Scoala pentru Diaconese


În timp ce mă documentam pentru completarea subcapitolului dedicat relațiilor externe ale Uniunii Baptiste din perioada Dej am revăzut articolul lui Constantin Bălgrădeanu în care acesta prezintă pe parcursul a două pagini și jumătate unele aspecte  de la Congresul Uniunii Baptiste Germane care s-a ținut la Berlin între 31 mai-5 iunie 1956.

Delegatia CB din RPR alături de conducătorii congresului baptiștilor din RDG (mai -iunie 1956)

În finalul articolului menționat acesta prezintă  în 8 puncte „câteva aspecte specifice ale credincioșilor baptiști din Germania”.

Un aspect interesant în privința fraților baptiști din Germania democrată se regăsește la punctul 6.  Aici, Constantin Bălgrădeanu, membru al delegației române alături de Gheorghe Teutsch, elogiază activitatea Seminarului teologic german considerându-l unul de valoare. „Deși a suferit distrugeri și avarii, totul este refăcut. Atât Seminarul pentru băieți, cât și Școala pentru Diaconese funcționează cu bune rezultate”. Așadar, în perioada comunistă în R.D.G. funcționa alături de Seminarul teologic (pentru băieți) și o Școală pentru Diaconese.

13 răspunsuri

 1. Am o intrebare cu privire la relatiile externe ale Uniunii baptiste din perioada comunista. Stiti daca Uniunea Baptista din Romania a fost membra a Consiliului Mondial al Bisericilor si a Consiliului Mondial pentru Pace?
  Am aflat din cartea lui Larry Watts dar si din alte articole de pe internet ca cele doua institutii ecumenice erau niste front-grupuri ale KGB si ale celorlalte servicii din tarile Pactului de la Varsovia si ca cele doua institutii nu au condamnat persecutiile contra crestinilor din tarile comuniste niciodata inainte de 1989. Multi lideri fiind agenti de influenta ai tarilor comuniste.
  Erau si liderii uniunii baptiste din Romania membrii in aceste organizatii , stiau ei ce reprezinta aceste doua organizatii?

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Știu că noi participam la anumite acțiuni pentru pace în străinătate dar nu știu dacă eram membrii sau nu. Am citit că în 2007 Paul Negruț a spus la Congresul Cultului Baptist ca noi eram membrii din anii 70 ai Consiliului Mondial al Păcii sau o organizație similară.
   Am văzut că Departamentul Cultelor avea dosare tematice legate de lupta pentru pace și Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB). Nefiind un subiect care să mă intereseze nu am aprofundat problematica însă nu am întâlnit referiri la faptul că Uniunea Baptistă ar fi membră a unei dintre aceste organizații.
   Are cineva alte informații?

   Apreciază

 2. In articolul de mai sus in care se vorbeste despre departamentul cultelor ,autorul spune despre activitatea Bisericii ortodoxe in consiliul mondial al bisericii si in consiliul crestin pentru pace. Apoi spune ca toate cultele recunoscute participa la activitatile acestor organizatii. Autorul citeaza rapoarte ale serviciului culte din cadrul Directiei I a Securitatii.
  Nu spune direct nimic despre Uniunea Baptista dar vorbeste de culte recunoscute , iar Uniunea baptista era cult recunoscut.
  Vroiam sa stiu daca cunosteti informatii mai detaliate despre acest lucru.
  Multumesc pentru comentariul dumneavoastra !

  Apreciază

 3. Marius Silvesan | Răspunde

  Am recitit mai atent cu această ocazie articolul lui Nicolae Petcu. Nu am întâlnit în documentele consultate informațiile menționate de către el.
  Am rugat pe cineva care cunoaște mai bine situația bisericii baptiste în perioada comunistă să-mi dea un răspuns la problematica în discuție.
  Acesta mi-a răspuns în felul următor:
  „Nu exclud faptul ca UBR sa fi facut la un moment dat (in perioada comunista) un fel de adeziune formala (din nou, eu nu detin date in acest sens). Din cate stiu eu nu am auzit ca UBR sa fi trimis delegati la sedintele acelor organizatii (din nou, eu nu am date si eram copil si tanar in acea vreme).

  Despre acuzația că organizatia Consiliul Mondial al Bisericilor ar fi fost folosită de Uniunea Sovietică si de alte tari comuniste pentru a influenta opinia publica am mai auzit. Este porobabil ca bisericile membre din blocul comunist sa fi trimis delegati acolo cu scopul de a promova o imagine pozitiva a libertatilor religioase din tarile respective, ca si parte a luptei ideologice din cadrul razboiului rece. In fond erau putine oportunitati ca in vest sa se promoveze o imagine pozitiva a ceea ce se intampla in est si in mod clar, orice oportunitate in acest sens era exploatata cat de mult se putea.

  Vis a vis de faptul ca organizatiile ar fi fost front-grupuri ale KGB, eu nu cunosc acest lucru, dar, din moment ce din organizatiile respective faceau parte multe biserici din tari vestice, nu sunt convins ca ar fi fost niste simple front-grupuri ci mai degraba ca ar fost vazute ca oportunitati care puteau fi exploatate de tarile comuniste in sensul de a influenta pozitiv opinia publica din vest. S-ar putea ca in mod real diferenta dintre a fi front-grup (nu prea stiu ce inseamna) si ceea ce spun eu sa nu fi fost semnificativa dar cred ca este greu de demonstrat ca organizatiile respective actionau doar la comanda tarilor din blocul sovietic. In Marea Britanie, de exemplu, organizatia nationala care reprezinta Consiliul Mondial al Bisericilor este o organizatie care promoveaza relatiile ecumenice locale in primul rand si in consecinta nu vad cum ar fi fost doar o organizatie de tip front-grup pentru tari comuniste. Pe de alta parte, deoarece nu am fost implicat in aceste organizatii si nu am date legate de functionarea lor imi este greu sa fac o evaluare pertinenta.

  Apreciază

 4. Multumesc pentru explicatii . Nici eu nu cred ca CMB a actionat de la inceput la comanda Moscovei sau ca a fost infiintata de KGB . CMB a fost infiintat 1910 cu mult inainte de venirea comustilor la putere.
  In anii 60 a fost infiltrata de agenti ai pactului de la Varsovia. Scopul era influentarea opiniei publice cum spuneti si dumneavoastra . S-au folosit de CMB pentru propaganda si pentru a arata ca in Europa de E exista libertate religioasa.
  Problema e ca liderii religiosi occidentali i-au crezut pe clericii-agenti din Europa de E . Nu cred ca liderii CMB occidentali nu stiau ce se intampla in E , pentru ca stiri despre incalcarile libertatii religioase au fost facute cunoscute publicului occidental de mult timp de catre disidentii emigrati in Occident. De exemplu Richard Wurmbrand .
  Multi dintre liderii occidentali insa i-au crezut pe episcopii si pastorii trimisi de guvernele comuniste care spuneau ca totul e OK.
  In cadrul a numeroase seminarii teologice ale unor culte protestante din Occident existau catedre de marxism si se promova compatibilitatea dintre crestinism si marxism. Toti teologii acestia marxisti erau membrii ai CMB. Deci exista cel putin la unii o atractie ideologica fata de regimurile comuniste. In momentul in care teologii prommarxisti si clericii proveniti din Europa de E au ajuns sa domine conducerea CMB evident ca ei nu au condamnat comunismul oficial .

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Să înțeleg că lucrarea lui Iosif Țon, Locul creștinului în socialism din anii 70 se încadrează în acest curent? Interesant este faptul că marxismul(comunismul) a reprezentat o atracție în Vest, acolo unde oamenii nu se confruntaseră cu ororile lui și îl concepeau ca pe un sistem de stânga, echivalent cu partidele politice de stânga din țările lor, partide care însă se comportau altfel acolo. În sensul ultimei idei am citit un aspect interesant vis a vis de politica religioasă a Bisericii Ortodoxe în țările în care este dominantă comparativ cu țările în care este minoritară (vezi cazul SUA) unde încearcă să facă prozeliți.

   Apreciază

  1. Nu am citit Locul crestinului in socialism , dar nu cred ca Iosif Ton intra in categoria agentilor de influenta comunisti . Din cate stiu eu el a fost un dizident , unul din membrii fondatori ai asociatiei pentru libertate de constiinta si religioasa. La Europa libera vorbea vorbea contra comunismului. Nu stiu sa fii colaborat cat a fost in Occident inainte de 1989 cu teologii marxisti.
   Exista si aspecte neclare si controversate legate de activitatea lui inainte de 1989 dar atat timp cat dosarul sau dosarele sale de la CNSAS nu sunt facute publice nu cred ca putem stabili daca sau nu a colaborat cu regimul comunist ,asa cum il acuza adversarii.
   Oricum colaborarea din perioada lepadarii de credinta din anii 60 a recunoscut-o. ce a facut dupa aceasta perioada nu stiu. Oricum actiunile ostile regimului au existat. Daca au fost reale sau doar o acoperire asta doar Dumnezeu stie.
   Nu cunosc continutul lucrarii Locul crestinului in socialism si in ce context a fost scris si in ce scop.
   Dupa titlu(repet nu am citit cartea) pare a fi o carte prin care incearca sa ii invete pe crestinii cum sa traiasca in comunism.

   Apreciază

   1. Marius Silvesan | Răspunde

    Poate că vă este cunoscut celălalt titlu: Manifestul Creștin. Variantă din anii 70 a lucrării se găsește in format PDF aici. Am amintit și eu lucrarea în cadrul articolului intitulat: Iosif Ton ,,Eu sunt chemat nu sa lupt impotriva comunismului, ci sa-L aduc pe Cristos in comunism”

    Apreciază

 5. […] discuții deosebit de interesante avute cu domnul Paul Chișu depspre care puteți citi aici și aici, legate de cartea lui Larry Watts, Ferește-ma Doamne de prieteni, precum și de relațiile externe […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: