7 noiembrie 1917-7 noiembrie 2010


La 7 noiembrie 2010 se împlinesc 92 de ani de la un eveniment care a avut şi continuă să aibă repercusiuni asupra vieților a milioane de oameni. Pretinsa „revoluție socialistă din octombrie” a fost, de fapt, un puci, o lovitură de stat, care s-a soldat cu instaurarea la putere a partidului bolșevic și întreruperea mersului logic al istoriei. Apariția primului stat socialist, formarea sistemului socialist în statele est-europene au făcut milioane de victime în mai multe țări ale Europei. Instaurarea terorii roșii, organizarea foametei, deportarea a milioane de oameni, maltratarea și uciderea cetățenilor pentru că aveau viță nobilă, pentru că nu împărtășeau politica comuniștilor sau pentru că nu erau pe placul conducătorilor tirani, sunt doar câteva rezultate ale acelei „revoluții”

Text și foto Vocea Basarabiei

Instaurarea comunismului în Rusia și ulterior în alte state ca unul dintre cele tipuri de regimuri totalitate ale secolului XX alături de fascism și nazism a avut repercursiuni negative nu numai asupra vieții politice și sociale a țărilor respective cât și asupra vieții religioase. Despre aversiunea comunismului asupra religiei există numeroase studii, articole și cărți. Personal, am prezentat acest aspect în cadrul unor manifestări științifice precum dar și în cadrul unor articole inclusiv pe acest site, fiind un subiect dezbătut și analizat în lumea academică din România și numai.În România instaurarea oficială a comunismului în anul 1948 a dus la schimbarea cadrului legislativ privitor la viața religioasă în paralele cu arestarea opozanților politici, distrugerea valorilor morale și înlăturarea religiei din viața publică. Biserica ca instituție a avut de suferit în urma acestor schimbări care vor produce mutații la nivel mental și administrativ. Prin trecerea României de la comunism la democrație, Biserica și-a recuperat treptat o parte din autoritate, dar repercursiunile(reminescențele) bolșevismului sunt mai greu de îndepărtat însă nu imposibil.

 

 

Un răspuns

 1. Revolutia bolsevica este unul din evenimentele tragice din istoria universala cu consecinte dureroase pentru Rusia dar si pentru alte tari(Europa de E , Asia ) , Romania a avut mult de suferit din cauza comunismului , care a devenit o forta politica incepand cu Revolutia din noiembrie 1917.
  In mod ciudat (istoria are multe ciudatenii) bolsevicii au ajunsa la putere in Rusia cu sprijinul unor forte capitalite. Ma refer aici la Germania , care l-a finantat pe Lenin si l-a transportat chiar prin Suedia si Finlanda din Elvetia unde era in exil , in Rusia. Scopul fiind ca o data ajuns la putere Lenin sa scoata Rusia din razboiul impotriva Germaniei si in acest fel Germania sa isi poata muta trupele pe frontul de V , unde aliatii franco-britanici tocmai primisera ajutorul americanilor(SUA a intrat in primul razboi mondial in 1917).
  Un alt sprijin de aceasta data strict financiar l-au primit bolsevicii din partea unor bancheri americani din New York , scopul acestor fiind acela ca o data ajunsi la putere bolsevicii sa le acorde diferite privilegii comerciale in bogata Rusie. Aceste lucruri au fost dezvaluite de istoricul britanic Anthony Sutton(profesor la Universitatea Stanford din SUA, a murit in anul 2000) intr-o carte numita ,,Wall street si revolutia bolsevica” . In aceasta carte profesorul Sutton demonstreaza prin documente ale Departamentului de Stat al SUA (declasificate) si marturii ale mai multor persoane implicate in aceatsa ,,afacere”ca un grup de bancheri de pe Wall Street i-au finantat pe Lenin , Trotky , acestia urmand sa ,,recompenseze” ajutorul prin contracte si privilegii economice dupa ce ajungeau la putere . Privilegii pe care tarul nu le-ar fi acordat niciodata acestor bancheri. In acest context trebuie precizat ca in 1917 Rusia era cea mai mare tara din lume ca suprafata , avea imense rezerve naturale-lemn, petrol, fier, aur , carbune, era o piata numai buna de praduit de catre lacomii bancherii partenerii lor din SUA.
  Fara ajutorul financiar al acestor bancheri bolsevicii care erau un grup ultraminoritar , fara o sustinere politica in masa populatiei , cu greu ar fi ajuns la putere.
  In primii ani ai URSS , guvernul sovietic a facut numeroase afaceri cu divervsi afaceristi americani , printre care se aflau acesti bancheri dar si Henry Ford(prima fabrica de camioane din URSS a fost construita de Ford Company).
  Aparent acest parteneriat ar parea ciudat , dar trebuie sa fim constienti ca in aceea vreme ideologia comunista era putin cunoscuta in V , practic acestia afaceristi nu prea stiau ei ca de fapt Lenin urmareste sa distruga in cele din urma capitalismul si ca e un tiran care va ucide milioane de oameni. La vremea respectiva era important ca sa vina la putere in Rusia cineva care sa fie ,,intelegator” cu interesele financiare ale acestui grup de afaceristi.
  In plus bolsevicii s-au prefacut ca de fapt ei nu doresc sa faca revolutii in alte tari , ca respecta oranduirea sociala a altor popoare si ca ei doresc sa faca revolutia doar in Rusia. Practic Lenin ca sa ajunga la putere a facut acest ,,compromis” cu dusmanul de clasa capitalist , compromis care urma sa dureze pana la intarirea regimului.
  Dealtfel nu e singurul comunist care a facut compromisuri si care a dus o politica externa duplicitara , si Stalin a facut la fel cand a incheiat pactul Ribbentrop-Molotov cu Hitler in 1939. Ceausescu a facut la fel in anii 70 cand s-a dat bine pe langa toti occidentalii ca sa primeasca bani de la ei pt. proiectele lui de industrializare.
  Deci comunistii au stiut intotdeauna ca prin miniciuna si propaganda sa dea impresia in Occident ca de fapt ei nu sunt chiar asa rai precum zic adversarii lor , ca ei nu urmaresc decat pacea si progresul si ca sunt niste oameni cu care poti face ,,afaceri”.
  Sigur realitatea era alta , dovada stau activitatile subversive si revolutiile finantate de URSS in toata lumea imediat dupa 1917, ca de exemplu: in Germania , Ungaria (revolutia lui Bella Kuhn) , infiltrarea in presa occidentala si in Universitati(care dupa 1917 si pana 1989 au avut numerosi profesori comunisti sau ,,toleranti” fata de comunism) .
  In momentul in care guvernele occidentale au inceput sa ia la rost URSS pt. activitatile sale , oficialii guvernamentali replicau ca aceste actiuni sunt facute de membrii partidului comunist si ca nu reprezinta politica oficiala a guvernului. Adica niste membrii simpli de partid ,de capul lor au sustinut aceste revolutii si tentative de lovitura de stat(in Germania, Ungaria-1918) . Uitand binenteles sa precizeze ca guvernul sovietic era condus de acest partid si ca de fapt partidul era in simbioza cu guvernul .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: