Valoarea de necontestat a sufletului uman


Matei 16:26 “ Şi ce i-ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul ? Sau, ce ar da un om în schimb pentru sufletul său ?”

Ce este oare sufletul ? Are omul suflet ? A văzut vreodată cineva un suflet de om ? L-a putut identifica sau l-a putut pipăi cineva vreodată ? A putut fi stabilită ştiinţific de cineva entitatea sufletului uman ? Iată dragi cititori numai câteva din mulţimea întrebărilor care se ridică chiar şi în secolul nostru cu privire la fiinţa umană. Desigur un răspuns autorizat la oricare întrebare privitoare la existenţa umană poate fi dat numai de Biblie. Această Carte Sfântă, Biblia, ne vorbeşte cu toată autoritatea despre om ca fiind fiinţa creată de către Dumnezeu după chipul şi asemănarea Sa (Geneza 1:26; 2:7). Trupul a fost făcut din ţărâna pământului iar sufletul i-a fost dat de către Dumnezeu prin „suflare de viaţă”, astfel omul a devenit „un suflet viu”. La moarte aceste două entităţi se despart pentru o vreme până la învierea din morţi. Împăratul Solomon în cartea sa Eclesiastul 12:1,7 spune astfel „ Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tăupână nu se întoarce ţărâna în pământ, cum a fost, şi până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat.” De aceea sufletul omului are valoare. Lumea în care noi trăim se pare că a uitat de tot faptul că sufletul omului are o valoare incontestabilă. Majoritatea caută numai folosul trupului. De suflet îi lasă pe alţii să se îngrijească după moartea lor. Rugăciuni, pomeni, slujbe, parastase, … mai pot oare face ceva pentru sufletul plecat de această lume ? Biblia spune un nu categoric. De aceea Domnul Isus Hristos ne avertizează pe toţi prin cele două întrebări din textul biblic enunţat.

1. Sufletul omului are o valoare mai mare decât valoarea întregii lumi create de Dumnezeu. Sufletul omului are valoare veşnică.

„… ce ar folosi unui om să câştige toată lumea dacă şi-ar pierde sufletul ?” Iată cât de valoros şi scump este sufletul omului în ochii lui Dumnezeu, Creatorul. Poate cineva evalua cât costă pământul cu tot ce este pe el ? Poate oare vre-un om să câştige toată lumea şi tot pământul ? Nu, cu siguranţă. Şi totuşi Mântuitorul Isus, ipotetic vorbeşte de un om care ar putea câştiga toată lumea dar dacă şi-ar pierde sufletul nu-i foloseşte la nimic deoarece pământul cu tot ce este pe el va arde (2 Petru 3:10), iar sufletul este de natură spirituală şi este veşnic.

2. Sufletul omului, odată pierdut, nu mai poate fi răscumpărat cu nimic din lumea materială.

„… ce ar da un om în schimb pentru sufletul său ?” Psalmistul vorbeşte de aceste adevăruri în psalmul 49:7-8. Dar în bunătatea Sa, Dumnezeu a trimis în lumea noastră pe Fiul Său să ne răscumpere din pierzarea în care ne găseam cu toţi datorită păcatului. Noi nu ne putem răscumpăra nici pe noi înşine, nici unii pe alţii şi nici să plătim preţul răscumpărării. El, Mântuitorul a plătit pe Golgota acest mare preţ al răscumpărării mele şi a tale. Să credem în El din toată inima noastră şi vom avea parte de răscumpărare şi fericire veşnică cu El (Ioan 5:24).

Pastor, Elisei Pecheanu

Publicitate

5 răspunsuri

 1. […] Valoarea de necontestat a sufletului uman […]

  Apreciază

 2. […] Valoarea de necontestat a sufletului uman […]

  Apreciază

 3. […] Valoarea de necontestat a sufletului uman […]

  Apreciază

 4. […] Valoarea de necontestat a sufletului uman […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: