Din viața și opera lui Iosif Țon (3) – Confruntări


Nu există o carte despre viața lui Iosif Țon, nici despre opera sa. Cartea lui, Confruntări (1999, Cartea Creștină, Oradea), prezintă numeroase …

Din viața și opera lui Iosif Țon (3) – Confruntări

3 răspunsuri

  1. O biografie se scrie mai bine post-mortem. Nu cred ca exista multe biografii baptiste; despre Adorian abia acum s-a publicat. Desigur pt un om activ ca IT ar fi necesare: biografie, evaluare. Fiind un “hot potato” nu cred ca s-ar reusi. Despre evolutia sa teologica la fel. Faragau a oferit o scuza eleganta: “eu respect dreptul omului de-a cauta pe tot parcursul vietii”. Ca unul care pledez pt recuperarea lui IT pt istoria Baptista salut orice posibila reconcilere. Iosif Ton a fost un personaj puternic mediatizat (incepind cu casetele din anii ’70). Actiunile lui au fost destul de in vazul lumii, iar despre cele secrete s-a aflat dupa Revolutie, deci biografia e aproape scrisa. Asa cum se arata, el a vorbit mutl despre sine insusi…. Iar uneori a facut-o extrem de neglijent (ma exprim euphemistic) dupa care a fost fortat sa revina. De aceea cred ca n-are sansa o bigrafie ante-mortem….

    Apreciază

    1. Despre: Locul crestinului in socialism. A fost o carte insolita pt evanghelici; pe vremea aa era isi interzis dar si pacat sa faci politica. Imi aduc aminte din ea doar un citat dintr-un pastor est-german: “ suntem tolerati pina la disparitie”… hmm si cind te gindesti ca aveau sa treaca doar 15 ani pina sa dispara ei cu tot cu socialismul lor… iar noi am ramas. Cartea a circulat mai intii batuta la masina; cei ce-au raspindit acele scrieri au avut necazuri mari cu Secuitatea daca au fost prinsi…

      Apreciază

    2. Marius Silvesan | Răspunde

      Lucrurile sunt complexe. Dacă s ar scrie in timpul vieții, biografia ar putea fi îmbunătățită sau corectata in anumite privințe. O biografie serioasă pe modelul propus de Alin Cristea necesită o colaborare între un istoric sau mai mulți și un teolog sau mai mulți teologi. Pe lângă mărturiile lui personale trebuie consultate și arhive care lămuresc anumite aspecte.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.