Cum a încercat patriarhul Miron Cristea să-l salveze pe Dumitru Cornilescu. Fragment dintr-un interviu cu Dumitru Cornilescu, Elveția, 1974


Emanuel Conțac aduce în atenție un aspect interesant și puțin cunoscut, acela al relațiilor dintre Dumitru Cornilescu, traducătorul Bibliei și Patriarhul Miron Cristea. Mai precis, a atitudinii Patriarhului față de Dumitru Cornilescu.

Vaisamar

Mi-a ajuns recent în atenție înregistrarea unui interviu pe care Cornilescu l-a dat în 1974, cu un an înainte de a muri.

De fapt, nu e vorba de un interviu în sensul clasic (întrebări pregătite dinainte), ci de o discuție înregistrată de Lidia Truța, soția pastorului Ionel Truța, care a slujit în Biserica Speranța din Arad.

Încă nu am reușit să ascult integral interviul, dar unele informații din această înregistrare sunt noi și ne ajută să înțelegem mai bine contextul în care a plecat Cornilescu din țară.

Conversația a fost înregistrată în Elveția, în casa lui Cornilescu, în jurul unei mese la care participau Ana Cornilescu (soția traducătorului), Luci (?) Moscovici (Hamburg), Lidia și Ionel Truța, Petru Truța (SUA) și Ieremia Hodoroabă (Franța) plus încă o persoană (rămasă neidentificată).

Fiindcă înregistrarea este „tăiată” (operatorul casetofonului pornit sau oprit banda după cum i s-a părut că este important), informațiile nu sunt…

Vezi articolul original 645 de cuvinte mai mult

2 răspunsuri

  1. Interesant. Corilescu a fost la Detroit citeva luni, cred la inceputul anilor ’70. Am incercat sa gasesc o poza; doar oameni care au dat mina cu el am gasit. Ca un canacan, mi se pare interesant ca Ionel Truta care era un om prudent a avut curaj sa-l inregistreze, E drept ca la inceputul anilor ’70 a fost o usoara relaxare in relatiile cu strainii (dupa ’68) si inainte de legea care cerea sa raportezi intilnirile (cu anumite nuantari). I. Truta cred ca era in Elvetia cu ocazia istoricii conferinte de la Lausanne. Cornilescu a tinut citeva predici la Monte Carlo; e rezonabil sa fi intretinut relatii cu Cornilescu. Revenind la fond, mi se pare surprinzator ca Cristea pare sa aprecieze trezirea de la Cuibul cu Bazrza. Nu vi se pare interesan de scrie Goga -ministru cultelor pe vremea aceea- despre „fenomenul cuibul cu barza”? Nu. Nu apare aici ci in presa vremii.

    Apreciază

  2. […] Cum a încercat patriarhul Miron Cristea să-l salveze pe Dumitru Cornilescu. Fragment dintr-un inte… […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: