Andrei Pleșu: Prin excesul acomodării, românii au ratat, pînă tîrziu, rezistența reală


Prin excesul acomodării, românii au ratat, pînă tîrziu, rezistența reală, eficientă, riscantă (cu excepțiile de rigoare: Paul Goma, Doina Cornea, Dorin Tudoran, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Gabriel Andreescu, Vasile Paraschiv, Dan Petrescu și alții, nu mulți). Am recuperat „onoarea nereperată“ fie prin amplă gesticulație antiguvernamentală după 1989, fie prin forjarea unui concept discutabil: „rezistența prin cultură“. În alte foste țări comuniste, lucrurile au arătat (și arată) altfel.

https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/binele-raului-totalitar

Acomodarea a fost unul dintre cele trei paliere alâturi de rezistență și colaborare care au caracterizat și spațiul evanghelic în comunism, inclusiv cel baptist. A se vedea în acest sens studiile și lucrările de specialitate printre care si Marius Silvesan, Bisericile Creștine Baptiste din România (1948-1965) între acomodare, persecuție și rezistență.

8 răspunsuri

  1. „Suntem totusi un neam usor de guvernat”: Marin Preda, Cel mai iubit dintre paminteni. Nu, nu-mi place M. Preda dar romanul acela a facut oarecare vilva. Tot acolo scrie” romanii au simultat intotdeauna supunerea”. Exista ceva in in noi; o inertie rea. La revolutie s-a cris cu mindrie pe ziduri „mamaliga a explodat”. Dvs ati prins-o bine in titlu. Adevarul eca crestinii au avut mai multe resurse decit altii, gasindu-le in Dumnezeu. Ceea ce nu se spune in aceste caracterizari succinte sunt bisericile, misiunea subterana care au existat pina la revolutie, desi miscarile secrete politice au fost putine si de scurta durata. M-am gindit scriind si la constructiile ilegale de biserici: o forma de protest „pzitiv”, prin actiune. Sau si la colportarea de Biblii/literatura. Nu e un protest? E o sfidare dar ne-acomodare cu situatia.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Indubitabil ca a existat o rămășița care nu si-a plecat genunchiul. Cu toate acestea fenomenul acomodării a fost larg răspândit. Dupa revoluție unii l-au recunoscut, alții pozează se considera in continuare eroi deși intr o anumită măsura si ei au coabitare cu regimul comunist. Imi permit sa l parafrazez pe Marin Preda, al cărui roman amintit de Dvs l-am citit cu ceva ani in urmă, si sa spun ca romanii, inclusiv credincioșii evanghelici, nu au simulat doar supunerea, au simulat si nesupunerea.

      Apreciază

  2. „romanii, inclusiv credincioșii evanghelici, nu au simulat doar supunerea, au simulat si nesupunerea”. -ha, ha, ha. La asta nu m-am gindit. Adevarul e ca comunistii erau lasi; acolo unde era rezistenta mai inchideau ochii; de ex in Oas se sarbatorea Craciunul. Comunistii au decis sa nu si-i ridice in cap; la fel cu unele apucaturi ale secuilor.
    Potrivit legendarului pastor Cure, la congresul Baptist care a impus reglamentarile (1957?), Rusu era secretar general si creierul Uniunii; avea faima de-a fi fost prieten cu Petru Groza si deci asigura o “protectie” a baptistilor. Potrivit lui S. Cure, inainte de congres Rusu s-ar fi dus pe la delegati si le-ar fi spus: “vedeti ca eu o sa propun anumite lucruri dar voi sa nu fiti de acord”. La Congres, Rusu a insistat ca reglementarile trebuiesc acceptate/votate. “Nu te mai inteleg” – s-a sculat unul. “Ieri ne-ai spus sa nu fim de acord acum spui sa fim de acord. Cind ai mintit?”… Esec total al strategiei “Rusu”… La Timisoara s-a opus la arondari un om simplu, Jude, secondat de pastorul Pitt Popovici. Rezultatul a fost ca ei au continuat sa tina servici dupa masa… restul restrictiilor la botez, etc au continuat. Oricum, Pitt a „functionat” multa vreme fara carnet pt nesupunere.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Evident ca au fost oameni care au rămas verticali si au avut de suferit. Ei nu au mimat opoziția fata de regimul comunist si impunerile acestuia, ei au trăit-o! Multumesc pentru aceste flash uri dintr o lume nu demult trecută.

      Apreciază

  3. A existat un Baptist putin cunoscut (Speranta-Arad) care a facut parte dintre complotistii la rasturnarea lui Ceausescu (88-89?). El era subinginer dar cumva a fost in cercul unor militar din Ineu (unitatea militara de rachete extrem de secreta). N-am vazu scris despre asta. E cert ca au fost arestati agresiv. Povestea e cu cintec pt ca dupa teologia noastra un crestin nu poate fi parte a unui complot violent; confuzia e generata si de absenta detaliilor cit si de faptul ca puteau fi KGB-isti ( ca si alti revolutionari) pt ca bacteria de rachete era comandata de rusi. Dinsul a devenit membru CPUN. Din pacate pt noi, anti-PSD-sti, nu am avut relatii cu el; o mare obtuzitate politica. E drept ca venind din “lume” si de la casa copilului era putin cunoscut intre evanghelici. Numele lui imi scapa; actualmente traieste in Germania.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Interesant acest detaliu

      Apreciază

  4. Au existat anonimi curajosi. In semn de omagiu anonimilor: Dr. Gabi Radu (penionar penti, Bucuresti) era studenta in timpul epurarii pocaitilor din invatamintul superior, 1957?. Toti studentii din Bucuresti (15 mii) fura adunati la sala sporurilor. UTC-istii au infierat misticismul studentilor ai erau pe punctul sa-i dea afara din facultati prin votul studentimii indignate. Medicinista Gabi Radu s-a ridicat si a mers la microfon. Crezind ca ii va condamna pe mistici, au lasat-o. Ea a protestat insistind ca democratia populara ar trebui sa respecte libertatea de constiinta. Credea c-o vor aresta. Au ingalbenit, s-au bilbiit dupa care au spus: “sa cerzi d-ta ca te facem eroina. Ute, pe d-ta n-o sa te exmatriculam”. A fost singura din tot Bucurestiul –exceptindu-I pe nicodimi- care n-a fst ex,atriculata. Din pacate, povesteste dinsa, dupa victoria asta s-a indepartat de Domnul. Vedeti curajul rezistentei active n-a fost intotdeaun duhovnicesc.Dar ramine curaj de apreciat; iar lasitatea noastra din unele momente este lasitate si ea tot fireasca.

    Apreciază

  5. Istorie contemporana -„Desculti” homecoming, editia XV. Daca putem sa parasim trecutul -si nu e cu suparare- am copiat un anunt de la Florian Guler (mentorul descultilor): Doamnelor Domnișoarelor si Domnilor.
    Dragi frați si surori – s-a pornit numătoarea inversa pentru Sărbătoare.
    11-13 oct 2019 la Hickory NC, Romanian Baptist Church, intalnirea „Desculți.”

    Programul se desfasoara dupa ora ET USA (ora este in urma cu 7 ore decat Romania adica 12 PM Ro – 5 AM usa).
    Incepem vineri la ora ET- 7 PM.
    Sâmbătă de la ora ET-10 AM- 9PM vor fi 3 sesiuni la mijloc este sesiunea tinerilor ( engleză).

    Duminecă incepm la ET-10:00 AM (la 10:30 AM incepe transmisia in direc in Europa pe canalul CREDO-TV.
    Transmiisiile vineri sambata pe Facebook si Iternet la Credo TV..

    Daca este sa vorbim despre cantarea si poezia creștină – prin muzica si versuri ele trebuie sa tulbure, sa producă in cantaret ca și in ascultători, nelinisti, intrebari, căutări si doruri.

    Fiecare dintre noi este un înger cu o singură aripă; așadar numai
    îmbrăţişându-ne unul pe celălalt vom fi in stare sa zburăm.”

    „Domnul sa vegheze asupra ta si asupra mea, cand ne vom pierde
    unul pe altul din vedere” (Gn.31:49)

    No photo description available

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.