17 februarie în istoria României


17 februarie 2001, s-a stins din viață pastorul luteran Richard Wurmbrand, deținut politic în comunism timp de 14 ani, supus la 3 ani de izolare totala și la torturi bestiale, purtat in temnițele de la Jilava, Rahova, Târgu Ocna etc. In 1965 părăsește tara, răscumpărat de o organizație creștină norvegiană, cu 10 000 de dolari.

Vezi și

https://danutm.wordpress.com/2021/02/17/richard-wurmbrand-1909-2001-defender-of-persecuted-christians/

11 răspunsuri

 1. S-au scris multe despre RW. Am re-ascultat recent in format radiofonic Cu Isus in subteran. AM auzit povestile lui RW repetate de-a lungul anilor. Semnificativ? Povestile lui nu s-au schimbat; adica au fost adevarate si nu romantate. RW a avut o memorie de elefant. In plus, RW nu s-a sfiit sa-si spuna unele ispite. Cartea d-nei Hulber (?) confirma involuntar o parte din amintirile proprii ale lui RW. Personaj legendar RW a avut o viata de roman. As sublinia o anumita consecventa la RW. A fost intotdeauna interesat sa ajute si sa slujeasca oamenii; a avut vocatie de misionar. Ajuns in libertate, el „si-a adus aminte de cei in lanturi”…. In plan personal, RW a ramas un indragostit de sotie toata viata si a aratat intotdeauna o sincera dragoste fata de copii. „N-a avut o linie teologica unitara” -spunea pastorul Paul Nicolescu care a locuit o vreme la familia W in Bucuresti. Unii teologi i-au criticat unele afirmatii, iar el nu s-a sfiit de contoroverse. Nici n-a avut o educatie formala de Seminar. Dar RW mi s-a parut intotdeauna cristocentric; cei ce l-au cunoscut personal (precum Nicolescu) il descriu ca pe un traitor al relatiei cu Dumnezeu.
  In planul relatiei cu copiii, exista o scriere de amintiri despre RW (publicata de Branzai) care il descrie pe RW dintre cele 2 detentii cu oci de copil. Desi nu aduce ceva nou, scrierea e a unui W vazut de copii. Autoarea? Prietena din copilarie si adolescenta a lui Mihai (fiul familiei W). Pe copii nu-i pacalesti. Cum arata RW descris de copii? Asa cum l-am vazut si noi: un om care a iubit copiii si a avut o compasiune sincera pt semeni.

  Apreciază

 2. Prin Aprilie ’90, am avut ocazia sa vorbesc cur RW la prima lui vizita in Ro. Am scris despre asta mult pt ca dialogul m-a marcat. Ajunsesem sa vorbesc in sfirsti cu “idolul” meu despre care auzisem povest, citisem carti intrate illegal in tara sia scultasem casete.
  N-am putut vorbi mult. Am incercat sa-l prind: “a cazut comunismul. Povestiti-mi ceva de cind erati comunist.” –l-am provocat. “Citeste-mi cartile” –s-a eschivat RW. “LE-am citit dar nu scrieti despre asta”- i-am replicat. RW a devenit serios. “Eu am o intelegere cu Iliescu: nu ma amestec in politica lui, iar el nu se amesteca in predicile mele”- a incheiat discutia. Era inainte de alegerile din mai ’90. RW se exprima metaforic… numai el stia ce vroia sa spuna…. Apoi a continuat “unchiul lui Petre Roman a fost tratat –in timpul razboului din Spania- la clinica cumnatului meu din Paris”… Hmmm. M-am prins. Pariez ca prin Petre Roman, RW a primit loc pt libraria Stepfanus drept in buricul tirgulu… E-o ghiceala a mea dar pt evrei singele apa nu se face…. Citind cartea d-nei Hulber (?) am inteles de ce RW n-a vrut sa-mi povesteasca nimic. Desigur el face referiri la trecutul sau comunist in multe locuri, dar nu in mod biografic. Etc.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Interesante aspecte

   Apreciază

 3. L-am prezentat pe RW la vizita in Biserica Sega-Arad (baptista). RW a reactionat rece; nu-i placea sa i se aduca elogii dar Sabina mi-a multumit. Dumneai a corectat multe din greselile lui R (potrivit lui Branzai). Am fost mindru de ocazia aceasta “istorica” pina cind l-am insotit la Oradea unde P. Negrut l-a prezentat mai bine decit mine. Am fost gelos. Paul citise citeva carti de RW care mie imi scapasera. Era intr-un fel nedrept pt ca era mai potrivit ca pastorul Gheorghita sa-l prezinte deoarece el intretinuse o relatie personala cu RW in timpul studentiei… dar multe sunt nedrepte pe lume.
  Un element interesant al crestinatatii lui RW era faptul ca evita sa vorbeasca de rau si prefera sa apere, sa gaseasca circumstante atenuante chiar la dusmani ceea ce contraria “crestinismul” nostru.
  “E-adevarat? A fost Corneliu Coposu ateu?” – l-am intrebat. “Noi nu vorbim de rau pe nimeni” –mi-a raspuns fara repros. “Tot ce pot eu sa va spun e c-am fost cu el in celula si nu si-a tradat convingerile politice in ciuda batailor si torturilor”. – a continuat dumnealui.
  Un amuzament al istoriei Romaniei e ca ne invatau la scoala comunistii despre gevele de la Grivita Bucuresti, 1933. Aveam sa aflu din cartea d-nei Hulber ca Wurmbrand a fost printre organizatorii greveii (mai precis instigatori).

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Poate ca scrieți memoriile

   Apreciază

   1. Nu am multe de spus. Odata l-am intilnit si odata am vorbit la telefon. Multumesc de „gazduire”. Mi se pare interesant ca istoria unui om sa fie si una a celor ce l-au intilnit si nu doar una a cronicilor. Incercind sa-l intervievez in 1990, l-am urmarit cum relationeaza. Casa era plina de oameni; cu greu ii puteam cistiga atentia. Uneori raspundea anapoda; la sfirsit am aflat ca n-auzea bine si trebuia sa fi strigat mai tare. Am mai scris -cred. Venise un domn din Bucuresti sa-l intilneasca. „Sunt dintre orfanii in urma bombardamentelor adoptati de RW”- mi-a spus. Deci era adevarat ce-auzisem cum ca sotii W adoptasera copii ramasi orfani in razboi. etc… Condescendenta cu care primea pe toti, mai ales fosti puscariasi sau tineri indragostiti-logoditi era cuceritoare. Ma ironiza, dar devenea si curtenitor. Dar peste tot unde era o nevoie RW incerca s-o implineasca raminind insa dedicat pasiunii vestirii Evangheliei. Desi, tehnic a ramas luteran, RW in America era cunoscut evanghelicilor americani si necunoscut luteranilor. Suportul pt organizatia sa e in totalitate ditnre evangelici. Se confirma ce-mi spusesera parintii : „RW a refuzat toate invitatiile de-a adera la vreo confesiune evanghelica din respect pt cultul Luteran care l-a protejat in anii anti semitismului si razboiului si apoi l-au rascumparat din lagarul socialist”.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan

     Aveți dreptate in ceea ce l privește pe Wurmbrand, dar sigur mai aveți și alte mărturii care ar fi interesante de povestit

     Apreciază

 4. Poate incurajati vreun student sa scrie un doctorat, o licenta despre teologia lui RW. Va fi un sacrilegiu fiindca nu-i Baptist, dar poate fi o lucrare critica. Totul poate fi corectat. RW a avut o influenta enorma dupa revolutie intre evanghelici. O ordonare a gindirii lui poate ar fi folositoare. Isi da lumea doctorat cu Barth, sau Eckhart dar RW e roman de-al nostru. Am incercat in mintea mea de multe ori sa rezum gindirea-i teologica. Desigur ca nu am competenta, timpul si nici resursele si vorba lui Nicolescu, RW n-a avut o linie teologica unitara. Desigur ca Branzai stie mai multe si a adunat material. AM mai scris ca sunt mindru ca la un moment dat am avut cel mai bun articol in engleza despre Moldoveanu… Cel mai bun pt ca era singurul pe care-l gasea Google. Despre RW s-a scris mult dar nu ordonat. RW a avut o gindire interesanta. Nimeni nu ma crede dar pot sa “jur” ca d-na W a spus ceva de genul: “Cred ca Dumnezeu l-a trimis pe R in a doua inchisoare pt a-l curata de influentele teozofice dobindite in prima”. Daca e adevarat, nu e de mirare. Vreo 8 ani fara Biblie si in discutii cu intelectulali de toate orientarile, in temnita, mult timp singur in celulula, RW putea fi deutat. Asta poate explica unele chestii mai deocheate. Ma rog… e un vis al meu ca cineva sa poata rezuma teologia, istoria gindirii acestui important lider crestin romano-evreo american.
  PS- O intrebare: exista cumva vreun demers la Seminar de-a scrie o istorie a sectolgiei romanesti, sau a curentelor evangelice din Ro? Am scris si eu un articol amplu despre un current evanghelic anume si nu l-am publicat pt ca nu cred ca exista interes. Daca exista insa vreun demers in vreo cartografiere a curentelor religioase, confruntari din mediul evanghelic din Ro, materialul meu ar putea fi important ca unic in acel particular current. Multumesc.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Din ce îmi aduc aminte exista o lucrare de licența despre Richard Wurmbrand. Ar fi fost interesantă o lucrare mai amplă. In ceea ce privește o istorie a sectologie românești nu știu sa existe un asemenea demers.

   Apreciază

   1. E lucrarea de licenta publicata undeva? Multumesc

    Apreciază

    1. Marius Silvesan

     Nu cunosc sa fie publicată.

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: