Pastorul Otniel Bunaciu va prelua funcția de președinte al Federației Baptiste Europene


În perioada 25-28 septembrie la Bratislava, Slovacia, va avea loc Consiliului Federației Baptiste Europene (EBF), prilej cu care, pastorul Otniel Bunaciu, președintele Uniunii Baptiste din România (UBR), va prelua pentru următorii doi ani funcția de președinte al Federației. Evenimentul este găzduit de Uniunea Baptista din Slovacia, una din cele mai mici uniuni baptiste din Europa având doar 24 de biserici și 1931 de membrii. Președintele Uniunii Baptiste din Slovacia este pastorul Jan Szollos, iar secretar general este pastorul Tomash Valchar. Uniunea Baptista din Romania va fi reprezentata la acest eveniment de pastorii: Otniel Bunaciu, Ionel Tutac, Ilie Tinco si Joszef Kovacs.

Pastorul Otniel Bunaciu, în prezent vicepreședinte al EBF (2011-2013), este al doilea român care preia această funcție după pastorul Vasile Talpoș care a fost vicepreședinte al Federației Baptiste Europene în perioada 1985-1987, președinte 1987-1989 și past president 1989-1991. Remarcăm câteva similitudini între mandatele celor doi pastori români.

Astfel:

  • ambii erau la momentul preluării funcției (ne referim la cazul de acum ca un fapt împlinit) profesori universitari care slujeau în cadrul Seminarului Teologic / Institutului Teologic Baptist din București și aveau doctoratul obținut în cadrul unor universități recunoscute (Vasile Talpoș în America, iar Otniel Bunaciu la Institutul Teologic Protestant din Cluj).
  • Ambii au studiat în străinătate în perioada comunistă (Vasile Talpoș în America pentru doctorat, Otniel Bunaciu în Anglia pentru master la Regent’s Park College)
  • ambii erau în funcții de conducere în cadrul Uniunii Baptiste din România. Pastorul Vasile Talpoș era vicepreședinte (1984-1988), iar pastorul Otniel Bunaciu este președinte al Uniunii Baptiste
  • ambii erau pastori în București

Federația Baptistă Europeană  a fost fondată în  anul 1949 pentru a uni baptiști europeni aflați într-o Europă devastată de cel de-al doilea război mondial. În timpul Războiului Rece, EBF a menținut contactul cu credincioșii din spatele Cortinei de Fier care au suferit pentru credința lor. Mărturie în acest sens stau și vizitele unor reprezentanți ai Federației în România comunistă și discuțiile pe care aceștia le-au avut cu conducerea UBR sau cu autoritățile de la Ministerul Cultelor, Departamentul Cultelor și probabil și la alte nivele, dar fiindcă nu am cercetat relațiile externe în perioada amintită nu pot da detalii asupra contactelor pe care aceștia le-au avut la București sau în străinătate.

Cu prilejul unui mesaj adresat Bisericii Baptiste Filadelfia din București în data de 15 septembrie 2013 în cadrul căruia se referea la modul în care lucrează Dumnezeu în lumea noastră, pastorul Otniel Bunaciu menționa că Federația Baptistă Europeană se întinde din Irlanda până la Vladivostok, dar are membrii și în Orientul Mijlociu. Din datele oficiale care se regăsesc pe site-ul instituției rezultă că Federația Baptistă Europeană este compusă din aproximativ 770,000 baptiști care fac parte din 52 de Uniuni și Convenții și 7 biserici afiliate (7 affiliated churches and networks). EBF se întinde din Portugalia pană în îndepărtata Rusie, fiind incluși în această familie baptiștii din Eurasia, Orientul Mijlociu și Îndepărtat.

Consiliul Federației Baptiste Europene (The EBF Council) se întâlnește anul în luna septembrie și este organismul decizional suprem al EBF. Consiliul este format din reprezentanții Uniunilor Baptiste componente ale Federației Baptiste, reprezentanții IBTS (International Baptist Theological Seminary), membri laici și anumite organizații de misiune partenere. Acesta numără de obicei între 120-150 de delegați și întâlnirile sale sunt, de asemenea, un timp de închinare, inspirație, de cunoaștere informală (?) (informal sharing) și reînnoirea prieteniei între membri.

Surse:

http://www.baptist-tm.ro/consiliul-federatiei-europene-baptiste-2/#more-6159

http://ebf.org/council

http://ebf.org/about-ebf

MARIUS SILVEȘAN, BISERICILE CREȘTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA ÎNTRE PERSECUȚIE, ACOMODARE ȘI REZISTENȚĂ (1948-1965), p. 245.

OTNIEL BUNACIU, CUM LUCREAZĂ DUMNEZEU ÎN LUMEA NOASTRĂ?

15 răspunsuri

  1. Din câte știu eu, pastorul Otniel Bunaciu nu are doctoratul obținut în străinătate, ci la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Am verificat și in CV scrie ca l-a obținut la Cluj. Mă voi interesa daca are si doctorat in afara.
      Mulțumesc pentru semnalare

      Apreciază

  2. Cu plăcere; am făcut observația doar de dragul exactității. Desigur, nu-i nici o problemă dacă are doctorat în afară…

    Apreciază

  3. […] cum am scris pe acest site (vezi detalii AICI) și s-a anunțat de către Revista Creștinul Azi, dar și de către unele blogurile evanghelice […]

    Apreciază

  4. Sunt o persoana care m-am intors la Domnul, am doua intrebari:
    1. In ce conditii poate fi botezata o femeie care traieste in concubinaj cu un barbat. El nu vrea sa se casatoreasca si au un copil impreuna.
    2. Daca, la fel sunt barbat si femeie, traiesc in concubinaj, au copii din relatiile anterioare si au copii si impreuna. Pot fi botezati si pot face parte din biserica lui Hristos?
    Va multumesc si Domnul sa va binecuvanteze.
    Astept raspunsul cat de repede posibil.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Draga C, Raspunsul meu la ambele intrebari este ca nu pot fi botezati in starea in care se afla. Trebuie sa se casatoreasca sau sa se desparta, iar persoana care vrea sa se boteze sa fie o persoana care a inteles sensul pocaintei.

      Apreciază

  5. […] Pentru mai multe detalii despre alegerea în funcția de președinte al Federației Baptiste Europene a pastorului Otniel Bunaciu și o comparatie cu alegerea pastorului Vasile Talpoș în aceeași funcție în anul 1987 a se vedea articolul PASTORUL OTNIEL BUNACIU VA PRELUA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL FEDERAȚIEI BAPTISTE EUROPENE. […]

    Apreciază

  6. […] a fost Prof. univ. dr. Vasile Talpoș. Despre aceste aspecte am scris în cadrul articolului PASTORUL OTNIEL BUNACIU VA PRELUA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL FEDERAȚIEI BAPTISTE EUROPENE Revista Creștinul Azi anunță pe site-ul său faptul că întâlnirea începe în data de 24 […]

    Apreciază

  7. […] -EBF-), fapt care reprezintă o premieră în istoria acestei organizații, m-am gândit să reiau unele informații cu privire la faptul că în prezent la conducerea acestei instituții se află pentru a doua oară […]

    Apreciază

  8. […] Pentru mai multe detalii despre alegerea în funcția de președinte al Federației Baptiste Europene a pastorului Otniel Bunaciu și o comparatie cu alegerea pastorului Vasile Talpoș în aceeași funcție în anul 1987 a se vedea articolul PASTORUL OTNIEL BUNACIU VA PRELUA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL FEDERAȚIEI BAPTISTE EUROPENE. […]

    Apreciază

  9. […] Pentru mai multe detalii despre alegerea în funcția de președinte al Federației Baptiste Europene a pastorului Otniel Bunaciu și o comparație cu alegerea pastorului Vasile Talpoș în aceeași funcție în anul 1987 a se vedea articolul PASTORUL OTNIEL BUNACIU VA PRELUA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL FEDERAȚIEI BAPTISTE EUROPENE. […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.