Prima ediție a Reuniunii Balcanice a Micului Dejun cu Rugăciune la Palatul Parlamentului (22-23 mai 2015)


Mic dejun cu Rugăciune (mai 2015)

În zilele de 22 și 23 mai 2015 la Palatul Parlamentului din București a fost organizat de către senatorul Ben-Oni Ardelean prima ediție a evenimentului Reuniunea Balcanică a Micului Dejun cu Rugăciune. Din partea Institutului Teologic Baptist la acest eveniment a fost prezent rectorul Instituției, Conf. univ. dr. Daniel Mariș, Decanul Facultății de Teologie Baptistă Pastorală din cadrul ITBB, Lect. univ. dr. Sorin Bădrăgan și Conf. univ. dr. Ben-Oni Ardelean care a fost inițiatorul și organizatorul acestui eveniment. Facultatea de Teologie Baptistă din cadrul Universității din București a fost reprezentată prin decan, Prof. univ. dr. Otniel Bunaciu care este totodată și Președintele Federației Baptiste Europene și al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, Conf. univ. dr. Corneliu Boingeanu, Director de departament în cadrul Facultății de Teologie Baptistă (FTB) și Lect. univ. dr. Adrian Emanuel Sârbu, profesor în cadrul FTB.
Iată mai jos un comunicat de presă al acestui eveniment.

Rugăciunea și citirea Bibliei au transformat, pentru aproape două zile, Palatul Parlamentului într-un loc în care oameni politici din toate colțurile lumii, lucratori în administrația publică locală și centrală, în organizațiile neguvernamentale, în mediul academic, s-au închinat și au mijlocit împreună pentru o societate a păcii. Evenimentul, organizat de senatorul Ben-Oni Ardelean în zilele de 22 și 23 mai 2015, a fost presărat cu numeroase citate și învățături biblice, dar și ale unor personalități marcante din diversele sfere ale vieții sociale. Inspirați de aceste cuvinte, participanții, fără deosebire de culoarea politică, de apartenența etnică, de țara de origine, s-au rugat împreună Domnului păcii, pentru vindecarea și reabilitarea tuturor zonelor afectate de diversele conflicte de pe mapamond.

Reuniunea Balcanică a Micului Dejun cu Rugăciune, primul astfel de eveniment regional din Balcani, a constituit totodată și modalitatea celor prezenți de a afirma nevoia de pace, de împăcare cu Dumnezeu și cu semenii, de reabilitare a unei regiuni aproape permanent frământată de tulburări și de conflicte (și care a generat ea însăși crize de dimensiuni și cu implicații globale). Membrii ai Congresului American, ai Bundestag-ului german, ai guvernelor și parlamentelor din țări precum Marea Britanie, Norvegia, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Coreea de Sud și, evident, România, împreună cu reprezentanți ai cultelor religioase și cu cei ai mediului teologic universitar au vorbit limbajul comun al rugăciunii, singurul înălțat în mijlocul celor prezenți fiind Domnul păcii. Au luat cuvântul, printre alții, Vicepreşedintele Senatului, Cristian-Sorin Dumitrescu, fostul Preşedinte al Senatului şi fost ministru al afacerilor externe, senatorul Mircea Geoană, Vicepreşedintele Adunării Naţionale a Serbiei, Vladimir Marinković, Președintele Federației Baptiste Europene, prof. dr. Otniel Ioan Bunaciu, pastorul sud-coreean Hong Key Chung, distinşi membri ai Congresului Statelor Unite ale Americii şi ai Parlamentului European.

Printre ideile aduse în discuție de  către participanţii la dezbaterile care au urmat Micului Dejun cu Rugăciune s-au evidențiat o serie de aspecte, precum: reconcilierea şi edificarea păcii constituie un proces continuu, iar întărirea capacităţii tinerilor de a se implica în domeniul leadershipului este o investiţie pe termen lung în prosperitatea regiunii Balcanilor; eforturile comunităţii internaţionale trebuie să transceadă geopolitica puterii şi să se concentreze cu predilecţie pe menținerea păcii în cele mai vulnerabile regiuni ale lumii; necesitatea unei acţiuni stringente în vederea eliminării riscurilor iminente pentru viaţa creştinilor din Siria şi Irak; cea mai gravă formă de corupţie este cea care aduce atingere valorilor spirituale; haosul şi starea de conflict pot fi neutralizate prin promovarea valorilor credinţei.

Dincolo de dezbateri însă, rămâne cel puțin un adevăr: este nevoie ca oamenii din toate aceste medii și sfere de activitate să înalțe către ceruri mâini curate și să mijlocească în rugăciune pentru pacea țărilor în care ne-a așezat Dumnezeu pe fiecare dintre noi.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: