Biserica Baptistă BUTENI


O trecere succintă în revistă a evenimentelor care au avut loc la Biserica Baptistă din Buteni sau în localitatea Buteni în secolul XX. Localitatea are o semnificație deosebită pentru istoria baptiștilor din România și prin prisma faptului că aici au început cursurile Seminarului Teologic Baptist în 1921 și tot aici se vor relua în 1946 datorită foametei din țară. În fotografii se poate vedea Biserica Baptistă din Buteni în 1948 pe coperta cărții mele, iar alături o poză cu clădirea așa cum arată în 2017 fotografiată de Alin Cristea.

RoEvanghelica

 

Biserica Baptistă BUTENI este una dintre cele mai celebre biserici din istoria baptiștilor români, din motive întemeiate.

La Buteni a avut loc primul congres al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România în 14-16 februarie 1920, cînd a fost votat primul statut, cu 14 capitole și 63 de articole, intitulat: Statutul Organic al Uniunii Comunităților Române din România Mare.

Președintele congresului a fost Teodor Sida, ordinat ca pastor în 1903, care a avut un rol important în răspîndirea credinței baptiste pe Valea Crișului Alb.

Tot la Buteni a avut loc conferința ad-hoc din 8-10 iunie 1919, unde s-au întîlnit pastori din Crișana, Banat, România Veche, pentru a discuta formarea unei organizații a baptiștilor din România și convocarea primului congres. În 28-30 noiembri 1919 a avut loc un precongres la București.

În perioada 1920-1933, 6 dintre primele 16 congrese baptiste au avut loc la Buteni.

La Buteni a avut loc…

Vezi articolul original 452 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: