Revista Arhiva Baptistă


Istoria nu doar relatează evenimente din trecut, ea aduce și o lumină nouă asupra unor fapte, întâmplări, evenimente, personalități din trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat. Pornind de la aceste considerente în Arad s-a înființat Centrul de Istorie, Genealogie și Statistică Baptistă din Arad, instituție care publică Revista Arhiva Baptistă.

Scopul acestei reviste este acela de a aduce în actualitate istoria baptiștilor din România și nu numai. De asemenea, revista are ca obiectiv familiarizarea fiecarui baptist cu istoria sa.

Abonamentul pe un an de zile costă 35 de lei și cuprinde cele trei numere ale revistei Arhiva Baptistă care apar într-un an.

Este de menționat și faptul că prin intermediul abonamentelor este susținută activitatea Centrului de Istorie, Genealogie și Statistică Baptistă din Arad care cuprinde: sesiunile de comunicari lunare, muzeul, biblioteca și desigur revista.

Până acum au fost publicate numere care s-au referit la: primul dascăl baptist, Georgiu (George) Slăvu, Baptiștii români în Primul Război Mondial, Femeia creștină baptistă din România interbelică, Centenarul Uniunii Baptiste, Ioan Rosé Socaciu, cel mai longeviv conducător baptist, Presa Baptistă. Următorul număr este dedicat activității lui Nicolae Sava, unul dintre pionierii baptiști din Vechiul Regat.

Pentru detalii și abonamente îl puteți contacta pe istoricul Emanuel Jurcoi, directorul Centrului de Istorie, Genealogie și Statistică Baptistă din Arad care este și redactorul șef al revistei.

👍 Abonează-te la Arhiva Baptistă
📞 0751 994 515 – Emanuel Jurcoi

Pentru mai multe detalii a se vedea și Pagina de Facebook Arhiva Baptistă.

6 răspunsuri

  1. Despre Kornya Mihály nu aveți nimic? Din câte știu el a fost primul pionier baptist moder. M-ar interesa să știu poziția lui față de ,,episodul John Smyth”. Dacă el și Onken mărturiseau că baptiștii au întemeietor pe Smyth la 1609. Din Câte știu fr Alexa Popovici avea alt punct de vedere față de baptiștii din Uniune de azi, citez:

    „Deşi noi nu punem accentul pe vreo succesiune care să valideze autenticitatea creştină, ci ţinem mult mai mult la o identitate de crez şi de practică, totuşi, dacă ar trebui să prezentăm şi o asemenea succesiune, ea există şi poate fi probată istoric. Înaintea existenţei anabaptiştilor au existat alte grupări religioase, care au avut acelaşi crez şi aceleaşi practici aplicate după învăţătura Noului Testament” (Istoria Anabaptiştilor din România, Ed. Făclia, p. 289-290).

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Nu avem pana acum un numar dedicat lui Kornya in Revista Arhiva Baptistă. Nu cunosc poziția lui fata de episodul John Smith. Știu ca este in pregătire o traducere din maghiara a unei cărți despre activitatea lui.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.