcută. „Doamne ajută-mă să câştig la loterie”, nu ştiu dacă acesta este modul în care Dumnezeu vrea să lucreze… Unii doriţi ca Dumnezeu să binecuvânteze relaţii în care n-ar trebui să fiţi, afaceri pe care n-ar trebui să le ai, decizii care nu sunt după voia Lui. Roagă-te conform voii lui Dumnezeu. Apoi Domnul Isus ne spune:

4. Roagă-te în smerenie – Domnul Isus în Luca 18 ne vorbeşte de doi bărbaţi. Primul – super religios şi s-a rugat: „Doamne îţi mulţumesc că nu sunt un păcătos scârbos ca acesta…” şi toată rugăciunea lui este plină de Eu, Eu, Eu am făcut asta, Eu sunt bun, Eu merit… Domnul Isus spune: El se roagă la pereţi, pentru a impresiona oamenii. Celălalt ce spune: Doamne, sunt păcătos, viaţa mea e un dezastru, ai milă de mine! Nu se uite în sus, priveşte în jos, nu este mândru, e smerit, nu joacă teatru este sincer, nu caută aprobarea oamenilor ci caută aprobarea lui Dumnezeu. Şi Domnul Isus spune: omul acesta a ştiut să se roage. Nu a folosit cuvinte mari, nu s-a rugat mult, ci a fost smerit, s-a pocăit şi a cerut ajutor. Oamenii religioşi se roagă plin de mândrie, iar Domnul Isus a spus că cei mândri vor fi smeriţi, iar cei smeriţi vor fi ridicaţi. Fi smerit în rugăciune, dacă vrei ca rugăciunea să se ridice la cer, adaugă smerenie… este balonul de care are nevoie pentru a se ridica. Este bine să te rogi pentru alţii dar nu ridicându-te pe tine: „Doamne fă-i ca mine, Doamne fă-i victorioşi ca mine, Doamne ajută-i să devină ca mine, Doamne mai adu tineri ca şi mine…” Pui cărbuni în iad rugându-te astfel… Şi D.I. ne mai spune:

5. Roagă-te neîncetat – nu te ruga doar odată, roagă-te constant – Luca 18:1 „Domnul Isus le-a spus o pildă, ca să le arate că trebuie să se roage necurmat şi să nu se lase” Te rogi pentru ceva sau cineva de mult timp, şti că este după voia lui Dumnezeu? roagă-te, continuă să te rogi. Câteva motive pentru a continua rugăciunea: continui să ai speranţă, vei menţine dorinţa de a învăţa vie în tine, dacă Dumnezeu vrea să te înveţe ceva, în momentul în care te opreşti din rugăciune de fapt spui: Nu mai vreau să învăţ, nu mai vreau să cresc, nu vreau să mă schimb, nu vreau să mai vorbesc despre asta. În momentul în care renunţi să te mai rogi pentru cineva înseamnă că ţi-ai pierdut speranţa pentru cel din casa ta… îi un caz pierdut, n-are rost să mai vorbim despre el… Dacă continui să te rogi pentru ei, înseamnă că-i iubeşti, înseamnă că-i ierţi pentru ceea ce ţi-au făcut, tinerii necăsătoriţi, rugaţi-vă neîncetat pentru soţul sau soţia pe care Dumnezeu v-o va da. De ce? Rugându-te pentru ea sau el, chiar dacă nu şti cine este, te va ajuta, te va proteja împotriva ispitei de a păcătui în acest timp. Pentru că tu aştepţi cu speranţă. Te rogi cu speranţă conform voii lui Dumnezeu. Aşa trebuie să ne rugăm: cu credinţă, la subiect, conform voii lui Dumnezeu, cu smerenie şi neîncetat.

Iosua Faur

 Materialul este transcript din predica tinuta miercuri 27.07.2011 la Biserica Baptistă Nădejdea din București

Articole similare

Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.1

78 răspunsuri

  1. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  2. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  3. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  4. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  5. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  6. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  7. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  8. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  9. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  10. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  11. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  12. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  13. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  14. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  15. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  16. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  17. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  18. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  19. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  20. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  21. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  22. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  23. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  24. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  25. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  26. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  27. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  28. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  29. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  30. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  31. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  32. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  33. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  34. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  35. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  36. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  37. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  38. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  39. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  40. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  41. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  42. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  43. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  44. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  45. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  46. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  47. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  48. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  49. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  50. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  51. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  52. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  53. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  54. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  55. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  56. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  57. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  58. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  59. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  60. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  61. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  62. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  63. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  64. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  65. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  66. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  67. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  68. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  69. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  70. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  71. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  72. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  73. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  74. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  75. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  76. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  77. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

  78. […] Doamne, invata-ne sa ne rugăm! (I) (Luca 11:1) p.2 […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.