Homo Ludens


Homo Ludens este o expresie latină care înseamnă „omul care se joacă, se distrează” și este folosită pentru a descrie că umanitatea în care trăim iubește să se bine-dispună, să se ghidușească.

E simplu să observăm cât de mare putere are homo ludens  în viața oamenilor de pretutindeni. Împărații romani au știut că pot mulțumi poporul dacă le dau „pâine și circ”, adică hrană și distracție. Una din cele mai dezvoltate industrii ale vremurilor noastre este industria divertismentului. Pentru a fi distrați și a se distra, oamenii plătesc sume astronomice – mai mari uneori decât pentru hrană, educație, ajutorarea săracilor etc. Forța lui homo ludens este ca debitul unui fluviu puternic pe care niciun baraj nu-l poate stăvili.

Televiziunea reflectă și ea aspirațiile lui homo ludens. Uitați-vă cât accent se pune în grila emisiunilor TV pe divertisment, pe bârfe, știri de scandal și tot felul de alte găselnițe execrabile. Ca să fie distrați cum se cuvine oamenii propulsează pe scena celebrității, burdușindu-le conturile cu bani, actori, cântăreți, sportivi, comedianți și chiar….predicatori!

Nu, nu, nu am greșit! Puterea lui homo ludens este așa de puternică încât reușește să-i facă pe oameni să ajungă până acolo încât să-și aleagă păstori și predicatori care să-i distreze. Biblia spune că  „va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor.” (2Timotei 4:3). Lumea este deja plină de astfel de predicatori și învățători.

Care sunt aplicațiile pentru noi?

  1. Trebuie să tragem un semnal de alarmă și să fim foarte atenți. Cât de mult contează pentru noi homo ludens? Cât timp petrecem la televizor, câți bani și timp investim în distracție? Cât de mult iubim bancurile sau glumele și cât de mult Cuvântul Domnului? Homo ludens nu este în sine rău. Dorința de a ne bucura, de a ne juca este chiar un dar de la Domnul. De exemplu, atunci când un tată se joacă cu copilul său gâdilându-l pe burtică, tot homo ludens este. Problema este că diavolul vrea să exagereze și dorința de a ne bine-dispune la fel cum face cu dorința de a mânca, de a avea relații intime și toate celelalte.
  2. Ce imagine proiectăm cu privire la biserică? Să ne rugăm Domnului ca nu cumva să ne ispitească diavolul să căutăm distracția și la biserică. Să nu ajugem să ne dorim „să ne simțim bine” și la biserică înțelegând prin aceasta altceva decât mulțumirea cu harul lui Dumnezeu, prezența Sa, Cuvântul Său, părtășia frățească și cercetarea pe care Duhul Domnului ne-o face.
  3. Ce imagine proiectăm afară din biserică? Cât de disponibli suntem ca Domnul să ne folosească în Împărăția Sa? Cât de ușor ne adunăm să facem evanghelizare, să-i vizităm pe bătrâni, să mergem la cei săraci etc, și cât de ușor ne adunăm la un meci de fotbal, la un grătar, la un suc? Eu nu dau niciun răspuns, doar pun câteva întrebări…. Răspunsul să-l dăm fiecare dintre noi.

Să păstrăm pe homo ludens în cotele normale și să exagerăm în a fi copii ai lui Dumnezeu, nebuni de dorința de a face voia Lui.

Pastor, Costel Ghioancă

Publicitate

29 răspunsuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: