ONU: Monopol ortodox în religia Republicii Moldova


În Moldova s-a constatat monopolul bisericii ortodoxe în detrimentul celorlalte culte religioase. Informația a fost dată de Heiner Bielefeldt, raportor special al ONU privind libertatea religiei sau credinţei, în urma vizitei de o săptămână făcută în țara de peste Prut.

2146082839594d97b94101860a6b99a9_mw800_mh600_s_400Bielefeldt recunoaște libertatea religioasă din Moldova și faptul că este un stat laic, dar atrage atenția asupra unei concepții ce poate duce la situații periculoase – aceea că „doar o singură tradiție religioasă trebuie să servească drept element constitutiv sau stâlp al societății.” În Constituția Moldovei apare ideea că religia creștin-ortodoxă e prioritară. Bielefeld e de acord că va fi dificil pentru politicieni dar „excluderea acestui punct va fi soluția ideală”.

El a propus guvernului și emiterea unei legi antidiscriminare care să îmbunătățească relațiile între ortodocși și protestanți, evrei sau musulmani. Oficialul ONU a dat exemple în care credincioșii baptiști nu au putut fi îngropați în cimitirele comunitare ortodoxe, sau în care simboluri sau așezăminte ale altor religii au fost profanate. Temerea de islamismul extremist a dus la întârzierea până anul acesta a înregistrării comunității musulmane din Moldova.

Rezultatele misiunii raportorului special vor fi expuse într-un raport al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în martie 2012.

http://www.semneletimpului.ro

Publicitate

8 răspunsuri

 1. George Enache | Răspunde

  Macar prioritate are tot o religie crestina …si nu altceva. Dati slava lui Dumnezeu pentru asta, ca altfel poate ingaduie ceva mai rau si stiti la ce ma refer.

  2. Ar fi chiar culmea ca sa nu fie ortodoxia religia cu prioritate in moldova, doar cine a aparat tara asta? Toti domnitorii cu ostile lor care si-au varsat sangele pentru tara asta , pentru credinta lor ortodoxa, si acum veniti voi protestantii sa va cereti partea, voia care nu ati facut nimic pentru ea. Eu sunt din romania, dar daca ar fi sa piara ortodoxia vreodata, in moldova va fi ultimul loc unde ar piere. Insa nu o sa piara, pentru ca ea este biserica lui Hristos pe care nici portile iadului nu o vor birui precum zice in scriptura. Ea a fost este si va fi, in schimb toate miile astea de religii pe care voi le-ai inventat dezvoltat si dus mai departe prin alte ramificatii nu au fost ci au aparut , si nu au continuitatea de care se zice in biblie ca nu vor pierii. doar 1 religie poate sa duca sprea adevarata cale, si aici vorbim ori de ortodoxie ori de catolicism, doar aceastea au avut continuitate de cand a venit Hristos si pana acum. Restul au aparut in mintea unor oameni care nu au avut nici o treaba cu Dumnezeu ci doar s-au revoltat pentru anumite probleme si dintr-o data s-au trezit cu un numar mare de adepti.

  Studiati istoria ca stiu ca nu va place, pentru ca nu va avantajeaza pe voi deloc, pentru ca nu aveti istorie si nu sunteti in istorie. Aveti istorie de 2 – 3 sute de ani pe cand ortodoxia are de 2000 d ani.

  Apreciază

  1. Chiar aşa! La ce vă referiţi? La vreun pogrom?
   .
   În România nu s-a folosit niciodată sintagma „religie prioritară”. Când unele religiile devin prioritare ori fac alianţă cu statul, viaţa religioasă îşi cam pierde autenticitatea.
   .
   Serios? Domnitorii apărau exclusiv religia? Nu cumva îşi apărau tronul? De ce istoria principatelor române este marcată de atâtea lupte sângeroase între familiile de boieri? Fiindcă îşi apărau credinţa?
   .
   Confuzia dvs. dintre Biserică şi naţiune este periculoasă. Naţiunile vin şi pier. Biserica este o entitate supranaţională! Aşa a fost o mie de ani până la marea schismă. Hristos n-a zidit biserica lui, religie prioritară într-un anumit teritoriu geografic, măritată cu puterea politică, ci Biserica lui care transcende graniţele etnice şi geografice.

   Apreciază

 2. […] articol este în opinia noastră una legitimă, care se naște în urma comentariului primit de la George Enache, la articolul ONU: Monopol ortodox în religia Republicii Moldova. Măcar prioritate are tot o […]

  Apreciază

 3. Marius Silvesan | Răspunde

  Răspunsul meu a fost publicat sub titlul: Este legitima discriminarea si persecutarea protestantilor pe motiv ca nu au vechime istorica? https://istorieevanghelica.ro/2011/09/10/este-legitima-discriminarea-si-persecutarea-protestantilor-pe-motiv-ca-nu-au-vechime-istorica/

  Apreciază

 4. […] ONU: Monopol ortodox în religia Republicii Moldova […]

  Apreciază

 5. […] Moldovei a reacţionat foarte critic la declaraţiile raportului ONU pentru libertate religioasă, Heiner Bielefeld. Acesta a constatat monopolul Bisericii Ortodoxe în detrimentul celorlalte culte […]

  Apreciază

 6. […] care nu cred că va acorda o mai mare libertate religioasă celorlalte culte. Moldova a mai fost criticată pentru modul cum înțelege să respecte libertatea […]

  Apreciază

 7. Daca esti a lui Isus Hristos, pai cauta sa afli Voia Lui, pe care o gasesti in Sfintele Scripturi, adica Biblia. Si vei gasi ca baptistii se tin de Cuvintul lui Dumnezeu, pe cind ortodocsii de traditii religioase prescrise de preotime, care duce in eroare populatia Moldovei. Si deaceea cred ca si Dumnezeu si-a intors fata de la noi, caci sintem ca niste oi pierdute, pastorite de farisei fatarnici.
  Cum ne invata Domnul Isus in cartea lui
  Matei 6
  14 Dar strîmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sînt ceice o află.
  15 Păziţi-vă de prooroci mincinoşi. Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinlăuntru sînt nişte lupi răpitori.

  Isus ne invata sa nu numim pe nimeni „Parinte”, caci doar un parinte are crestinul ADEVARAT: Dumnezeu:
  Matei
  4 Ei leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat, şi le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le mişte.
  5 Toate faptele lor le fac pentru ca să fie văzuţi de oameni. Astfel, îşi fac filacteriile late, îşi fac poalele veştmintelor cu ciucuri lungi;
  6 umblă după locurile dintîi la ospeţe, şi după scaunele dintîi în sinagogi;
  7 le place să le facă oamenii plecăciuni prin pieţe, şi să le zică: „Rabi! Rabi!”
  8 Voi să nu vă numiţi Rabi! Fiindcă Unul singur este Învăţătorul vostru: Hristos, şi voi toţi sînteţi fraţi.
  9 Şi „Parinte” să nu numiţi pe nimeni pe pămînt; pentrucă Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri.
  10 Să nu vă numiţi „Dascăli”; căci Unul singur este Dascălul vostru: Hristosul.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: