A murit IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului


A murit IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului

IPS Nicolae Corneanu (adevarul.ro)

Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş. A fost mitropolit al Banatului din februarie 1962.  În anul 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucureşti. În aceeaşi perioadă a urmat cursurile Facultăţii de Filologie şi a celei de Litere. În 1949 şi-a sustinut teza de doctorat cu titlul „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”.

În 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeş.
Între anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greacă şi franceză la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, iar în 1959 conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolică şi limba greacă. A conferenţiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania şi la Fundaţia „Pro Oriente” din Viena.
Începând din 1949, a activat în administraţia Mitropoliei Banatului ca secretar şi consilier.
La 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Episcopiei Aradului. La 17 februarie 1962 a fost ales arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului.

Sursa: http://www.agerpres.ro

Înscăunarea a avut loc la 4 martie 1962. Odată cu reînfiinţarea în1994 a Episcopiei de Caransebeş, funcţia de episcop de Caransebeş a fost preluată de Emilian Birdaş. Interimar, Corneanu a mai fost locţiitor de mitropolit al Ardealului (câteva luni în 1967) şi locţiitor de mitropolit al Olteniei (în anii 1967-1968).

La 4 martie 1990 l-a hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei pe Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al BOR.  Nicolae Corneanu a fost primul şi singurul ierarh din Biserica Ortodoxă Română care a recunoscut, după Revoluţie, că a colaborat cu fosta Securitate. Corneanu şi-a cerut iertare astfel de la credincioşi. gestul său nu a fost urmat însă de niciun alt preot ortodox.

 Poza și partea a doua a materialului sunt preluate de pe http://adevarul.ro/. Prima parte a articolului, care l-am preluat și eu cu menționarea sursei, se regăsește și pe site-ul Ziarului Adevărul de unde rezultă că autorul l-a copiat de pe site-ul AGERPRES fără a menționa sursa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: