Amintiri din lagărul comunist


Amintiri din lagărul comunist reprezintă o acţiune lăudabilă a domnului Dănuţ Mănăstireanu, de a republica, de astă dată pe blogul său, sau de a da pentru prima dată publicităţii o serie de materiale despre disidenţa religioasă evanghelică din România anilor ‘70.

Amintiri din lagarul comunist -1

Sub acest titlu, Dănuţ Mănăstireanu publică un text al său mai vechi despre disidența religioasă evanghelică din Romania anilor ‘70. Textul la care facem referire a fost publicat pentru prima dată în numarul 127, din 17 februarie 2002, al revistei Salt Street Journal, prima revistă virtuală a evanghelicilor din România, apăruta  la Iași, în 19 aprilie 1999, la inițiativa lui Edi Orășanu.

Amintiri din lagarul comunist – 2

Document dat pentru prima dată data publicității pe blogul Persona, a apărut la Iași în toamna anului 1978. El a fost conceput de către Dănuț Mănăstireanu şi a fost trimis Uniunii Baptiste, însoțit de o lista cu câteva zeci de semnături, mai ales ale unor tineri, dar și ale altor membri ai Bisericii baptiste în Iași.

Amintiri din lagarul comunist – 3

Sub titlul Amintiri din lagărul comunist – 3, Danuţ Mănăstireanu ne prezintă un exemplu de denigrare şi descurajare a creștinilor de către Securitate în perioada comunistă. Cazul prezentat pe care  se referă “la unul dintre momentele dificile  din viața Bisericii baptiste din Iaşi în perioada dictaturii comuniste”. Autorul prezintă în acest articol cazul unei intelectuale baptiste din Iaşul anilor ‘70, Genovieva Sfatcu, care “fusese exmatriculată cu câtva timp în urmă din Facultatea de engleză a Universității ieșene din pricina relațiilor ei cu străinii – un ‘păcat de moarte’ în vremea dictaturii comuniste. Tot în acea perioadă, Genovieva începuse lucrul cu renumitul cor de fete ‘Sion’. Excursiile întreprinse de acest cor în diverse biserici din țară constituiau un nou motiv de îngrijorare pentru securitate”. Ca urmare a acestui fapt s-a realizat la iniţiativa lui Dănuţ Mănăstireanu Memoriul de protest al Bisericii din Iaşi către Uniunea Baptistă din R.S.R.

Un răspuns

  1. Amintiri din lagărul comunist reprezintă o acţiune lăudabilă a domnului Dănuţ Mănăstireanu, de a republica, de astă dată pe blogul său, sau de a da pentru prima dată publicităţii o serie de materiale despre disidenţa religioasă evanghelică din România anilor ‘70. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: