Pastorul Ionel Plesa a plecat la odihna vesnica


Un articol despre un om după inima lui Dumnezeu. Despre pastorul Ionel Pleșa, Dănuț Mănăstireanu afirmă că a fost unul dintre cei mai interesanți lideri ai evanghelicilor . După ce citești articolul și comentariile domnului Doru Radu, comentarii care vin în completarea materialului publicat de Dănuț, îți dai seama că afirmația se confirmă în totalitate.

Persona

Ionel Plesa

In data de 9 septembrie 2013 a plecat la odihna vesnica, la Mmedias, la virsta de 85 de ani, pastorul pentecostal Ionel Plesa, unul dintre cei mai interesanti lideri ai evanghelicilor romani. In mod straniu, acest fapt a fost trecut aproape complet cu vederea in spatiul virtual evanghelic, in ciuda faptului ca pastorul era foarte cunoscut in tara, cel putin in perioada dinainte de 1989, si are o prezenta masiva pe web, cel putin prin cele 287 de emisiuni TV sub genericul ‘Casa din Betania’ inregistrate si accesibile pe YouTube.

Intre altele, Ionel Plesa a scris poezii si peste douazeci de cintari, printre care si Neprihanita dragoste dintii.

L-am cunoscut pe Ionel Plesa in perioada de dinainte de 1989, cind a venit sa predice in mai multe rinduri in Biserica baptista din Iasi, si am fost marcat profund de unicitatea mesajului sau profetic. Stiu, de asemenea, de la…

Vezi articolul original 1.173 de cuvinte mai mult

5 răspunsuri

 1. Pt ca sunteti interesat de istorie, Plesa si-a incheiat cariera ca si pastor al bisericii baptiste Fort Lauderdale, Flroida. Poate d-aia l-au uitt frati penticostali.Mi-a povestit ca era foarte tinar cind intreaga biserica a devenit penticostala (situatii asemanatoare s-au petrecut in multe locuri in Transilvania). A ramas fiuri.del miscarii penti, devenind pastor al bisericii penti.
  Asa cum arata autoru articolului, Plesa nu vorbea despre sine/experientele sale decit provocat. Ramineam in urma dupa predica si oamenii il intrebau. Pt mine devenea plictisitor s-aud aceleasi lucruri. E-o dovada de character: fie ca era la baptisti sau la penti a spus aceleasi lucruri despre lucrarea Duhului Sfint si a facut-o fiind provocat.
  Cunostea germana si-a citit istorie si geografie biblica. Sistemul teoogic era destul de original. Asa cum spune Danut Manastireanu, unele explicatii erau surprinzatoare.
  Cine e interest poate gasi predicile sale.
  Mi-aduc aminte de citeva idei:
  1- Credinciosul incepator poate ajunge sa renunte la Hristos dar cel matur ajunge-n starea in care nu se mai poate desparti de Hristos (din acea stare abia, mintuirea nu se poate pierde)
  2- Considera ca pot sa existe stari de impietrire atit de mari incit omul sa nu se mai poata intoarce la Dumnezeu dar sfatuia fratii sa nu spuna acest lucru pt ca starea acelui om poate deveni aceea a unui dusman al lui Hristos
  3- Vorbea in limbi si accepta glossolalia ca autentica dar considera “staruinta suparatoare dupa daruri selective” o greseala si o imaturitate. In acest context, sustinea ca un procent foarte ridicat din vorbirea actuala in limbi e doar un produs psihologic. Repet, credea ca exista vorbiri in limbi autentice.
  4- Considera credinta din Mc. 16 una speciala diferita de credinta mintuitoare. O exemplifica cu cazuri din Faptele Apostolilor, insistind ca fenomenele miraculoase se petrec mai ales in zonele misionare fierbinti.
  5- Asa cum spune autorul, avea o patrundere duhivniceasca speciala, identificind de multe ori duhuri straine.
  6- In contextual in care comunitati mari cereau femeilor (chiar si fetelor uneori) sa umble acoperite pe strada, Plesa explica textul din 1 Corinteni ca apartinind culturii grecesti. El sublinia ca la evrei, barbatii intrau cu capul acoperit in Templu si purtau par lung. “Din pricina ingerilor” – face referire – dupa Plesa- se refera la apostoli (angelos ar insemna apostol iar apostolii purtau parul lung). Indiferent daca acceptam sau nu aceste explicatii, ca orice om mare Plesa si-a depasit epoca. Totusi, el sfatuia femeile sa se supuna cerintele bisericii chiar daca ela sunt nesustinute de Cuvint in acest caz.
  Etc.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Foarte interesante detalii. Din ceea ce scrieti rezulta ca era un om deosebit.

   Apreciază

 2. Scuze, am vrut sa spun predicatorul bisericii penticostale din Medias…

  Apreciază

 3. […] Pastorul Ionel Plesa a plecat la odihna vesnica […]

  Apreciază

 4. […] Pastorul Ionel Plesa a plecat la odihna vesnica […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: