Buni Cocar: Amintiri (11)


Acest al 11 episod al amintirilor pastorului Buni Cocar evocă două personalități ale vieții religioase din perioada comunistă: Aurel Popescu și Vasile V. Moisescu (Vasilică Moisescu)

Romania Evanghelica

Era prin anii 77-78, ultimul an de Seminar pentru mine. „Simteam” ca la finele anului scolar voi pleca in provincie si voi duce dorul dupa Adunarile din Bucuresti. Speriat de gand, am inceput sa particip la mai toate slujbele care se tineau in urbe. Mergeam la serviciile de inchinare, la evanghelizari, la orele de studiu ale tinerilor…

Intr-una din aceste seri, Aurel Popescu mi-a soptit ca vine de la o intalnire „speciala”: „Nu-ti pot spune decat ca atenienii au fost blanzi cu Pavel, pe cand ai nostri l-au „facut praf” pe Vasilica Moisescu …”. Intalnirea „speciala” se pare c-avusese loc la Ateneu, unde Moisescu ar fi fost combatut de oamenii de stiinta ai vremii… N-am indraznit sa pun intrebari fiindca nu stiam practic nimic despre Moisescu … Bine, auzisem si eu de studiul lui despre Piramide, de un oarecare numar, dar nu mai mult. Pentru mine era o noutate faptul…

Vezi articolul original 339 de cuvinte mai mult

5 răspunsuri

 1. Imi plac amintirile lui Buni Cocaru. Nu ne-am cunoscut; l-am auzit odata predicind ca seminarist… foarte original, curajos ca orice Cocaru. Pe Moisescu si pe Aurel Popescu i-am cunoscut insa. (Sper ca dl . dr. Moisescu- fost primar la Aradului si fiu al lui VV Moisescu de care se vorbeste) sa finalizeze biografia acestuia. Moisescu a fost un crestin profund, inteligenta geniala, modestie rar intilnita, o cultura enciclopedica. Ma uimea ca citea Biblia in 4 limbi. Fusese sef de cabinet la 3 ministirii; ultimul Patrascanu. Si desigur a facut puscarie („lotul Moisescu”). Preocuparea lui -cum zice si Cocaru- era si cea legata de simbolistica cortului. Chesia asta era suberba, mai ales pe fondul abordarii superficiale a vremii. In aceasta privinta, cred ca Moisescu avea stilul lui CHM un autor astazi uitat/ignorant. Unul din lucrurile origale la Moisescu: el dovedea perfectiunea textului original al Bibliei prin caclule gematrice si subtilitati stilistice, acronime, etc. Era cu mult inainte de aparitia cartilor despre codul biblic, etc. Calculele pe care el le facea in gematrie biblica ne-au intarit credinta. REegretatul luptator pentru drepturile crestinilor si pastor, Aurel Popescu, era unul dintre admiratorii din tinerete al lui Moisescu pe vremea cind Moisescu conferentia la Ateneu -imediat dupa razboi. Moisescu facuse teologia ortodoxa si impreuna cu alti preoti (Sergiu Grosu, etc) au ajuns sa-L cunoasca pe Domnul ca Mintuior, ceea ce le-a terminat cariera preoteasca. Personalitatea fascinanta a lui VV Moisescu are nevoie de mult mai multa analiza…
  PS 1- Desigur, Cocaru n-avea de unde sa-l cunoasca pe Moisescu. Relatiile acestuia cu Uniunea baptista au fost spinoase. M. fusese o vreme professor la Seminarul Baptist dar a fost dat afara cred ca de catre Socaciu (tot el l-a dat afara si pe Marcu Nichifor). Nu stiu exact de ce dar cred ca la mijloc a fost dispensationalismul lui Moisescu care nu se potriviea cu amilenismul de Louisville al dr. Socaciu. Cred ca si intransigenta lui Moisescu si refuzul de-asi compromite convingerile au avut un rol. (Intransigenta si refuzul compromisului avea sa-l duca la inchisoare pe Moisescu). Incidentul acesta explica de ce pastroul din povestea lui Cocaru se temea sa-l klase sa predice pe Moisescu-chiar daca in plan personal il va fi admirat. Dvs, mai tineri, nu stit ca dogmatismul baptistilor a fost maio puternic in vremea aceea (cu siguranta si sub presiune asi politica Securitatii de divide et impera). Calvinismul lui Moisescu si trihotonismul sau erau private ca periculoase d earipa official-dogmatica dihotimista si arminiana. indifferent ce teologie aveti dvs, intentia mea este doar sa subliniez dogmatismul si intoleranta care domina atunci in UB. Pe fondul acesta, Moisescu nu putea fi decit un „hot potato”.
  PS 2- Dupa ce a plecat dintre baptisti, Moisescu a deschis o biserica crestina dupa Evanghelie cu acte in regula, la Arad. Potrivit dr Bunaciu, aceasta bisericuta a atras interesul tinerilor si intelectualilor din Arad. Lucrul n-a scapat autoritatilor care au inchis biserica si i-a bagat la puscarie pe lideri cu Moisescu-n frunte (arestat in ’58 siu condanat in ’59 la 25 ani puscarie, Moisescu va fi eliberat in gratierile din ’65). Prezenta lui Moisecu era o teama in biserici nu doar in plan doctrinar ci si poolitic; Moisescu a fost urmarit de Secu pina la sf. vietii. Fiul sau Cristian M i-a scos dosarul de urmarire: avea 5 mii de pagini…

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Dragă Doru,
   Mulțumesc pentru transpunerea în scris a acestor amintiri. Probabil voi face o postare separată cu prima parte a lor, desigur dacă îmi este îngăduit. Nu știam care a fost traseul vieții profesionale și religioase ale lui Moisescu, dar povestea transpusă in scris este fascinantă.

   Apreciază

 2. Multumesc. Puteti face ce doriti. Exista un blog, Vestea Buna, ce are enorm de multe materiale legate de Moisescu. Va trebui sa treceti -daca doriti sa cititi- peste atitudinea sa anit-pastori/Uniune. Exoerienta personala, urmariea Secu si altele il va fi dus la aceasta atitudine, dar material are multe. Un lucru curios -la care face referire Cocaru via Popescu- este ca spre sfirsitul vietii lui Moisescu I s-a facilitate o [prezentare la Observatorul Astronomic din Bucuresti cu tema piramidele din Egipt. Se pare ca un general in rezerva ari fi intervenit. Ma rog… lui Moisescu i s-a cerut sa nu zica nimic de Dumnezeu. Moisescu s-a abitnut pina la o intrebare la care a uitat de promisiune si a incput sa vorbeasca despre Dumnezue, Au oprit confeninta si nu l-au mai chemat in veci sa continue.
  PS- D-na Moisescu a pastrat legaturi permanente cu sotia lui Sergiu Grosu, Coleta. Experienta din inchisoare a acestei doamne a inspirat filmul cu Maria Ploaie, binecuvintata mea inchisoare (aprox.).

  Apreciază

 3. Nu cred ca comit o ‘impietate” daca va spun ca Onisim Mladin este nepot [din verisori] al lui Moisescu. Daca eventual v-ar interesa acest subiect, sunt convins ca Onisim va poate facilita o intilnire cu dl. Cristian Moiseescu. Cristi- un om extrem de prietenos- este cadru universitar la Universitate Aurel Vlaicu, Arad. Cum spuneam, el are in lucru o biografie a tatalui sau. Daca tot e sa facem istorie recenta, interesanta ar fi relatia evanghelicilor cu ioan Alexandru. Am fost si eu la primul congress al Aliantei Evanghelice si mi-aduc aminte bine de discursul fulminant al lui Ioan Alexandru, unul din principalii invitati. Ioan avea relatii cordiale -in comunism- cu Talos si Negrut ca si cu Dugulescu.

  Apreciază

 4. Buni Cocar -ca sa dam Cezarului …- era un seminarist original/neconformist. Imbracat in blugi si incaltat cu adidasi, Buni frecventa spitalele din Bucuresti vizitind bolnvavi si vestind evanghelia. Pe vremea aceea, oamenii duhivniceti nu purtau blugi mustata sau barba. Intr-o predica despre ispitirea lui Iisus de catre farisei, Buni relata polemica cu un are relaxat „baieti” I-a’ntrebat Iisus- ‘cum stati cu botezul?”. Intr-un asemenea cadru relaxat, Beni Cocar a introdus un mesaj evanghelistic… Pina si cei mai sobri dascali de la Seminar cind Buni ii imita perfect pe predicatorii baptisti. Cel mai celebra era imitare lui Pitt Popovici.
  PS- Desigur, daca e sa raminem in plan teologic, ca Baptist eu sunt dezamagit de praxiologia carismatica a lui Beniamin Cocaru. Dar, la data aceea, el era un iscusit pastor Baptist ce se anunta a avea un viitor pt Lucrarea Lui Dumnezeu din Ro. istoria a fost insa alta, el emigrind in USA.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: