Klaus Iohannis: „În dosarele CNSAS se află memoria comunismului. Nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere.”


Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat, luni, 26 ianuarie 2015, „depozitele de arhivă ale CNSAS (Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității), aflate în Popeşti Leordeni. Cu această ocazie, șeful statului şi-a exprimat dorința de a deschide un muzeu al comunismului.”
Ca și istoric și cercetător al perioadei comuniste nu pot decât să consider încurajator acest semnal pe care îl transmite șeful statului. Cei care ați studiat la CNSAS știți foarte bine problemele cu care se confruntă cercetătorii.

Iată mai jos două pasaje din materialul celor de la Realitatea.net referitoare la vizita președintelui țării la depozitele CNSAS de la Popești Leordeni și reafirmarea de către acesta a necesității deschiderii unui Muzeu al Comunismului. Proiectul Muzeului Comunismului nu este nou, dar poate că această idee se va și materializa.

„Mi se pare foarte important să nu trecem prea repede peste istoria noastră recentă. Am spus și, din păcate, după ce am aflat astăzi, pot să reafirm: nu am reușit să cunoaștem destul de bine istoria noastră recentă, vorbesc aici de anii comunismului. Este nevoie de o studiere mult mai atentă și, în final, de o reconciliere a noastră cu istoria noastră recentă. Acest lucru nu s-a întâmplat acum și fără această etapă este greu de crezut să putem să trecem pur și simplu mai departe”

„Arhivele fostei Securități reprezintă o parte din istoria poporului nostru. Dosarele întocmite de poliția politică închid în paginile lor nenumărate vieți de oameni nevinovați. Mâine voi vizita arhivele păstrate de CNSAS la Popești-Leordeni. CNSAS deține, după Germania și Polonia, a treia arhivă ca mărime, preluată de la fostele servicii secrete comuniste. În aceste dosare se află memoria comunismului și nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere. Dimpotrivă, ea va avea o contribuție importantă la deschiderea unui Muzeu al Comunismului, despre care am vorbit la Timișoara imediat după alegeri”, a scris, pe pagina personală de Facebook, Klaus Iohannis.”

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/iohannis-in-dosarele-cnsas-se-afla-memoria-comunismului-nu-avem-dreptul-s-o-trecem-sub-tacere_1617239.html#ixzz3PxpMA3rt

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Am înțeles ca si aici avem de a face cu o problema de fonduri. Aceasta este o problema care se poate rezolva relativ usor pentru a permite modernizarea arhivei.
  • Este un lucru care se leagă de o idee de a mea un pic mai veche, am enunțat acum câteva luni un concept la care tin in continuare: un muzeu al comunismului in Romania, si cu siguranță aceasta arhiva va contribui si cu piese la acest muzeu, dar si cu informații.
  • Mi se pare foarte important sa nu trecem prea repede peste istoria noastră recenta.
  • Nu am reușit sa cunoaștem suficient de bine istoria noastră recenta, si vorbesc aici de anii comunismului.
  • Este nevoie de o studiere mult mai atenta si in final de o reconciliere a noastră cu istoria noastră recentă.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19202207-ora-10-00-presedintele-klaus-iohannis-viziteaza-arhivele-cnsas.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: