Billy Graham s-a dus la Casa Tatălui


Billy Graham, unul dintre cei mai importanți evangheliști din istorie, consilier al mai multor președinți americani, a vestit Evanghelia în mai multe localități din România anului 1985. Acum a plecat în odihna veșnică.

Bogdan DUCA

A murit, la aproape 100 de ani, Billy Graham.
Acesta a fost poate cel mai important predicator creștin din secolul XX, iar prin impact, poate chiar din istoria Creștinismului.
2,2 miliarde de oameni au participat, live sau via televiziune și radio la predicile sale. Estimările sunt că a făcut 3,2 milioane de convertiri la Evanghelie.
A făcut misiune în nu mai puțin de 185 de state. A fost în România anilor 80, în plin ceaușism, predicând inclusiv în catedrale ortodoxe, în fața unor mari mulțimi de oameni, nu o confesiune ci întoarcerea și descoperirea Evangheliei.

Acesta a fost geniul său misionar: deși baptist, nu a încurajat convertirile la baptism, ci trăirea deplină a Evangheliei în tradiția creștină în care te simți acasă.
A convertit ortodocși înstrăinați de ortodoxie pentru ortodoxie, catolici înstrăinați de catolicism pentru catolicism și tot așa….

A creat un adevărat imperiu misionar care vestește și acum…

Vezi articolul original 39 de cuvinte mai mult

8 răspunsuri

  1. Pentru noi plecarea unei persoane din această lume poate constitui o pierdere, însă pentru cel credincios moartea este un câștig! Biserica este singura instituție care prin moartea credinciosilor nu scade, ci crește!

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Ceea ce pentru unii poate fi o pierdere, pentru alții constituie un câștig. Chiar și Apostolul Pavel spune ca si-ar dori sa plece, ca pentru el este mai bine, este un câștig, dar totodata era conștient ca moartea sa ar fi însemnat o pierdere pentru credincioșii care aveau nevoie de sfaturile si coordonarea sa.

      Apreciază

  2. Billy Graham a avut un magnetism special. Avea o fata luminoasa. Avea caracter, desi e greu de „citit” un om celebru de la distanta. Desigur, m-au dezamagit anumite atitudini politice. Dar avea caracter. N-a putut fi acuzat de vreo chestie cu femeile (se ferea sa ramina singur cu vreo femeie) si n-a fost acuzat de chestii financiare; in ultimii 20 de ani (de cind urmaresc) isi declara venitul anual. A ramas fidel mesajului de evanghelist si-n fata presedintilor si a celebritatilor. Era un domn d emoda veche: „n-am intrat nciodata in camera baietilor mei fara sa bat la usa”. A fost un om hotarit; la scurt timp dupa ce L-a primit pe Domnul s-a hotarit sa mearga la seminar. Desi era baptist, sotia sa n-a fost re-botezata ca adult. Cind era acasa duminica, asculta cuminte predicile socrului sau in ciuda celebritatii proprii ca predicator.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Interesante aspectele referitoare la caracterul sau si la umilința de care dădea dovadă. A fost cam greu sa împace slujirea cu viața de familie, dar lucrarea cerea sacrificii.

      Apreciază

  3. Da. Lucrarea pune presiune pe familie. Lucrul acesta l-au avut de infruntat multi misionari. N-am stiut ca ambii baieti au avut probleme cu drogurile. Am stiut de Franklin care a fost mai mult in atentia presei.
    Este insa celebra replica sotiei sale care confruntata la TV cu intrebarea “si chiar nu v-ati gindit niciodata la divort?”…. a raspuns “la divort, nu, dar la crima,da!” Aparent, nu au pozat in altceva decit erau in realitate. La o intrebare despre frica/pregatirea pt moarte, Graham a raspuns ca niciodata nu esti pregatit ci ca nadejdea lui este in Dumnezeu care te trece “pragul mortii”… La predicile despre “de ce ingaduie Dumenzeu suferinta si/sau raul in lume” a spus ca nici el nu are un raspuns satisfacator dar accepta asta prin credinta. Predicile sale s-au temperat o data cu virsta. In anii 70, a socat America spunind ca “daca Dumnezeu nu pedepseste Las Vegas va trebui sa-SI ceara iertare de la Sodoma”. Nu a fost insa prezent in dezbaterile aprinse pe temele conflictului cultural cu lumea…. Probabil si de asta presa l-a tratat mai “blind”. Cind a inceput sa predice pe “ulite”si-n porturi/stadioane evanghelicii s-au indignat; parea o blasfemie (in afara bisericii?). Si ce obisnuit e astazi! Probabil a fi om mare inseamna sa-ti depasesti epoca. La o evagnhelizare in Cleveland –in plina segregatie- Graham a avut pe scena si 2 colaboratori negrii. Fatarnicia pastorilor albi a fost atit de mare incit in jurul negrilor s-a facut un gol de 10 scaune in dreapta si-n stinga, iar pastorii albi s-au bulucit pe restul scaunelor de pe scena. Graham nu s-a sfiit sa se infatiseze alaturi de crestini negri, etc…

    Apreciază

  4. Cerindu-mi scuze pt spatiul ocupat… daca cineva (ma indoiesc) vrea sa simta ceva din “bucataria” evanghelizarilor merita cautat pe youtube o inregistare Bill Gaither despre muzica evanghelizarilor lui Graham. Pe linga imnologia clasica –superba- povestesc amintiri sotia, Ruth, dirijorul Barrow si solistul Shea. Atmosfera ce se degaja e cea a unor oameni evlaviosi care au cautat si simtit prezenta Duhului Sfint in campanii; lipseste, eroul Bill.
    O poveste impresionanta are si misionarul roman, Severin (alias Dwigth Barrow). “Cum de te cheama pe tine Dwight Barrow”? –l-antrebat Ravi Zaharias pe roman intr-o emsiune. Povestea lui Severin e cam asa:
    Ca sa scape de betie a fugit in Austria; neavind de munca a dat din nou in betie. S-a dus la ambasada USA si a spus ca vrea sa mearga in America sa-si schimbe viata. Functionarul i-a promis viza daca citeste cartea lui Dwhight L. Moody depre nasterea din nou. S-au tinut ambii de cuvint si Severin a ajuns in Detroit-USa- unde “afumat” fiind conducea masina si trece pe linga un stadion urias unde scrie”intrarea libera”. Ametit de alcool, Severin crede ca este vorba de un meci gratuit si intra. Era o evanghelizare cu Billy G. A intrat, s-a predat Domnului si a scapat de alcool, apoi a devenit misionar. Si-a schimbat numele in Dwight Barrow, pt ca cartea lui Moody si dirijorul Barrow (care i-a fost consilier spiritual cind a raspuns la invitatia lui Graham) au contribuit la-ntoarcerea sa la Dumnezeu. Multi oameni L-au cunoscut pe Domnul la cruciade si am auzit la radioazi –ca o evocare- marturia multora care au ramas credinciosi, ca si Severin, dupa zeci de ani.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Multumim, Doru! In ceea ce privește spațiul nu trebuie sa iti faci probleme.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.