Baptiștii români (1)


Alin Cristea ne invită prin intermediul acestui articol să valorificăm istoria, izvoarele istorice fie că sunt fotografii sau memorii transpuse sau nu în scris. Să învățăm din istorie și astfel să evităm greșelile pe care alții le-au făcut înaintea noastră.

Romania Evanghelica

000-br

Fie și numai pentru că săptămîna aceasta are loc Congresul Uniunii Bisericilor Baptiste din România, ar merita să acordăm atenție baptiștilor români – cu note și imagini, cu documente și impresii -, conștientizînd că identitatea confesională este un element definitoriu, fiind un vector comunitar-existențial caracteristic unei minorități religioase din spectrul evanghelic / neoprotestant.

Sau fie și numai pentru că în aceste zile sîntem puși în fața a două evenimente cu semnificație am putea spune că sîntem în Săptămîna Baptiștilor.

Funeraliile lui Nicolae Gheorghiță, exponentul unui stil baptist predecembrist, dar și nouăzecist, și funeraliile Ancăi Ciora, fondatoarea cunoscutului grup Continental, cu detentă muzicală postdecembristă, circumscriu o istorie recentă a baptiștilor români, care încă nu a fost scrisă într-un volum, dar care constituie unul dintre pilonii identitari pe care se sprijină actuala constelație a bisericilor baptiste din România.

Prin încărcătura simbolică, cele trei evenimente alcătuiesc o poartă către viitor pe care intră…

Vezi articolul original 796 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: