Proiect – un dictionar online al personalitatilor evanghelice din Romania


Danuț vine cu o idee interesantă, aceea de a realizare a unui Dicționar online al personalităților Evanghelice din România, in fel de Wikipedia a personalităților Evanghelice din România. Nu ar fi chiar un proiect imposibil având în vedere faptul că există deja o serie de publicații, cărți sau perioadice, în care au fost publicate biografii ale unor personalități evanghelice.

Persona

Mihaly Kornya – pionier baptist in Transilvania

Dacă tot am împărtășit aici ieri ideea unui proiect donquijotesc, mi-as zis că ar fi bine să vă împărtășesc o altă idee care mă frământă de o vreme și care, din discuțiile cu prietenii, aflu că le-a trecut și altora prin cap. Dar ea a rămas nerealizată până acum.

Iată, cum ar suna, pe scurt, ideea.

Obiectul proiectului ar putea fi un soi de Wikipedia a personalitatilor evanghelice din Romania, care, in timp, sa adune pe un website dedicat acestui scop biografii cit mai obiective posibil ale acestor personalitati.
Desigur, pentru ca aceasta sa fie o treaba serioasa, este nevoie de citeva conditii:

 • un template care să dea o anume unitate acestor biografii/portrete
 • abordarea ar trebui să fie una reținută, științific obiectivă, nu siripos devoțională și encomiastică (nu de o hagiografie evanghelică avem nevoie)
 • un numar de oameni dedicați acestui proiect (cred că…

Vezi articolul original 90 de cuvinte mai mult

6 răspunsuri

 1. Nu cred ca Bisrica Reformata Maghiara sin Ro intra la evanghelici. As remarca un eveniment recent. Trecerea la Dpomnul a ultimului membru al miscarii Betaniste, un sfint al inchisorii patsorul reformat, Sandor Karczagi. A fost preite cu pasorul Ferenc Visky, cunsocut baptistilor din Oradea si Arad (tatal dramaturgului Anrei Visky). Desppre dl Karczagi, Feri Vsky jr, imi scria intr-o nota personala: „Am scris despre el [Karczagi Sandor] (şi alţii) în cartea Prizionerii Speranţei… A fost unul dintre ei. Iniţial a făcut facultatea de litere şi limba franceză. Era un intelectual rasat pregătit şi în domeniul filozofiei. În anii cinzeci s-a întălnit cu tata [Ferencz Visky] ceea ce a schimbat traseul vieţii lui. S-au împrietenit, s-a pocăit şi a întrat în sjulba Domnului nostru Cristos S-a înscris la teologie şi a devenit preot reformat. S-a alăturat fraţilor care doreau reînnoirea spirituală a bisericii reformate. Securitatea nu a privit cu ochi buni această mişcare, Bethania, şi a decis să facă curăţenie în biserica reformată cu largul concurs al conducătorilor cultului de atunci. În anii cincizeci, stresul a fost mare pe ei iar în 1958 a urmat arestarea, iar 1959 condamnarea. Cred că a fost condamnat la 18 ani pentru „crimă de uneltire împotriva ordinii socialiste”, sintagmă general folosită în aceea vreme. Grupul de câteva sute de persoane nu au făcut politică dar simpla lor prezenţă a fost un factor politic. 19 dintre ei au fost condamnaţi pe baza unui proces de vitrină. Karczagi Sándor după eliberare şi-a reluat slujba de preot iar în vacanţele de vară şi întălnirile de tineret care au continuat, a devenit un speaker apreciat. A fost nelipsit la aceste întălniri. A murit la vârsta de 98 de ani ca un ultim Mohican dintre Bethanişti, nume de altfel a rămas în istorie (ca şi moisişti, etc.)………….. Acum sunt la Moneasa şi nu am cartea cu mine ca să dau mai multe detalii…”

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Multumim pentru informatii!

   Apreciază

 2. Am vrut sa copiez si poza pastorului dar nu reusesc. Dinsul este supravietuit de sotia sa, 91 ani, despre care se spunea ca era o femeie deosebit de spirituala; nu e de mirare ot ca multi oameni mari au fost sustinuti de o sotie credincioasa. Interesant cum Dumnezeu a dat viata lunga sfintilor inchisorii precum pastorul Karczagi

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Poza este a pastorului Mihaly Kornya (Mihai Cornea).

   Apreciază

 3. […] Proiect – un dictionar online al personalitatilor evanghelice din Romania […]

  Apreciază

 4. Am inteles ca poza e a lui Cornea. Eu am vrut sa copiez poza pastorului reformat despre care scrisesem dar n-am reusit.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: