J. H. Rushbrooke și libertatea religioasă a baptiștilor români


Un nou articol al lui Eugen Matei în cadrul căruia acesta abordeză un aspect definitoriu pentru identitatea baptistă, libertatea conștiinței care include și libertatea religioasă.
Despre intervențiile lui J.H. Rusbrooke pentru respectarea libertății religioase în România scrie cu multă competență Eugen în cadrul acestui articol.

Chibzuieli

Libertatea conștiinței, piatră de temelie a principiului libertății religioase, face parte din însăși fibra baptismului, așa cum a fost exprimat în timpuri moderne (1905) de E. Y. Mullins prin ceea ce el a numit „principul competenței sufletului” sau chiar dintru începuturi de Thomas Helwys (c.1575- c.1617) pe când încerca să-l convingă pe regele James I al Angliei că măria sa nu are nici o autoritate asupra conștiinței supușilor. Fapt pentru care i-au și putrezit oasele pe undeva prin închisoare. De atunci, cam oriunde s-au extins baptiștii, au trecut printr-o fază de persecuție religioasă, tipic promovată de biserica oficială care era una cu statul. Așa au stat lucrurile și în Romania.

RushbrookeUnul din cei mai ardenți apărători ai libertății religioase, care a luptat mult pentru aceasta în Europa, și în particular în Romania, a fost Dr. James Henry Rushbrooke (1870-1947), susținător al Alianței Mondiale Baptiste încă de la primul ei congres…

Vezi articolul original 932 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: