Din 2012, Religia va fi predata in toate scolile din Rusia


Patriarhul Kiril si Dimitri Medvedev. Sursa: lacasuriortodoxe.ro

După un an de probă, materia „Fundamentele culturii religioase şi etica” va fi predată în toate şcolile ruseşti din întreaga ţară, începând de anul viitor, a anunţat Ministerul rus al Educaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc în data de 23 martie 2011 la Moscova, cu reprezentanţii celor patru religii importante, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri  Ortodoxe. Potrivit autorităţilor şi liderilor religioşi, în special din Biserica Ortodoxă Rusă, anul de probă a fost un „succes”, dar nimeni nu a fost capabil să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre cifrele exacte reprezentând numărul participanţilor la curs şi gradul de satisfacţie.

„Un număr mare de studenţi a ales cursurile de religie – a spus protopopul Vsevolod Chaplin, preşedinte al Departamentului pentru Relaţiile Bisericii cu Societatea în cadrul Patriarhiei Moscovei – iar aceasta alegere nu a determinat niciun conflict inter-religios, ci în schimb s-a observat o schimbare în moralul copiilor care le frecventează”.

Citește mai mult ….

 

6 răspunsuri

 1. Religia a fost predata tot timpul in scoli, si nu numai in Rusia.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Dragă Cristina,
   De data aceasta te înșeli. În cadrul articolului (pe care eu l-am preluat doar parțial) apare un pasaj edificator în privința statutului religiei ca materie școlară în Rusia:
   „Interzisă în timpul epocii sovietice, religia a cunoscut o revenire în școlile rusești, începând cu luna aprilie 2010, dar numai în unele regiuni, ca urmare a unei inițiative puternic susținute de către Patriarhul Moscovei şi de Kremlin care urmărește să consolideze identitatea națională pornind de la aceste valori.”
   Cât privește spațiul mioritic, situația este întrucâtva asemănătoare, deoarece în anul 1948 s-a specificat clar în legislația românească faptul că religia este exclusă din programa școlară. Situația a revenit la ,,normalitatea” din perioada interbelică începând cu anul 1990. În prezent din câte știu religia este o materie opțională pentru clasele de liceu și aprig contestată de grupurile umaniste care promovează laicitatea. Acțiunea acestora se încadrează într-o tendință evidentă la nivel mondial de secularizare care urmărește nu atât scoaterea religiei din spațiul public (evident vb. de creștinism) cât a lui Dumnezeu din societatea contemporană.

   Apreciază

   1. Nu ma insel deloc 🙂 Ai facut aceeasi greseala pe care o fac multi: ai presupus ca vorbesc despre religia crestina. Nici in titlu si nici in articol nu se specifica ce fel de religie estepredata in scoli. Noi putem intelege ca este religia crestina, dar oricine care citeste acest titlu, poate sa inteleaga ca este vorba despre orice religie vrea cititorul.

    Cit despre afirmatia mea, religia a fost, este si va fi predata in scoala: religia ateista si religi umanista. Ele nu promoveaza laicitatea, pentru ca atunci cind este vorba despre educatie, nimic nu este neutru. Ori este crestin, ori anti-crestin. Ma uimeste faptul ca parintii crestini sint de acord ca copiii lor sa primeasca o educatie anti-crestina.

    Cea mai mare greseala pe care o fac crestinii este sa nu inteleaga ca daca religia crestina este scoasa din programa scolara, religia ateista/umanista ii va lua locul. Nu exista cale de mijloc.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan

     Am înțeles acum sensul comentariului tău. Articolul face referire evidentă la religia creștină chiar și prin intermediul imaginii. Ar fi interesant să detaliezi ce înțelegi prin religie umanistă. Sunt de acord cu tine că religia creștină are un rol important în modelarea tinerei generații, dar lupta se duce la un nivel înalt. Cu toate acestea înclin să-ți dau dreptate în privința faptului că, creștinii ar trebui să țină la drepturile lor și să ,,lupte” pentru ca acestea să fie respectate.

     Apreciază

 2. Simplu spus, religia umanista este acea religie care pune omul mai presus de Dumnezeu. Nu mai conteaza ce zice Dumnezeu, ci fiecare om face ceea ce il multumeste pe el, il slaveste pe el. Un exemplu care arata cum scolile predau religia umanista sta in definitia succesului. Cum defineste scoala succesul? Cum defineste Dumnezeu succesul? Doua raspunsuri total diferite.

  Ce vrei sa spui cu „lupta se duce la un nivel inalt”?

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Prin expresia ,,lupta se duce la un nivel înalt” vreau să spun că se duce o bătălie atât în planul programei școlare și a concepției umanistă care este impusă școlilor de către forurile superioare naționale sau internaționale, cât și în plan spiritual.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: