Alexa Popovici (1915-1997)


Alexa Popovici

Credit foto: https://cronicasezonovilor.wordpress.com

Dr. Alexa Popovici s-a născut la data de 4 iulie 1915, în oraşul Harrisburg, Pennsylvania. Acesta s-a întors în România, împreună cu părinţii, în primăvara anului 1921. A crescut în comuna Firiteaz, judeţul Timiş, a studiat la şcoala elementară din co­mună, apoi la liceele Gheorghe Şincai din Bucureşti şi Moise Nicoară din Arad. A absolvit Institutul Teologic Or­todox din Bucureşti, Seminarul Teologic Bap­tist din Bucureşti şi Institutul Teologic Pro­testant din Cluj. Titlul de doctor în teologie l-a obţinut de la Universitatea Creştină din Indianapolis, statul Indiana. În anul 1940 s-a căsătorit cu Daria Sezonov din Brăila şi au fost binecuvântaţi cu trei copii: Valentin, Veronica-Monica şi Laurian. Paralel cu slujirea la amvon, între anii 1944 şi 1951 a deţinut funcţiile de pre­şedinte al Comunităţii Baptiste din Arad, profesor la Seminarul Teologic Baptist din Bucureşti (1946-1965), director al acestui Seminar (1954-1965) şi vicepreşedinte al Uniunii Bisericilor Baptiste din România (1945-1951). De-a lungul anilor de slujire a botezat peste 6.000 de suflete şi a cununat peste 250 de perechi.

Sursa: https://ebooks.faclia.ro/publication/2/ro/istoria-baptistilor-din-romania-1856-1989

Precizări

1. Nu a primit diplomă de la Institutul Teologic Ortodox pentru că nu i s-a permis să dea licența.

2. Inițial a fost director adjunct și apoi director al Seminarului Teologic Baptist din București. A preluat funcția de director după ce a fost demis directorul anterior, iar Alexa Popovici a fost la rândul său demis la ordinul Departamentului Cultelor.

3. A fost demis în 1965 din funcția de director, profesor și pastor. Pana in 1966 când a plecat in America a lucrat ca arhivist la Uniunea Baptistă.

Ar fi mai multe precizări de făcut, dar mai multe detalii găsiți în cartea despre istoria baptiștilor din România în perioada comunistă

Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965)

27 răspunsuri

  1. L-am intilnit pe Alexa Popovici doar in America. Am crescut insa intr-o atmosfera de aprecierea a sa ca una din cele mai importante personalitati postbelice. Nu e de mirare ca ortodocsii nu i-au dat diploma (nici comunistii n-au dat unor absolventi baptisti-sic!) deoarece relatiile lor cu baptistii erau cele de contestare. Amuzant mi se pare ca nici admiratia baptistilor pt studiile ortodoxe ale fr. Alexa n-au fost prea mari. In biserica Speranta Arad, pe cind o pastorea, i s-a reprosat acestuia c-a studiat teologia ortodocsa ceea ce i-ar scadea incederea in corectitudinea doctrinara. Mama, care era „speranteanca” atunci, spune ca Alexa Popovici s-a aparat cu faptul ca si Dutu Moscovici (evreu crestin, popular atunci in Romania) a facut teologie ortodoxa. Anti-ortodoxismul nostru s-a perpetuat pina pe la sfirsitulu anilor ’70. De ortodocsi ce sa mai vorbim; ei il considera inca pe Luther drept anticrist. Cind s-or trezi?

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Din câte imi aduc aminte motivația neacordării diplomei era una de natura doctrinara. Nu putea susține examenul de diploma nefiind ortodox.

      Apreciază

  2. De acord,dar asta e patea eleganta a refuzului. Potrivit mamei mele, Alexa a fost obligat sa plece din Arad de un grup de opozanti din “Speranta”, desi era iubit de popor, dovada ca la gara in Arad – la plecare – au venit sa-l salute un grup foarte mare de credinciosi care au format un adevarat cor ce-a cintat in gara pina trenul a disparut din orizont. S-ar putea ca grupul de opozanti sa fi fost instigat de autoritati pentru ca Alexa era popular. Au fost lacrimi si ingrijoare la despartire de el. La fel a fost si la plecarea sa in America. (De asta mi aduc aminte personal). Mama mi-a spus ca adunarea generala a fost extrem de furtunoasa cum nu mai vazuse. Eram mic, si auzeam oamenii spunind cu mindrie ca fusesera botezati de fr. Alex. Important e ca probabil Dumnezeu a vrut sa-l foloseasca intr-un plan si mai larg ca director de seminar; Deh, vorba unuia “in final, si Diavolul trage carul lui Dumnezeu inainte”.
    O descriere plastica a omului Alexa Popovici, mi s-a parut cea a regretatului Traian Ban (socrul lui D. Branzei si fost condamnat pt credinta). “Am fost prieten si cu Pitt [Popovici] si cu Alexa, care mi-a fost si pastor. Cu Pitt m-am rugat de multe ori; cu Alexa nu m-am putut ruga niciodata; avea intotdeauna mai multe solutii decit probleme.” (sic!). Dupa mine, asta dovedeste stofa de lider.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Multumim pentru amintiri. Din ceea ce am citit prin documente, Alexa se afla deja în București când a fost obligat de autorități să-și mute reședința la Seminar. Amintirile evocate aduce lucruri noi privind modul in care s-au desfășurat lucrurile.

      Apreciază

  3. Marius Silvesan | Răspunde

    L ați cunoscut? Ați citit despre viața lui?

    Apreciază

    1. Claudia Dinel-Visan | Răspunde

      Da, l-am cunoscut in 1976 cand am sosit in America, si el ne-a fost sponsor. Am mers la biserica baptista in care el era pastor – in Potomac Ave, Chicago, IL.

      Dar pot spune ca Alexa Popovici a fost un om bine dotat cu talentul oratoriu. Era un om placut sa il asculti - ii placea mult sa spune povesti in timp ce vorbea adunarii. Doctrinal – avea cunostinta biblica, dar intr-o imprejurare a spus ca el va spune ‘adevarul’ dupa ce va iesi la pensie. 

      Am venit in America prin World Council of Churches. Representativa care ne-a inlesnit calatoria a dorit sa vina la Chicago sa ne cunoasca familia pentru ca a zis ea, „o minune s-a intamplat cu aceasta familie prin acest proces si vreau s-o cunosc.” A sosit la Chicago, Alexa Popovici a anuntat adunarea de aceasta musafira, a fost si o masa organizata in onoarea acestei representativa a WCC si ne-am intalnit. Nu pot spune ca intelegeam tot ce se vorbea ptr ca nu vorbeam inca limba engleza si traducerea a fost foarte scurta. Dar am aflat ca WCC Representativa a adus un check de $3000 pentru noi si a fost dat lui Alexa Popovici. Noi nu am primit acei $3000 niciodata.

      Sunt 40+ ani de atunci. Sper ca Alexa Popovici este in cer si nu in cealalta parte. Da el a detinut multe pozitii baptiste in biserici, a slujit de la amvon, si a ceremoniat multe casnicii. Una din ele la care am fost presenta a fost a unui roman venit in America iar sotia lui si cei doi copii au fost ramasi in Romania. Sotia lui nu a venit in America. In schimb cei doi copii (adulti) in 1976, au sosit proaspat dupa ce am sosit noi in America. Intre timp acest roman, a gasit o alta femeie in America si Alexa Popovici le-a oficiat casatoria in adunare. Imi amitesc acest eveniment ptr ca era zarva in adunare ptr ca acest om care si-a lasat familia in Romania si acum se casatorea cu o noua femeie si copii lui doar aflau acest news cu cateva zile inainte de aceasta casatorie a tatalui lor. Alexa Popovici a fost perfect de satisfacut sa-si indeplineasca slujba lui de ‘popa’ in ciuda nefericirii acestei familii.

      Mai sunt ele si alte intamplari care atesta la caracterul acestui om – si este interesant ca aceste detalii nu sunt scrise in carti. Sunt multi care cunosc personal cine intr-adevar a fost Alexa Popovici – nu numai pastorul, dar si Omul, dar pe acestia nimeni nu-i cauta. 

      Apreciază

      1. Marius Silvesan | Răspunde

        Interesante aspectele evocate de dumneavoastră. Cert este ca unii oameni mai au si o altă viață decât cea evocată oficial. Oare Alexa nu știa, nu a fost informat de faptul că omului respectiv îi trăia soția și el se recăsătorea?

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.