Despre Basarabia


Un articol interesant și argumentat despre situația culturală din Basarabia (RSSM) în timpul comunismului. Ce au dorit comuniștii ruși să facă și ce rezultat au obținut ține cumva de paradoxurile istoriei.

Tolsto

Vorbeam azi cu cineva despre situația din Republica Moldova. Mai precis despre planurile pe care le-a avut elita comunistă la sfârșitul anilor 50, ai secolului trecut, de a crea o elită culturală locală care să legitimeze existența unei limbi și a unei culturi de sine stătătoare, fără nicio legătură cu România. După ce am înșirat un cârd de oameni de cultură din stânga Prutului: Grigore Vieru, Ion Druță, Ion Ungureanu, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, Emil Loteanu, Eugen Doga etc, am constat ce cutie a pandorei a deschis această elită politică moldovenească. În loc să legitimeze caracterul individual al Republicii Moldova, ei au stârnit românismul în RSS Moldovenească.

De altfel, până la această generație, în Basarabia, nici nu se putea vorbi de un comunism cu coloratură locală. Niciunul dintre greii partidului, la nivel local, nu era moldovean, niciunul dintre ei nu cunoștea limba locului și prin urmare niciunul dintre ei nu…

Vezi articolul original 193 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: