Convorbire cu Iosif Țon pe tema corespondenței lui Dumitru Cornilescu


Emanuel Conțac despre convorbirea avută cu Iosif Țon pe tema corespondenței lui Cornilescu și vizita pe care Iosif Țon i-a făcut-o lui Cornilescu în Elveția.

Vaisamar

Săptămâna trecută l-am sunat pe Iosif Țon pentru a-i pune câteva întrebări în legătură cu vizita pe care i-a făcut-o lui Dumitru Cornilescu în Elveția. Din vorbă în vorbă, am ajuns la subiectul relației dintre Cornilescu și Societatea Biblică Britanică. Iosif Țon nu știa că cele 550 de scrisori din arhiva BFBS, privitoare la versiunea Cornilescu, au apărut în traducere încă din 2014. Fiindcă volumul a fost republicat anul acesta, i-am trimis un exemplar din noua ediție, împreună cu NT și Pentateuhul EDCR.

De îndată ce a primit cărțile, Iosif Țon m-a sunat foarte bucuros: „Ai făcut un lucru cu adevărat extraordinar. Eu am văzut aceste scrisori la Bible House, dar n-am avut răgazul să le public”. Apoi a adăugat râzând: „Aproape că sunt invidios…”

„Ideea studierii și publicării acestor documente mi-a fost sugerată de dvs.”, i-am supus eu.

„Da, am văzut că ai menționat acest fapt. Mulțumesc!”

În toamna…

Vezi articolul original 250 de cuvinte mai mult

3 răspunsuri

 1. Cred ca Iosif Ton ar trebui „recuperat” de istoricii baptisti. Am inteles ca el a fost sanctionat de Uniune si cred ca pe drept (din cauza „strajejirii” sale). Si asa nu avem multi oameni; in plus, Iosif a lucrat mult in miscarea baptista. Sunt doar 2 motive pr care a-ar merita o astfel de „recuperare” istorica. La „judecarea” sa s-a spus ca i s-a asigurat mult prea mult timp Un „Statut special” tolerindu-i-se multe deraier. Asa o fi. Dar se mai poat face ceva. Dvs faceti bine ca nu l-ati trecut la index adica nu pretindeti ca el „nu exista”.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Eu sunt istoric, nu teolog! Rolul sau in miscarea de rezistența din perioada comunista și apoi la începutul anilor 90 este incontestabil.

   Apreciază

   1. de acord.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: