Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti


Dr. Radu IROFTEI

În documentele consultate în Marea Britanie, The National Archives  Kew Garden de la Londra[1] mi-a atras atenția următorul titlu: ”Razie asupra creștinilor la Rădăuți – Nordul României; nici o permisiune  pentru creștini să cumpere o biserică nouă sau să reconstruiască una veche pe cheltuiala lor”, extras din Revista EWNS, aparținând Agenției Internaționale  Creștine de Știri, din data de 1 iulie 1979. Articolul menționat este o mărturie a constrângerilor și presiunilor exercitate de către autoritățile vremii împotriva creștinilor aparținând cultului penticostal.

Înregistrată în anul 1950,  sub numărul 681, biserica penticostală din orașul Rădăuți avea conform documentului menționat 994 de membri dintr-un total de 1500 care participau la slujbă. În aceste condiții, începând cu anul 1969, credincioșii au încercat să obțină aprobarea pentru a repara clădirea lăcașului de închinare. „Pentru creștini eu nu voi acorda niciodată permisiunea de a cumpăra o biserică”, li s-a spus de către primarul Gheorghe Ciurcureanu [CUCIUREANU]. Împrejurările care au generat aceasta stare de fapt –neacordarea autorizației de construcție- nu i-au descurajat pe membrii bisericii care au hotărât să continue realizeze reparația și extinderea lăcașului de cult și fără aprobarea autorităților. Drept rezultat a urmat o descindere la ordinele directe ale primarului  fiind confiscate 1200 kg de tabla galvanizată, lemn. Chiar și cooperativa care le-a vândut materialul fost amendată cu suma de 30.000 de lei, autoritățile obligînd pe cel care a autorizat vânzarea, un tată de 4 copii să plătească el însuși  amenda pentru implicarea sa. Au fost amendați de asemnea conducătorul bisericii, Apostol Ozarchevici și casierul Titus Lupașcu dar și biserica cu încă 30.000 de lei, iar alți 8000 de lei au fost confiscați din fondurile bisericii.

Cazul a ajuns și în instanță, iar atunci când avocatul apărării s-a ridicat, judecătorul l-a întrebat: ”dumneavoastră tovarășe îi apărați pe creștini? știți că nu sunt permiși? ar trebui să mergeți la căpitanul politiei secrete[securității] Mihalcea și să discutați cazul”[2]. Atunci procesul a continuat fără avocat iar bisericii i s-a ordonat să plătească amenzile fără termen de apel.

            Secretarul de partid local a refuzat să-i vadă pe membrii bisericii privind acest caz; iar secretarul bisericii Penticostale local, Grosu Constantin și președintele cultului penticostal, Bochian Pavel din București au spus că nu au putut să facă nimic, fiindcă ei nu au vrut să fie implicați în problemele statului. La toate aceste opreliști membrii bisericii penticostale ”Maranata”, au găsit un mijloc foarte înțelept de a rezolva problema; renovarea și consolidarea din interior a clădirii.

            Cele prezentate mai sus au o semnificație deosebita, atât prin situația expusă, dar și prin faptul că orașul unde m-am născut, oamenii care îmi erau vecini sunt menționați in arhivele de la Londra.

            Înțelegem astfel că încrederea creștinilor din România nu s-a diminuat nici când variate măsuri de represiune ale regimului s-au aplicat împotriva lor cătând să-L slujească pe Dumnezeu chiar și în împrejurări potrivnice.


[1] F.C.O. 28/3841 (1979).

[2] Ibidem.

Radu IROFTEI este doctor în istorie al Universității București.

Recomandări:

Biserica Crestină Penticostală „Maranata” Rădăuti de la persecutie la democratie

20 răspunsuri

  1. […] Top Posts & Pages – 8 aprilie 2012 08/04/2012 Marius Silvesan Lasă un comentariu Mergi la comentarii. Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Rădauți […]

    Apreciază

  2. […] și suferințele credincioșilor sunt prezentate în cadrul articolului Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Rădauți, scris de către un om al locului, Radu Iroftei, doctor în istorie cu o temă legată de […]

    Apreciază

  3. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  4. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  5. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  6. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  7. Constantin Grosu era cumva fiu de pastor? Stie careva cum l-a chemat pe tatal lui?
    Sunt curios daca are cumva un fiu, Ioan Grosu,care locuieste in Phoenix

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Personal nu cunosc, dar poate știe altcineva.

      Apreciază

  8. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  9. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  10. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  11. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  12. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  13. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  14. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  15. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  16. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  17. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  18. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

  19. […] Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.