Vasile Gherman (1948-1988)


Am citit mai multe opinii referitoare la „executarea”pastorului Vasile Gherman, dar fără cercetarea arhivelor și o documentare prealabilă nu îmi pot exprima un punct de vedere. Pe coperta dosarului consultat în Arhiva Departamentului Cultelor era scris Decedat fără alte explicații. 

Înregistrarea realizată cu prilejul înmormântării prezintă o persoană desfigurată la față. Una dintre persoanele apropiate familiei Gherman menționează faptul că  soția acestuia a văzut semnul de la glonțul care i-a străpuns capul.

RoEvanghelica

Vezi articolul original

8 răspunsuri

 1. Mi s-a spus ca dosarele celor executati sunt inca secretizate. O fi adevarat? Nu, nu intentionez sa contest posibilitatea ca Gherman sa fi fost omorit. Eram doar curios daca se poate ajunge la vreo dovada. Dosarul de la Departamentul Cultelor presupun ca nu e acelasi cu al Securitatii.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Nu cunosc cum este cu dosarele celor executați. Știu doar că CNSAS a primit doar o parte din dosare, iar altă parte a rămas la deținător (SRI, SIE). În unele cazuri posibil ca secretizarea lor să fie justificată, în altele nu. Unele dosare au fost distruse, inclusiv din cele aflate la Arhivele Naționale, aspecte care au fost menționate și în presă. Dosarul de la Departamentul Cultelor nu este același cu cel de la Securitate. Ele au conținuturi diferite.

   Apreciază

 2. Multumesc de raspuns. Da! Sunt multe ciudatenii legate de dosare. De Ex. tentative de asasinare a lui Wurmbrand a fost documentata; desi presupun ca asta era in dosarele SIE. Poate Dumnezeu va ingadui sa se clarifice si moartea lui Gherman. Cred c-a putut fi omorit de Secu dar am mari indoieli ca i-ar fi tras in glonte-n cap si at fi lasat cadavrul vizibil. Am fost la inmormintari ce-au avut de-a face cu MAI si MAPN si sicriele erau sigilate. Mai plauzibil ar fi fost asasinarea printr-un accident de circulatie: de ex. tentativele contra Dugulescu, Talos sau Cristian Moisescu. Varinata lui Mitorfan ca Gherman at fi fost informator si dupa America at fi spus ceva sau i-ar fi refuzat… poate fi motiv de asasinare dar metoda cu glontele mi se pare neverosimila. Nu-s expert in nimic dar la noi in biserica s-a predat Domnului (sincer sau nu?) ofiterul de Secu Vostinar care raspundea de Culte la Arad (cu zeci de martori, in ‘78) si nu l-au curatat. A umblat printe noi vreo luna apoi s-a lasat de credinta dar a mai trait cel putin 10 ani. Poate l-au curatat dupa 10 ani ca avea doar 40 de ani cind a murit. (multi frati au fost anchetati dupa marturia securistului). Prin comparatie cu Gherman, el trebuie sa fi fost mai periculos decit un pastor informator caruia ii va fi umblat gura’; daca varianta asta e adevarata. Desigur Aradul era un centru Baptist mai mare si ei poate erau mai prudenti. Incerc insa sa compar cazuri cunoscute de mine din aceeasi perioada. Dumnezeu sa Se indure. L-am cunoscut pe fratele lui Vasile; pe dinsul l-am intilnit doar odata… a terminat facultatea inaintea mea.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: