Iosif Țon – 85 de ani


Iosif Țon, unul dintre liderii proieminenți ai evanghelicilor români ai secolului XX a ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani.

RoEvanghelica

În primele decade ale secolului XXI, Iosif Țon a rămas ultimul mare mit al baptiștilor români, cea mai notorie instituție a baptiștilor români, dar și cea mai importantă figură din istoria evanghelicilor români, un ctitor de instituții care nu poate fi comparat, în istoria baptiștilor români, decît cu Constantin Adorian.

Oricine, în următorii 10 sau 100 de ani, va vrea să știe cîte ceva despre evanghelicii români, va trebui să petreacă pagini bune citind despre Iosif Țon. Lipsa monografiilor despre Iosif Țon și despre alți evanghelici de notorietate nu este decât un semn de dezinteres al evanghelicilor români pentru propriile personalități și valori.

Vezi:

Iosif Țon – Citate

Blogurile lui Alin Cristea: IOSIF ȚON
Alin Cristea: Cine este Iosif Țon?
Alin Cristea: Lecții de viaţă – Iosif Țon
Alin Cristea: Istoria baptiștilor orădeni în date și imagini (3) – Constantin Adorian și Iosif Țon
Alin Cristea: Our Amazing Josef Tson

Vezi articolul original 1.092 de cuvinte mai mult

6 răspunsuri

 1. Asa este. Din pacate Iosif Ton si-a complicat mostenirea. Pacat! Nimeni nu-l poate insa scoate din istoria noastra. Dumnealui a fost insa pt o buna parte a vietii sale „cartoful fierbinte” cum zic americanii. Ramin un „tzonist”; monografiile despre IT se vor putea scrie insa numai dupa trecerea lui din viata pe cae nu i-o doresc curind! Dumnezeu sa-i dea viata lunga si curajul unei reflectii retro cit mai obiectiva. Dupa mine, o astfel de reflectie ar face bine… in primul rind propriei sale marturii. Pacat insa ca n-avem curajul sa ne rezolvam problemele lasind urmasilor nosri ocazia „de-a se lua de cap”. Nu este dumnealui singurul in aceasta situatie dar e probabil cel mai celebru. Nu l-am apucat pe Adorian, dar cred c-a mblat oleaca mai drept pe cale.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Eu cred ca monografiile despre el se pot scrie si in timpul vieții. Evident este nevoie de ceva realizat pe baza de documente de arhiva care sa fie analizate cat de cat obiectiv. Este incontestabil rolul lui la promovarea libertății religioase in perioada comunista.

   Apreciază

   1. Sunt un tzonist. El a avut contributii majora nu doar la promovarea libertatii ci si la construirea bisericii din Oradea (quasi -legal) la formarea de lucratori, la traduceri si scrieri de carti, la infiintarea Universitatii Emanuel; este autor si a tinut multe predici care au avut impact… sunt mai batrin decit dvs… si as putea scrie multe pagini. Este o personalitate fascinanta. Daca ati sti cu ce speranta a fost de romani- nu doar evanghelici- la revenirea in tara in confuzia din iarna lui 1990! Probabil nu ati urmarit pasiunile stirnite in jurul dumnealui de cei cu care in diverse ocazii a colaborat. Indiferent care e cauza „pasiunilor” pro si contra ele igreuiaza o astfel de scriere. Va incarajez pe dvs si pe altii s-o faceti. intr-un domeniu ii dau dreptate d-lui Cristea -cu care nu ma potrivesc la pareri- : baptistii nu stiu sa-si aprecieze oamenii. Dezamagirile legate de greselile lor n-ar trebui sa ne taie curajul de- a le aprecia meritele. O problema particulara cu Iosif: si-a creiat o problema auto-bigrafica prin multele scrieri, interviuri, referinte publice la propria-i viata persoana, unele contradictorii. Pacat!

    Apreciază

   2. E amuzanta informatia din Dictionarul Panoramic…:” IT se converteste la religia baptista in 1968″… dar cum a ajuns atunci la Seminar (1957?) dupa ce anterior fusese predicator la Speranta Arad (biserica baptista)? …Amuzant!

    Apreciază

    1. Marius Silvesan

     Cine știe ce surse de documentare or fi avut autorii

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: