Vladimir Putin noul președinte al Federației Rusie din 2012


După ce președintele și premierul Rusiei au confirmat că vor face rocada la putere, o serie de personalități au criticat mișcarea celor doi. Actualul ministru de finanțe a demisionat, iar fostul președinte la URSS Mihail Gorbaciov a estimat că țara va pierde șase ani de istorie.

 

putinmedvedev_400.În cadrul congresului partidului Rusia Unită din 23-24 septembrie au fost făcute două propuneri, supriză pentru unii, așteptate pentru alții. Președintele Medvedev l-a propus candidat la cea mai înaltă funcție în stat pe actualul premier și fost președinte, Vladimir Putin. La rândul său, acesta a propus un guvern condus de Dmitri Medvedev. Prin această mișcare „am oprit dezintegrarea țării”, a spus Boris Gryzlov, confidentul lui Putin, în fața delegaților partidului.

Revenirea la președinție a lui Putin a fost însă aspru criticată de un fost lider sovietic. Mihail Gorbaciov a scris în Novaya Gazeta despre această schimbare pe scena politicii rusești estimând că Rusia riscă pierderea a șase ani. Gorbaciov insistă pe schimbări serioase și înlocuirea întregului sistem, fără de care nu ar putea avea loc progresul. „Fără schimbare am putea pierde șase ani. Cred că viitorul președinte trebuie să se gândească la acest lucru foarte serios.” Opinia lui Gorbaciov reprezintă un ecou al liberalilor care sunt de părere că Rusia este într-un impas.

 

Presa liberală din Rusia a reacționat cinic la vestea rocadei. Cotidianul Vedomosti a scris că singura șansă pentru o schimbare a conducerii Rusiei va fi o mișcare de proteste în stradă ca în Primăvara Arabă. „Rocada între Putin și Medvedev nu oferă nici cea mai mică urmă de dispoziție de a rezolva problemele pe termen lung ale țării. Tandemul nu ne lasă altă opțiune pentru o schimbare a conducerii decât calea tunisiano-egipteană.” Anunțul nu a dus însă decât la adunarea a 300 de manifestanți la Moscova, duminică după-amiază.

În schimb, unul dintre miniștrii longevivi ai cabinetului a făcut notă discordantă. Ministrul de finanțe Alexei Kudrin a anunțat că nu are intenția de a face parte din cabinetul ce ar putea fi condus de Medvedev. Kudrin este ministru de finanțe din 2000 și este și cel mai longeviv dintre miniștrii de finanțe ai marilor puteri ale lumii. Luni i-a fost deja primită demisia. BBC citează analiști care sunt de părere că ministrul Kudrin aspira el însuși la poziția de premier.

newsgraphics2008_657653aPutin a mai condus Rusia în două mandate, până în 2008. Mandatul actual a fost extins de la 4 la 6 ani. Teoretic Putin are dreptul la câte două mandate consecutive. Dacă reușește, ar putea teoretic să rămână la putere până în 2024, devenind cel mai longeviv președinte de la Stalin. Analistul politic Vyacheslav Nikonov spune că Medvedev i-ar putea urma din nou lui Putin. „Asta ar putea însemna că știm configurația puterii statului rusesc până în 2036.”

Novaya Gazeta a publicat pe prima pagină o caricatură cu Putin, Medvedev și alți membrii ai elitei rusești așa cum ar arăta în 2024, bătrâni, cu uniforme sovietice. Tabloidul moscovit Moskovskij Komsomolets a descris imperiul lui Putin drept „Putlandia” iar în presa internațională Der Spiegel titrează „Prințul Putin domnește în Putlandia”.

http://www.semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: