1931 – Delegația Baptistă în audiență la M.S. Regele Carol II


În 1931, la un an de la venirea pe tron a regelui Carol II, o delegație a credincioșilor baptiști a fost primită în audiență de suveranul României. Aceștia s-au plâns de persecuțiile la care era supuși credincioșii baptiști, într-un număr de peste 100.000. Cererile acestora vizau recunoașterea legală la nivelul întregii țări, dreptul la catehizarea copiilor în școlile de stat și reglemantarea problemei cimitirelor. De remarcat confuzia făcută de rege între baptiști și nazarineni, precum și modul în care era creionat portretul regelui în Revista Farul Mântuirii.

RoEvanghelica

Vezi articolul original

8 răspunsuri

 1. hMM- Frumos. Ma tem c-au ramas doar promisiuni. Nota bene: multi baptisti au luptat in primul razboi mondial… (ca si bunicul meu)… unii de partea Austro-Ungariei dar asta era valabil pt toti transilvanenii. oricum, baptistii aparau tara cu arma in mina.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Doleanțele lor vor avea împlinirea 9 ani mai târziu primeau ceea ce au solicitat, recunoaștere legală pe întreg teritoriul României Mari. Nu am avut încă timpul necesar să verific unele informații privind evoluția situației din anii 30 – 40, dar știu că situația a fost una fluctuantă. Mă refer la faptul că au avut o legislație care le ușura situația, dar apoi venea una restrictivă. Îmi vine în minte acum situația din anul de gratie 1939 când au fost trei legii restrictive. Știți când a fost Carol II la Londra? Cu acest prilej baptiștii au făcut un lobby persuasiv pentru respectarea drepturilor și libertăților religioase și au obținut ceva în contextul implicării englezilor.

   Apreciază

 2. N-am stiut de Londra. Daca au primit ceva libertati 9 ani mai tirziu… n-a durat mult c-a venit decretul lui Antonescu.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Doi ani (1940-1942) si nici aceia cu o libertate deplină. Dar după cum am mai menționat si cu alte ocazii in luna februarie 1940 baptiștii primesc recunoașterea statutului de cult religios printr-o decizie a Ministerului Cultelor.

   Apreciază

 3. Aici, Regele Carol al II-lea a rostit frumoasa frază: „Eu nu vă sunt dușman”.
  Am mai discutat noi pe tema asta a regelui, versus baptiști.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Da, aveti dreptate. Interesanta si confuzia cu nazarinenii, dar si faptul ca prea multe nu s-au mișcat in direcția rezolvării doleanțelor delegației baptiste, aceea de obținere pentru comunitate a unei egalității de statut cu baptiștii din Transilvania. Asta cu atât mai mult cu cât era o promisiune mai veche din partea autorităților.

   Apreciază

   1. Jandarmii erau puși de preoți să persecute baptiștii. Nu știu ce putere aveau preoții asupra jandarmilor, care acționau la comanda lor. Poate că și jandarmii făceau din ură față de baptiști și nu prea erau interesați să-i apere cum cerea legea.

    Apreciază

 4. […] 1931 – Delegația Baptistă în audiență la M.S. Regele Carol II […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: