Marilu Henner, femeia care nu uită NIMIC


Unii nici nu îşi mai amintesc de Marilu Henner, din sitcomul „Taxi„. Însă pentru actriţa americană a uita ceva este aproape imposibil. Creierul ei are o capacitate formidabilă de a reţine orice, un sindrom denumit de oamenii de ştiinţă „hipertimezie„.

Marilu Henner şi John Travolta (Foto: Daily Mail)Sindromul de „hipertimezie” a fost identificat pentru prima dată în 2006, de o echipă de cercetători ai Universităţii California. Conceptul este aşadar nou şi descrie o memorie ieşită din comun („hiper” – „exces” şi „tymesia” – înseamnă „memorie” în lima greacă).

Marilu Henner este una dintre puţinele persoane din lume care au o „memorie autobiografică superioară”, acea abilitate de a reţine tot ce s-a întâmplat în fiecare zi din viaţa ei.

Pentru oamenii de ştiinţă, astfel de cazuri nu doar că arată capacitatea uimitoare a minţii umane, ci sunt şi o provocare în înţelegerea principiilor pe care se bazează memoria şi o punere la îndoială a limitelor cunoscute ale creierului.

Potrivit Daily Mail, Marilu Henner îşi aminteşte cu acurateţe detalii privitoare la ce purta la o anumită dată din trecut şi poate chiar menţiona ce zi a săptămânii era.

Într-un experiment la care a participat în anul 2003, a fost rugată să reproducă fiecare dată în care a fost sărbătorit Paştele, din 1980 până la momentul prezent. Pe parcursul a 10 minute şi fără să fi fost anunţată de dinainte de cerinţă, Marilu a scris toate cele 24 de date şi a precizat (ca bonus) şi ce a făcut în fiecare din aceste zile. A greşit o singură dată, la distanţă de două zile de data corectă.

Doi ani mai târziu, când a refăcut experimentul, nu a mai repetat greşeală. În plus, rememorând informaţiile privind ce a făcut la fiecare Paşte, Marilu a reprodus cu fidelitate toate activităţile pe care le numise şi în primul experiment.

Citește continuarea pe http://www.semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: