Apariții editoriale (47) – John Hunt Cooke, Viața și lucrarea lui Johann Gerhard OnckenJohn Hunt Cooke, Viața și lucrarea lui Johann Gerhard Oncken, traducere din limba engleză Florin Mermeze, Editura Făclia, Oradea, 2016, 178 pagini.

“Valoarea unei biografii constă în formarea caracterului, a cărui importanță este mai mare decât formarea stării sufletești. Dorim ca atenția celor care vor lectura această carte să se îndrepte îndeosebi spre aceasta din urmă, chiar dacă este mai puțin prețuită. Una este pentru eternitate, cealaltă pentru viață. Când este vorba de studiu pentru formarea unui caracter, e important să se reflecteze nu doar la ce s-a făcut, ci și la spiritul cu care s-a făcut.

Din acest motiv, memoria lui Johann Gerhard Oncken este păstrată cu mare prețuire de către mulți din cei care l-au cunoscut. În Germania, viața și munca lui nu vor fi date niciodată uitării. El ne oferă cu-adevărat o relatare impresionantă, iar partea cea mai extraordinară din această relatare nu este succesul său remarcabil, ci spiritul nestrămutată și devotat cu care a continuat lucrarea începută cu mult înainte de el.” 

Informațiile de mai sus sunt preluate de pe coperta din spate a cărții.

Am citit cartea în vara acestui an (2017) și a fost o lectură interesantă, deși am pornit cu o oarecare reticență în lecturarea ei. Cu toate acestea, lectura s-a dovedit una atractivă care mi-a oferit informații noi despre viața și activitatea lui Oncken. 

Am aflat și informații noi despre lucrarea din Germania, dar și de persecuțiile suferite de baptiști prin acțiunea autorităților sau a Bisericii Luterane. Nu mă așteptam să citesc despre bătăi, arestări, botezuri făcute în ascuns. De asemenea am fost surprins să citesc despre cazuri de botezare forțată a unor copii baptiști de către Biserica Luterană așa cum s-a întâmplat des la noi în perioada anilor ’20,’30 și ’40 ai secolului XX. 

Cu toate încercările prin care a trecut, Oncken a rămas statornic în credință, iar propovăduirea Evangheliei a înaintat. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: