Intelectualii neoprotestanţi în documentele Departamentului Cultelor


Anul 1948 marchează instaurarea oficială a comunismului în România. În acest context, cultele religioase în general şi cele neoprotestante în special, trebuiau atent supravegheate şi îndrumate pentru a se conforma directivelor regimului.  De indrumare, control şi supraveghere se ocupau mai multe institutii. Departamentul Cultelor,  numit anterior Ministerul Cultelor, a fost una dintre aceste instituţii care avea ca activitate  supravegherea şi controlul cultelor religioase şi al credincioşilor acestora. Aceste sarcini erau duse la îndeplinire de către inspectorii Departamentului Cultelor, care realizau note informative, rapoarte, referate cu privire la activitatea desfăşurată şi la ,,aspecte din cadrul cultelor neoprotestante”. Un astfel de aspect îl reprezentau intelectualii neoprotestanţi. Situaţia acestora este prezentată în cadrul acestui articolul, unde sunt integrate şi două documente despre intelectualii neoprotestanţi din judeţele Cluj şi Iaşi. Documentele reprezentă părţi din referatele prezentate de către inspectorii teritoriali cu ocazia unor şedinţe de instruire.

Intelectualii neoprotestanţi din judeţul Cluj în anul 1977

În ceea ce priveşte situaţia intelectualilor neoprotestanţi din judeţul Cluj lipseşte referatul prin care era analizată situaţia acestora, însă există un tabel care probabil era ataşat referatului, reprezentând intelectualii neoprotestanţi din judeţ.

Tabel nominal reprezentând intelectualii aparţinând diferitelor culte neoprotestante

şi secte ilegale  religioase depistaţi pe raza judeţului Cluj

ASSC 1980 Intelectuali Cluj

ASSC 1980 Intelectuali Cluj1

Intelectualii neoprotestanţi din judeţul Iaşi în anul 1980

În cazul judeţului Iaşi, există un referat al inspectorului judeţean  prin intermediul căruia acesta analizează situaţia intelectualilor care aveau o atitudine ostilă faţă de regim. Astfel, este prezentată situaţia din cadrul cultului adevntist de ziua a şaptea, baptist şi creştin după Evanghelie. Cultul penticostal nu a necesitat o astfel de analiză deoarece în cadrul acestuia ,,nu există intelectuali care să fie semnalaţi cu o activitate deosebită”.   Dintre cele trei culte, cel baptist ridica cele mai multe probleme Departamentului Cultelor la începutul anului 1980, dovadă fiind şi faptul ca acesta avea menţionaţi trei intelectuali cu o atitudine necorespunzătoare, pe când celelalte numai unul. Principalele aspecte negative menţionate în cadrul documentului sunt următioarele: colportaj ilegal cu materiale religioase, fanatismul religios şi întreţinerea de relaţii cu străinii. Mănăstireanu Dan din cadrul cultului baptist este singurul intelectual dintre cei 5 menţionaţi de către document despre care se spune că a ,,avut manifestări duşmănoase”, motiv pentru care activitatea sa este urmărită de către organele Departamentului Cultelor.

Referat privind activitatea unor membrii ai cultelor neoprotestante

din judeţul Iaşi, membri care sunt intelectuali

ASSC 1980 Intelectuali Iasi 1

ASSC 1980 Intelectuali Iasi 2

2 răspunsuri

 1. Dar câte asemenea informări și liste au fost şi nu se mai găsesc.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Tocmai de aceeea am considerat necesar să postez astfel de informaţii, ca ele să fie cunoscute şi celor care nu au trăit în perioada comunistă evenimentele la care fac referire documentele.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: