Papa Benedict al XVI-lea despre căsătoriile homosexuale


Un text care oferă un punct de vedere echilibrat și argumentat biblic asupra “căsătoriilor “ homosexuale. Acest pasaj face parte din articolul Europa și nemulțumirile sale, fiind scris de către Papa Benedict al XVI (Joseph Ratzinger). Afirmațiile și argumentarea își păstrează actualitatea și valoarea chiar dacă au trecut mai mult de zece ani de la momentul scrierii lui.

Fragment din articolul Europa și nemulțumirile sale, de Papa Benedict al XVI-lea. Articolul complet îl găsiți pe site-ul Revistei Creștine.

Căsătoria monogamă – văzută ca structură fundamentală, ca relaţie între bărbaţi şi femei, dar şi ca nucleu de formare a comunităţii unui stat – a fost instaurată prin credinţa biblică. Aceasta a contribuit la structura şi umanitatea Europei, atât în vest cât şi în est, tocmai datorită faptului că fidelitatea şi sacrificiul pe care le reprezintă se obţin întotdeauna cu mari eforturi şi suferinţe. Europa nu ar mai fi ceea ce este dacă nucleul său fundamental care stă la baza relaţiilor sociale ar dispărea sau ar fi modificat prea mult.

Cu toţii ştim în ce pericol sunt căsătoria şi instituţia familiei. Integritatea acestora a fost subminată de modalităţile mai uşoare de a divorţa, dar şi de răspândirea practicii de cohabitare între bărbaţi şi femei fără nicio formă legală. În mod…

Vezi articolul original 158 de cuvinte mai mult

7 răspunsuri

 1. Papa Benedict XVI a fost un crestin serios. Da, a fost catolic iar eu sunt baptist. Dar in acest domeniu ca si in altele el a avut o teologie corecta. A fost un mare sprijin pt noi evanghelistii conservatori prin pozitia sa fata de familie. Din pacate, n-a fost popular -cum era de aspteptat. Papa Francis e tocmai invers: gresit dar popular. Simplul fapt ca este laudat si admirat de secularistii-anticrestini ar trebui sa-l puna pe ginduri. Desi gesturile sale smerite ne uimesc si merita laudate, teologia lui mi se pare una senila; o teologie a unui batirnel bonom care e de-acord cu toate prostiile nepostilor…. chiar daca el nu le face. Si e periculos de popular…
  PS. Exista o fatarnicie funciara in smerenia unui papa. Nu poti fi Vicarius Fili Dei si sa fii smerit.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Doru,
   Nu ești cam dur cu Papa Francisc ? De ce caracterizezi așa teologia lui ? Poti sa dai exemple concrete din teologia sa pe care le consideri greșite ? Ma refer la aspecte importante. Eu nu sunt de o parte sau alta a baricadei, dar pentru o informare echilibrata este nevoie de dovezi si argumente.
   Mulțumesc !

   Apreciază

 2. Papa Francis merita toate laudele si ne poate fi un exemplu in multe: in Argentina, refuza automobile de servici si calatorea cu autobuzul cu saracii… fiind usor abordabil. In plina extindere a evangelicalismului, mai ales penticostal, papa (pe cind era cardinal) a refuzat sa-i atace acceptind chiar sa ingenuncheze si sa fie binecuvintat de acesti “sectanti”. Plimbarile sale “pivate” prin Roma si spalarea picioarelor (incluziv sarutindu-le) ale unor tinere detinute… si multe alte gesturi de semrenie care nu pot fi decit laudabile. E de-a dreptul o impietate sa critici un astfel de papa!!!
  Dar teologic, ce-a adus decit confuzie? Afirmatii echivoce despre gays, casatorii, sex in afara casatoriei, despre preoti care se lupta cu homosex- desi la-nceput parea sa vorbeasca de preoti homosex si nu doar despre cei ispiti-. Afirmatii despre Dumnezeu care si el “evolueaza” (nu stiu exact termenul) pt ca locuieste in inima noastra. Mintuirea ateilor ca si ei au idealuri de bunatate in ei… Intr-un fel seamana cu Trump care da tweet messages si apoi purtatorii de cuvint le tot exegeteaza in contextual doctrinar ca sa pare rezonabile. Nu asa fac si acolitii papei? Dupa ce el o trinteste de te sperii, aghiotantii mai dreg busuiocul. Greu de spus care e parerea suveranului pontiff si care e a pazitorilor doctrinei.
  Benedict a fost teolog; Francis nu e si nici eu nu sunt. Dar el e totusi capul unei biserici; nu s-ar cuveni sa faca afimatii teologice si nu daor shuete bonome. Daca ar proveni de la vreun emergent, liberal Baptist sau popa reformat –liberal si el- nu te-ai mira, dar puneti dvs astea in contextul dogmei catolice a casatorie, atit taina cit si sacrament, unire facuta de Dumnezeu; si asta peste refuzul lor de-a divorta si de-accepta orice forma de contraceptie. Ce mai intelge cineva din dogma catolica vs familia –ba si din soteriologia lor- daca te iei dupa cite scapa actualul papa? In afara de biserica nu e mintuire! Dar ateii aceptati de Franicis? E destul sa va ginditi ca Obama e un mare admirator al lui Francis.
  Poate ca in taina or scrie o alta doctrina, dar deocamdata n-am auzit s-o fi dat publciitatii.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Doru,
   Poti sa dai niste link-uri ?

   Apreciază

   1. (…) Benedict n-a fost nici pe departe atit de urmarit de public si nici de popular [ca Papa Francisc]; el a fost un dogmatic, un teolog urmind unui papa popular. Nu degeaba nemtii lui l-au poreclit panzer cardinal. Il urmaresc pe Francis si mi se pare in cel mai bun caz inconsecvent cu doctrina catolica. Poate o va schimba! De-ocamdata n-am auzit sa fi schimbat dogma.

    Apreciază

 3. Paradoxul mi se pare altul. Toate cele scrise in comentariul precedent ar putea fi meritul unui papa gigant-revoltionar. Da’, daca tot vrea sa revolutionize catolicismul –un fel de Vatican 3- de ce nu are curajul sa desfiinteze celibatul obligatoriu al preotilor? De ce s-o faca? Pai daca tot da slobozenoe la apucaturile sexuale nefiresti in biserica de ce nu ia taurul de coarne? Am trait destul si umblat prin lume sa va spun ca intotdeauna popii catolicii au fost acuzati ca au avut amante; eu cred ca nu-s multi astia. Dar acuzatiile sunt ample; eu insumi am cunoscut copii din florile unor preoti celibatari (fara gluma). Si asta n-ar fi nimic daca n-ar fi devenit papa peste scandalul pedofililor ecclesiali. Frumos; si-a cerut iertare! Dar cauza esecurilor (pe-o parte sau pe alta) ale clerului n-a avut curaj s-o vada. Stiti dvs, ca purtatorul de cuvint al catolicilor din US (cardinalul de Chicago) a recunoscut cu tristete ca seminariile catolice din US au cazut prada spiritului homosexual si trebuie facut ceva!!! Puneti dvs afirmatiile echivoce ale papei peste aceste lucruri si trageti o concluzie: ce claritate a adus papa? Si inca ceva unde presa va minte si cardinalul american a avut dreptate: nu de pedofilie e vorba ci de homosexualismul peotilor carora le-au cazut victime copiii (adolescenti de multe ori) din altar. Potrivit catolicilor sub 1% din preoti au fost vinovati de pedofilie; sa speram ca e un procent corect!! Adaugind insa acestui procent, adulterul multora si homosexualismul de care vorbea cardinalul American…. Francis n-a mostenit o situatie roza. Ca sa nu mai vorbim de criza acuta de preoti din America (majoritatea peste 70 ani). La toate astea, Francis raspunde aducindu-i si pe “prietenii” lui Obama in biserica, colac peste pupaza. Ce sa mai inteleaga lumea din teologia lui, altfel infailibila?

  Apreciază

 4. Si pt ca sunt de formatie economist, m-am obosit sa citesc doctrina economica a papei Francis. Era de asteptat sa apere saracii si tarile sarace in fata abuzurilor capitaliste. Atita doar, ca doctrina lui nu era de sorginte evanghelica ci de sorginte marxista. Si nu e de mirare pt ca in anii 60-70 cind s-a format ca tinar intelectual in America de Sud bintuia marxismul. Iar eu cu marxismul ma impac greu. Nu, nici capitalismul nu e biblic, dar nici comunismul, neo-comunismul, sau socialismul, luptele de guerila, anarhisml, nazismul, etc . Ele sunt creatii omenesti. Problema e doar ca doctrina sa a imbracat o forma oficiala -quasi biblica- si nu una de shueta ca In cazul apucaturilor de mai sus.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: