Persecuția baptiștilor în perioada interbelică. Studiu de caz – sentință de condamnare Gligor Cristea (1924) – Marius Silveșan


Acest articol, pe care l-am realizat pentru numărul din octombrie 2015 al Revistei România Evanghelică, reprezintă un studiu de caz referitor la Gligor Cristea, un pionier al credinței baptiste din România. Prin intermediul acestuia am dorit să aduc în atenția celor interesați un aspect sensibil și puțin abordat în cercetările științifice, cel al persecuției creștinilor evanghelici în perioada interbelică. Deși din punct de vedere al organizării politice și evoluției politico-economice, per ansamblu, în perioada interbelică avem un progres, din punct de vedere al respectării drepturilor și libertatilor religioase ale creștinilor evanghelici, dar și a altor minorități religioase vorbim de perioade de libertate care alternează cu persecuții. Prin urmare, perioada de libertate libertate politică nu a coincis în cazul României interbelice și cu atât mai putin după aceea, cu una a libertății religioase. În fapt, perioada 1920-1940 a fost una în care perioadele de libertate au alternat cu cele de îngrădire ale acesteia. Faptele acestor înaintași ai credinței au rolul de a ne readuce în atenție pericolele pe care le-au avut de înfruntat pentru ca Evanghelia să fie vestită.

Revista România Evanghelică

Anul 1918 a fost unul de mari speranțe atât pentru români în general, cât și pentru creștinii evanghelici (baptiști, penticostali, creștini după Evanghelie, adventiști). Aceștia au sperat că odată realizată România Mare autoritățile române le vor prezerva și drepturile pe care aceștia le-au avut înainte. Perioada care a urmat a arătat faptul că autoritățile nu și-au ținut promisiunea dată, cel puțin nu în cazul credincioșilor baptiști cărora li se promisese recunoașterea statutului de cult religios la nivelul întregii țări. Acest lucru nu s-a realizat, recunoașterea statutului a fost numai pentru Transilvania și localitățile limitrofe. O recunoaștere  la nivelul întregii Români Mari s-a realizat în februarie 1940, dar aceasta recunoașterea a durat până în decembrie 1942 când baptiștii alături de creștini după Evanghelie și adventiști aceștia au fost interziși, iar locașurile de cult confiscate. Aceiași soartă au avut-o și penticostalii, dar în 1942 ei erau deja interziși.

În ceea ce privește…

Vezi articolul original 300 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: