Interesul pentru religie variază în funcţie de nivelul de trai


Mai mult de 8 din 10 persoane din lume spun că religia ocupă un loc important în viaţa lor de zi cu zi, conform unui sondaj Gallup realizat în 114 ţări ale lumii. De asemenea, studiul a arătat că există o strânsă legătură între nivelul socio-economic al unei ţări şi interesul arătat faţă de religie de locuitorii ţării respective, notează The Christian Post.

 

Foto: kamangir.net Locuitorii ţărilor sărace reprezintă majoritatea celor care declară că religia este importantă în viaţa de fiecare zi. Pe primele poziţii se situează, în acest sens, ţări precum Bangladesh (peste 99%), Niger (peste 99%), Yemen (99%), Indonezia (99%), Malawi (99%), Sri Lanka (99%) etc. Fiecare dintre ţările cu nivel sporit de religiozitate este relativ săracă, PIB-ul pe cap de locuitor fiind sub 5$. În ţările în care media venitului zilnic pe cap de locuitor este sub 2$, procentul celor care declară importanţa religiei în existenţa lor cotidiană este de 95%.

 

Sociologii prezintă teorii diverse pentru a explica conexiunea dintre religiozitate şi nivelul de trai al unei populaţii. „O teorie ar fi că religia joacă un rol mult mai important în ţările cele mai sărace ale lumii, ajutându-i pe mulţi dintre locuitorii lor să facă faţă provocării zilnice de a se autosusţine şi de a-şi susţine şi familiile”, a declarat Steve Crabtree, redactor al Gallup Global Reports. Această teorie este susţinută şi de alte studii realizate de Gallup.

 

Foto: biserica.org Statele Unite ies din acest tipar, fiind una dintre marile economii ale lumii, dar având locuitori care se declară în proporţie de 65% interesaţi de rolul religiei în viaţa zilnică. De asemenea, printre cei care locuiesc în ţări dezvoltate, dar se declară preocupaţi de religie, se numără locuitorii din Italia, Grecia şi Singapore.

 

Ţările în care interesul pentru religie este cel mai scăzut, conform sondajului Gallup, sunt: Estonia (doar 16% dintre locuitori au răspuns afirmativ la întrebarea „Este religia o parte importantă a vieţii dvs. zilnice?”), Suedia (17%), Danemarca (19%), Japonia (24%), Hong Kong (24%), Marea Britanie (27%), Vietnam (30%), Franţa (30%), Rusia (34%) şi Belarus (34%).

semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: