Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965)


După o muncă susținută, completări și revizuiri sunt bucuros să anunț publicarea tezei mele de doctorat având ca subiect relația Biserică-stat în România comunistă.

Voi revenii cu detalii referitoare la problemele abordate pe parcursul celor 7 capitole, structura cărții și data lansării.

Vezi cuprinsul cărții AICI

Cei interesați o pot comanda de pe site-ul Editurii Cetatea de Scaun dând click pe copertă.

Mulțumesc pe această cale tuturor celor care într-un fel sau altul au contribuit la apariția acestei cărți.

Bisericile Creștine Baptiste din România 1948-1965 - copertă față

Cuvânt înainte

În condițiile în care, la două decenii de la înlăturarea regimului comunist din România, încep să se audă glasuri care susțin că un sistem de tip comunist, bazat pe o așa-zisă interpretare „corectă” a textelor marxiste, ar fi alternativa viabilă la ceea ce se întâmplă astăzi în lume, istoricii au, mai mult ca oricând, datoria să reamintească tuturor ce a însemnat cu adevărat comunismul. Această rememorare trebuie făcută fără ură și părtinire, atât cât este omenește posibil, într-un spirit științific, pentru a fi credibilă,  şi pentru a le oferi tinerilor care nu au trăit în perioada neagră a comunismului mărturii despre ce a însemnat acesta şi cum a mutilat existența de fiecare zi a celor care au fost prinși în această paranteză a istoriei.

Marius Silveșan şi-a propus să reconstituie o perioadă foarte dificilă din istoria României, cea a anilor de început ai comunismului, din perspectiva evoluției bisericilor baptiste. Trebuie precizat de la început că e vorba de o istorie confesională, scrisă de un membru al comunității baptiste, dar în același timp, trebuie subliniat faptul că e o istorie scrisă cu obiectivitate științifică şi cu respectarea tuturor cerințelor deontologiei profesionale. Privirea dinlăuntru pe care Marius Silveșan o poate avea asupra subiectului abordat îi permite să înțeleagă mai bine fenomenele şi să le explice pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acestea. În același timp, formația sa de istoric, dobândită în cadrul Universităţii din Bucureşti, îl ajută să depășească uşor capcanele adeziunii la confesiunea din care face parte şi să-şi „facă meseria” în mod corect şi echilibrat.

De altfel, caracterul echilibrat este prima calitate pe care aş atribui-o acestei lucrări care a avut de tratat, printre altele, subiectul foarte delicat al raporturilor complexe dintre comunitatea baptistă şi autorităţile comuniste, inclusiv Securitatea. Aceste raporturi, așa cum rezultă din documentele analizate de Marius Silveşan, au fost adesea tensionate în condiţiile în care regimul comunist încerca, prin toate mijloacele, să promoveze ateismul şi îşi propunea, în ultimă instanţă, eradicarea religiei.

Aflăm deci din paginile prezentei cărţi, la origine teză de doctorat susţinută în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, în primul rând care este specificul confesiunii baptiste printr-o serie de precizări foarte utile, în contextul în care identitatea acestei comunităţi nu este foarte bine cunoscută şi cu atât mai puţin înţeleasă de către majoritatea românilor.

Apoi, Marius Silveşan ne arată care erau mijloacele prin care, îmbinând presiunile, hărţuielile administrative, reglementările juridice, represiunea, dar şi oferirea de aparente avantaje, autorităţile comuniste au încercat să controleze şi să diminueze activitatea comunităţilor baptiste din România. La acţiunile oficialităţilor răspunsurile comunităţii şi ale indivizilor au fost nuanţate, unele fiind de supunere faţă de autoritatea politică, aşa cum cele mai multe comunităţi creştine consideră că e necesar, pornind de la afirmaţia apostolului Pavel că orice putere este de la Dumnezeu. Altele au fost încercări de eludare a constrângerilor, prin opoziţie mai mult sau mai puţin deschisă (de exemplu, pastori care continuă să oficieze botezul, deşi comuniştii interziceau botezarea celor care nu proveneau din familii baptiste), sau prin interpretarea în interes propriu a unor regulamente (schimbarea numelui şcolii duminicale în ora biblică, ori fixarea nunţilor duminică după amiaza pentru a putea aduna totuşi comunitatea în momentul tradiţional, în condiţiile în care slujbele religioase trebuiau ţinute doar dimineaţa). În spiritul echilibrat de care tocmai vorbeam şi bazându-se pe lecturi extinse, din diverse domenii, autorul precizează că este vorba de hărţuieli şi tipuri de răspuns care nu au fost caracteristice doar baptiştilor, ci tuturor confesiunilor din România, inclusiv celei ortodoxe, care a fost, de asemenea, supusă unei presiuni constante din partea autorităţilor comuniste.

Partea cea mai interesantă a lucrării, şi cea care, probabil, va suscita cele mai multe reacţii, este cea în care Marius Silveşan analizează fenomenele de rezistenţă la represiunea comunistă, dar şi pe cele de cedare şi de colaborare, cu instituţiile statului comunist, între care un loc aparte îl ocupă Securitatea.

Comunitatea baptistă, ca şi celelalte confesiuni religioase din România, şi-a avut martirii săi, pastori sau simpli credincioşi, care au fost arestaţi, anchetaţi, torturaţi şi condamnaţi pentru credinţa lor. Exemplele selectate de autor din multele posibile sunt ilustrative pentru felul în care unii oameni au ştiut să-şi pună credinţa şi idealurile dincolo de siguranţa personală şi de confortul relativ al acceptării unui sistem totalitar.

Comunitatea baptistă şi-a avut însă, tot la fel ca şi alte confesiuni, delatorii, informatorii, colaboratorii Securităţii. Este vorba de un fenomen care a caracterizat întreaga societate românească, de care nicio biserică nu a reuşit să scape, aşa cum nu au reuşit nici celelalte structuri sau instituţii, şi acesta e un adevăr care trebuie spus răspicat. Dar afirmaţiile despre colaborarea unei persoane sau a alteia cu Securitatea trebuie să se bazeze întotdeauna pe documente cât se poate de clare, iar atunci când asemenea afirmaţii se fac într-o lucrare de istorie, trebuie prezentat contextul în care recrutarea a avut loc, precum şi consecinţele acesteia.

Este ceea ce face Marius Silveşan, care nu lansează acuze gratuite, nu se mulţumeşte să prezinte realităţile existenţei unor declaraţii de colaborare, ci analizează felul în care diferitele persoane au ajuns să semneze angajamentul, presiunile la care au fost supuse, ca şi efectele acceptării colaborării. Foarte importantă ni se pare precizarea faptului că semnarea unui angajament cu Securitatea nu a dus în mod absolut la furnizarea de informaţii realmente utile Securităţii, şi mai ales, nu a dus întotdeauna la afectarea altor persoane. Fără a încerca o „spălare” în bloc a celor care au devenit, dintr-un motiv sau altul, informatori ai Securităţii, autorul arată, aşa cum e şi corect, că mulţi dintre cei care au semnat în condiţii de presiune au încercat apoi să minimizeze colaborarea, oferind informații banale şi refuzând să implice şi alte persoane. În acelaşi timp însă, Marius Silveşan prezintă şi situaţii în care informatorii au venit de bună voie către Securitate şi s-au implicat activ în poliţia politică, facilitând prin delaţiuni acţiunile de reprimare îndreptate împotriva altora.

Concluziile lucrării sunt corecte şi formulate în acelaşi spirit echilibrat. Întemeindu-şi demersul pe o bogată documentaţie realizată în biblioteci, arhive, dar şi prin interviuri cu membrii comunităţii baptiste, Marius Silveşan a reuşit să deschidă, credem noi, o cale, către mai buna cunoaştere a unei comunităţi cu un rol însemnat în societatea românească. Lucrarea rezultată este un bun exemplu pentru felul în care istoria confesională poate şi trebuie să fie scrisă, si va suscita, sperăm, interesul nu doar al membrilor comunităţii baptiste, ci al unor largi categorii de cititori.

 Prof. univ. dr. Ecaterina Lung, Universitatea din București

Articole pe aceeași temă

CĂTĂLIN DUPU DESPRE CARTEA “BISERICILE CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA ÎNTRE PERSECUȚIE, ACOMODARE ȘI REZISTENȚĂ (1948-1965)”

ACADEMICIAN DINU C. GIURESCU DESPRE LUCRAREA “BISERICILE CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA ÎNTRE PERSECUȚIE, ACOMODARE ȘI REZISTENȚĂ (1948-1965)”

Decanul Facultății de Istorie, Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu, despre lucrarea “Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965)”

CUPRINSUL CĂRȚII “BISERICILE CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA ÎNTRE PERSECUȚIE, ACOMODARE ȘI REZISTENȚĂ (1948-1965)”

95 răspunsuri

  1. Baptistii au fost persecutati in tara noastra cam dintotdeauna.
    Daca persecutia nu era initiata de stat, venea de la preoti, care prin „iubirea lor parinteasca” puneau oameni „buni” sa-i bata sau atatau autoritatile.
    Este salutara aparitia acestei carti si ii dorim o raspandire rapida.
    Felicitari fr. Marius si nu uitati faptul ca baptistii au o istorie lunga, dar avem putine informatii despre ei.
    Sa va ajute Domnul sa tipariti alte si alte titluri de istorie. Le asteptam cu interes.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Mulțumesc frate Vasile,
      În cadrul acestei cărți amintesc și cazuri de persecuție din perioada interbelica precum și poziția BOR fata de Biserica Baptistă pe parcursul perioadei comuniste.
      Cartea va fi disponibilă în librăriile din București, la cele din țară, putând fi achiziționată cu reducere și la târgurile de carte care urmează (Brașov, Cluj, Timișoara, București).

      Apreciază

      1. buna ziua:)
        eu sunt crestin ortodox, asta in primul rand. in al doilea rand, ati scris o carte pe care imi doresc sa o citesc. ma intereseaza acest subiect al persecutiilor comuniste si am citit mai multe lucrari. chiar imi doream sa citesc si o perspectiva confesionala diferita de a mea. fie greco-catolica, fie romano-catolica, fie baptista, etc.
        ma intereseaza in primul rand sa am o viziune cat mai completa si cat mai clara asupra persecutiei suportate de crestini in general. stiu si este just sa recunoastem sacrificiul tuturor crestinilor martirizati indiferent de confesiune.intalnesc subiectivism atat in biserica mea cat si in celelalte confesiuni.si nu e drept.
        ma doare sa vad ca de multe ori principala grija ”crestina” interconfesionala este improscarea cu noroi..reciproc. am invatat ca nu ceea ce spui te face crestin ci faptele. motiv pt care ma simt imputernicita de martiriul crestin ortodox dar si crestin in general, nu doar de acum, din totdeauna…
        ma gandesc ca e bine ca toti crestinii sa fie uniti si sa fie buni si desavarsiti acolo unde sunt, pe locul pe care il ocupa.pe cat de mult imi repugna un preot care are treaba cu ce fac altii din alta confesiune, pe atat de tare imi displace cand unui om de alta confesiune decat cea ortodoxa ii e frica sa citeasca un articol inspirat duhovniceste scris de un ortodox.cunosc cazuri.
        am suferit si inca sufar pt persecutia crestina din Siria, Etiopia, etc.nu ma intereseaza ce confesiune sunt acei oameni, daca sunt monofiziti sau nu, daca sunt baptisti care practica botezul copiilor sau anabaptisti (in principal sunt ortodoxi monofiziti), prezbiterieni, lutherani, etc….nu ma intereseaza. este o vreme in care ideologia, dogma aparata, are nevoie sa mearga pe locul 2 iar pe primul loc sa fie iubirea de oameni. sa ne rugam unii pt altii si asta sa fie mai important decat faptul ca eu sau dvs suntem sau nu de aceiasi confesiune.:).
        astept cu interes sa citesc cartea
        Doamne ajuta

        Apreciază

        1. Marius Silvesan

          Mă bucur că sunteți interesată de istoria bisericii și de problematica persecuției religioase. Regimul comunist a persecutat atât Biserica Ortodoxă cât și bisericile minoritare precum cea baptistă. În carte am prezentat atât aspectele generale ale relației dintre biserică și stat în perioada comunistă cât și aspecte particulare privind Biserica Creștină Baptistă. Cartea o puteți găsi la unele biblioteci din București și din țară, în unele librării, la editură sau la mine.
          Dacă vă pot ajuta cu ceva vă rog să-mi scrieți.

          Apreciază

  2. […] faptul că documentarea este la nivelul anului 2010. Pentru informații mai noi a se vedea cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție acomodare și rezistență (1948-1965… Cei care doresc să o comande pot face acest lucru de pe site-ul Editurii Cetatea de Scaun. Cei […]

    Apreciază

  3. […] APARIȚII EDITORIALE (8) – MARIUS SILVEȘAN, BISERICILE CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA ÎNTRE PER… […]

    Apreciază

  4. […] APARIȚII EDITORIALE (8) – MARIUS SILVEȘAN, BISERICILE CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA ÎNTRE PER… […]

    Apreciază

  5. […] APARIȚII EDITORIALE (8) – MARIUS SILVEȘAN, BISERICILE CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA ÎNTRE PER… […]

    Apreciază

  6. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  7. […] Marius Silveșan, Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezi… […]

    Apreciază

  8. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  9. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  10. […] Astăzi, 5 aprilie 2013, a avut loc la Institutul Teologic Baptist din București lansarea cărții Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență 1948-1965. […]

    Apreciază

  11. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  12. […] Keston Center care, coroborate cu cele obținute anterior, le-am transpus în scris în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-196…, pp. 350-351  la secțiunea rezervată formelor specifice de opoziție față de regimul comunist […]

    Apreciază

  13. […] Keston Center care, coroborate cu cele obținute anterior, le-am transpus în scris în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-196…, pp. 350-351  la secțiunea rezervată formelor specifice de opoziție față de regimul comunist […]

    Apreciază

  14. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  15. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  16. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  17. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  18. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  19. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  20. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  21. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  22. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  23. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  24. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  25. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  26. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  27. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  28. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  29. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  30. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  31. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  32. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  33. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  34. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  35. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  36. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  37. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  38. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  39. […] Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  40. […] desfășurată în arhive, le-am folosit pentru portretul pastorului Pascu Geabou din cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… Informațiile la care am ajuns ulterior le voi folosi pentru completarea portretului pastorului […]

    Apreciază

  41. […] fost anunțat de către editura Cetatea de Scaun că pe 24 iunie 2013 a apărut cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… în format eBook […]

    Apreciază

  42. […] Mai jos prezint o schiță a studiului meu. Pentru cei interesați de aceste aspecte pot menționa că ele se regăsesc abordate în cartea mea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență […]

    Apreciază

  43. […] Mai jos aveți propunerea lui Ruben pentru coperta cărții mele Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență 1948-1965 […]

    Apreciază

  44. […] MARIUS SILVEȘAN, BISERICILE CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA ÎNTRE PERSECUȚIE, ACOMODARE ȘI REZIS… p. 245. […]

    Apreciază

  45. […] româneşti”.  Cred că acest detaliu poate fi încadrat în ceea ce eu am denumit în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România 1948-1965 ca fiind Implicarea Bisericii în acțiunile propagandistice ale regimului comunist prin promovarea […]

    Apreciază

  46. […] acest fapt, am scris și eu în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență 1948-1965, având ca sursă documentară informațiile oferite de către Alexa […]

    Apreciază

  47. […] de bază se intitulează Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965…, lucrare ce reprezintă tema cercetării doctorale realizată la Universitatea din București cu […]

    Apreciază

  48. […] primit statutul de cult religios, fiindu-mi confirmate astfel cercetările publicate și în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență, conform cărora baptiștilor din România Mare le-a fost recunoscut pentru prima dată statutul de […]

    Apreciază

  49. […] evanghelistice și lansări de carte – printre care: Culorile fericirii de Cătălin Dupu și Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență de Marius Silveșan. Deja pentru a V-a ediție și-au anunțat participarea, pe lângă […]

    Apreciază

  50. […] Prezentare de carte: Bisericile baptiste din România între persecuţie, acomodare şi rezistenţă (1948- 1965)—MARIUS SILVEŞAN (Bucureşti) 12.30 – […]

    Apreciază

  51. […] mai jos un fragment din biografia acestuia publicată în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România: între persecuție, acomodare și rezistență (1948-196…, p. […]

    Apreciază

  52. […] mai jos un fragment din biografia acestuia preluat din cartea Bisericile Creștine Baptiste din România: între persecuție, acomodare și rezistență (1948-196…, p. […]

    Apreciază

  53. […] După finalizarea studiilor de doctorat am publicat rezultatele cercetării mele în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România: între persecuție, acomodare și rezistență (1948-196…, lucrare unde am inclus și un scurt portret al pastorului Pavel Nicolescu din care redau un […]

    Apreciază

  54. […] cadrul acestei mese rotunde am vorbit despre literatura istorică prin prezentarea cărții Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965). În cadrul expunerii mele am […]

    Apreciază

  55. […] În anul 1970 intra în Seminarul Teologic Baptist din București prima promoție după redeschiderea Seminarului care fusese închis în perioada 1969-1970. Despre aceste aspecte am scris în capitolul 4 al cărții Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965). […]

    Apreciază

  56. […] În anul 1970 intra în Seminarul Teologic Baptist din București prima promoție după redeschiderea Seminarului care fusese închis în perioada 1969-1970. Despre aceste aspecte am scris în capitolul 4 al cărții Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965). […]

    Apreciază

  57. […] Mai jos o poză împreună cu Marius Silveșan realizată cu prilejul lansării cărții Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965…, eveniment care a avut loc la Institutul Teologic Baptist din București în data de 5 aprilie […]

    Apreciază

  58. […] În data de 5 aprilie 2013, a avut loc la Institutul Teologic Baptist din București lansarea cărții Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență 1948-1965. […]

    Apreciază

  59. […] de convorbire, memorii, 1944-1952 Ioan Bunaciu, Marius Silveşan, Pelerin spre patria cerească Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezis… Billy Graham, Aproape de casă: viața, credința și sfârșitul alergării Constantin Ghioancă, […]

    Apreciază

  60. […] o oarecare dezvoltare, astfel că în anul 1961, după arondarea bisericilor (vezi detalii în Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezis…), sub pastorația lui Constantin Bălgrădeanu biserica ajunsese la 180 de […]

    Apreciază

  61. […] Dincolo de alte aspecte pastorul Lăpugean rememorează numele colegilor și al profesorilor, realizează scurte portrete ale acestora, printre care și pe cel al pastorului Elisei Pecheanu. În a doua parte a anilor 70 regăsim printre profesori pe Dr. Ioan Bunaciu (și-a luat doctoratul în 1974), Vasile Talpoș (profesor de Homiletică), Vasile Taloș (profesor de Vechiul Testament). Talpoș și Taloș au absolvit Seminarul Teologic Baptist din București în promoția 1965-1969, cei doi fiind cei mai buni din anul respectiv la învățătură.  Detalii despre acest aspect se găsește în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  62. […] statistice pentru perioada comunistă pot fi găsite și în cartea mea, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965…. În cadrul acestui articol sunt prezentate informații despre populația României, dar și […]

    Apreciază

  63. […] Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) […]

    Apreciază

  64. […] în anul 1961 în baza prevederilor noului Codului Penal al R.P.R. am scris și eu în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965), p. […]

    Apreciază

  65. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România într… […]

    Apreciază

  66. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România într… […]

    Apreciază

  67. […] Emisiunea Esențe, moderată de Cătălin Dupu, l-a avut ca invitat pe istoricul Marius Silveșan pentru a discuta despre cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965…. […]

    Apreciază

  68. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România într… […]

    Apreciază

  69. […] În anul 2012 a scris câteva rânduri  despre cercetarea mea privind istoria Bisericilor Baptiste din România pe parcursul perioadei comuniste. Gândurile de mai jos au fost publicate în Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezis… […]

    Apreciază

  70. […] oarecare dezvoltare, astfel că în anul 1961, după arondarea bisericilor – vezi detalii în Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezis… – sub pastorația lui Constantin Bălgrădeanu biserica ajunsese la 180 de membrii (Bunaciu, […]

    Apreciază

  71. […] unor documente de arhivă am scris în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție acomodare și rezistență (1948-1965) faptul că Ministerul Cultelor îi retrage recunoașterea ca pastor fratelui Leric Ioan la […]

    Apreciază

  72. […] baza unor documente de arhivă am scris în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție acomodare și rezistență (1948-1965) faptul că Ministerul Cultelor îi retrage recunoașterea ca pastor fratelui Leric Ioan la […]

    Apreciază

  73. […] se împlinesc patru ani de la lansarea cărții Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență 1948-1965. Evenimentul a fost găzduit de către Institutul Teologic Baptist din București. Între timp s-a […]

    Apreciază

  74. […] istoria acestei instituții de învățământ am scris în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965…și în cadrul articolului „Istoria unei instituții evanghelice: Seminarul Teologic Baptist din […]

    Apreciază

  75. […] în ansamblu și comparativ. M-am simțit onorat să văd că este amintită și lucrarea mea, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965…, ca una care tratează istoria baptiștilor din România sub comunism. Pentru Biserica Creștină […]

    Apreciază

  76. […] Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezis… […]

    Apreciază

  77. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România într… […]

    Apreciază

  78. […] mai jos un fragment din biografia acestuia preluat din cartea Bisericile Creștine Baptiste din România: între persecuție, acomodare și rezistență (1948-196…, p. […]

    Apreciază

  79. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între… […]

    Apreciază

  80. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între… […]

    Apreciază

  81. […] Înainte de a vă invita să urmăriți emisiunea, sunt necesare câteva precizări: astfel, emisiunea se concentrează pe perioada Primului Război Mondial și cea interbelică, domenii predilecte de studiu ale pastorului Vasile Bel, dar sunt atinse tangențial perioada Antonesciană și perioada comunistă. Dintre subiectele abordate, două sunt sensibile: 1. scindarea Uniunii Baptiste în două uniuni între anii 1932-1935 și problema colaboraționismului cu autoritățile sau Securitatea. Problematica colaborării cu Securitatea între baptiștii din România este una complexă care nu a fost tratată până acum sistematic, exhaustiv și profesionist. O abordare succintă se regăsește și în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965… […]

    Apreciază

  82. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între… […]

    Apreciază

  83. […] Ortodoxe Române. O dovedesc cu prisosință documentele de arhivă, lucrările științifice (vezi aici și aici ca exemplu), dar și cele memorialistice. Este un lucru trist, dar real. După 1948 […]

    Apreciază

  84. […] L-am cunoscut personal atât în calitate de pastor al Bisericii Creștine Nădejdea din București unde acesta a slujit 30 de ani, dar și în calitate de martor la evenimentele istorice pe care le-a trăit și la care a participat. În anul 2003 mi-a acordat un interviu, publicat parțial în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție acomodare și rezistență: 1948-1965. […]

    Apreciază

  85. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între… […]

    Apreciază

  86. […] Evident că și Biserica a avut de suferit o serie de schimbări și a fost într-o anumită măsură transformată din punct de vedere instituțional. În ceea ce privește Bisericile Creștine Baptiste am tratat acest subiect în cadrul cărții care tratează evoluția instituțională a baptiștilor și relația Biserică – Stat pentru perioada 1948-1965 (vezi detalii AICI) […]

    Apreciază

  87. […] Apariții editoriale (8) – Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între… […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.