Iconoclasmul evanghelic și nevoia instinctivă de simboluri


Teofil Stanciu despre iconoclasmul evanghelic și nevoia de simboluri religioase. Deși evanghelici sunt prin definiție iconoclaști (împotriva reprezentarilor religioase), ei le acceptă în anumite contexte și chiar le integrează în propriul spațiu confesional sub diferite forme. Ceea ce îi diferențiază de alte tradiții religioase rămâne modul de raportare la reprezentările religioase care (deocamdată) rămân la stadiul de simboluri.

Cu drezina

Cu 30 de ani în urmă, ar fi fost de neconceput să pui vreo cruce măcar pe unele biserici baptiste sau penticostale. Azi majoritatea celor pe care eu le-am văzut au o cruce mai stilizată sau mai clasică așezată într-un loc vizibil. Cu toate acestea însă, evanghelicii rămân și se definesc drept iconoclaști (chiar dacă nu folosesc exact acest termen).

În general, evanghelicul obișnuit are o atitudine critică față de icoane, statui și alte imagini sau simboluri menite să reprezinte realități spirituale ori personaje din istoria biblică sau a Bisericii. Și totuși, există deja o formă de „artă” a bisericilor evanghelice. În anii dinainte de căderea comunismului dominau, cel puțin în Transilvania și toată zona de vest, baptisteriile cu apă curgătoare, unde, cum remarca cineva, lumina putea să cadă simultan din toate direcțiile. În cazul penticostalilor, era obligatoriu și un porumbel coborând pe niște raze.

Chiar și cu bradul de…

Vezi articolul original 689 de cuvinte mai mult

Un răspuns

  1. […] Iconoclasmul evanghelic și nevoia instinctivă de simboluri […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: