„Turnul” de la început de an


Suntem la început de an. Sărbătorile au trecut și viața pare să reintre în rutina ei monocromatică.  Cu toate acestea, înainte de a lăsa ca roata vieții să mergă mai departe pe cărările ei, propun să mai zăbovim puțin și să aruncăm o privire la „turnul” de la început de an…

Mântuitorul afirmă în contextul unei discuții despre ucenicie: „Căci cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-și facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârșească?” (Luca 14:28). Domnul Isus folosește această metaforă a „turnului” pentru a arăta că în Împărăția lui Dumnezeu se fac evaluări nu doar la sfârșit, ci și la început. La sfârșit, evaluările credincioșiei noastre le face Dumnezeu, la început evaluarea costului uceniciei este făcută de fiecare creștin în parte. Fiecare credincios adevărat stă mai întâi și cugetă la ceea ce presupune drumul pe care intră.

Așadar, înainte de a ne avânta în noul an în care tocmai am intrat este bine să privim fiecare din noi la „turnul” nostru. Ce înseamnă pentru mine să fiu un adevărat ucenic al Domnului Isus în anul acesta? Cum să mă pregătesc pentru călătoria care mă așteaptă încă un an, dacă va fi voia Domnului?

Știind că atunci când facem socoteli și evaluări este posibil să greșim și să mai ajustăm datele astfel încât să se potrivească cu propria noastră „contabilitate”, Domnul Isus ne arată El însuși ce ar trebui să vedem în „turnul” de la început de an: „Tot așa, oricine dintre voi, care nu se leapădă de tot ce are, nu poate fi ucenicul Meu” (Luca14:33).

La un nou început suntem chemați să contemplăm și să conștientizăm lepădarea de sine. Fiecare clipă – cu atât mai mult fiecare an – se cuvine să fie trăită pentru gloria lui Dumnezeu și spre împlinirea voii Sale. Fiecare dintre noi avem vise, dorințe arzânde, planuri și proiecte pentru noul an. Numai că toate e bine să fie filtrate prin „turnul” de la început de an: pășesc mai departe pe drumul vieții, nu purtat de val, ci silindu-mă să rămân pe calea uceniciei lui Hristos.

________

Pastor Dr. COSTEL GHIOANCA costel ghioancă

Biserica Crestina Baptista Nr.1 „Emanuel” 
DEJ (ROMANIA)

http://www.emanueldej.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: