Rădăcinile creștine, vitale pentru libertatea religioasă


Conceptul și practica libertății religioase constituie „una dintre cele mai mari calități ale Americii”. Însă aceste valori nu pot fi nici apreciate, nici transmise mai departe, fără o înțelegere și o recunoaștere a faptului că ele sunt rezultatul gândirii creștine ale pionierilor americani, a declarat arhiepiscopul de Denver, Charles Chaput, în cadrul unui simpozion ținut la Universitatea Georgetown (SUA).

Foto: tshirtforthat.com„Este imposibil să discutăm cu onestitate despre modelul american de libertate religioasă, fără să recunoaștem că acesta este, într-o măsură semnificativă, un produs al gândirii de influență creștină,” a declarat arhiepiscopul, citat de CNS, în cadrul conferinței „Religia în politica și societatea americană: Un model pentru alte țări?”

Arhiepiscopul a precizat că declarațiile sale nu trebuie interpretate ca transmițând că America este „un popor creștin”, sau că întreaga moștenire protestantă a SUA este „bună în mod uniform”. Chaput a detaliat că „individualismul radical (…) foamea calvinistă după succes material ca dovadă a mântuirii” și anti-catolicismul „nativ” sunt efectele „mai puțin fericite” ale acestei moșteniri.

Citândul pe James Madison, Chaput e convins că America este „un refugiu pentru cei persecutați din fiecare națiune și de orice religie,” deși „în prezent, în America, nu ne purtăm ca și cum am respecta această moștenire, sau ca și cum am vrea să o împărtășim.”

http://www.semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: