Încă un articol neglijent despre penticostali


Alin sintetizează pe parcursul acestui material aspecte importante legate de doctrina și practica confesiunii penticostale. De menționat și faptul că nu vorbim despre religia penticostală, ci de confesiunea penticostală, aspect le care m-am referit mai sus.

Romania Evanghelica

Articolul Ce presupune religia penticostală, îmbrățișată de soții Bodnariu? conține mai multe informații despre penticostali decît alte articole din această perioadă, dar, în general, reprezintă încă o mostră de neglijență jurnalistică.

Este de ajuns să citez informații din ultimul paragraf:

„Conform estimării făcute de Cultul Penticostal, în 1982, erau 785 de biserici oficiale penticostale, 142 de pastori şi aproape 150.000 de credincioşi, inclusiv copiii.”

Păi Cultul Penticostal nu a mai făcut estimări din 1982?

Cum se poate ca un articol din 2016, în plină epocă a informației la liber pe Internet, să folosească informații de acum… 34 de ani?

Nu doar că e o perioadă MARE de timp, dar este și o diferență de epoci, care sînt despărțite de evenimentul major din decembrie 1989.

Informații despre cultele din România se găsesc pe site-ul… culte.gov.ro.

Astfel, pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte se găsesc următoarele informații:

„Potrivit recensământului din…

Vezi articolul original 789 de cuvinte mai mult

2 răspunsuri

 1. Intersantă problema cu recensământul. Este lăsată cumva în paragină, dar e de utilitate bisericească. Adică, unul este numărul membrilor într-o biserică la data adunării generale (de obicei, mai mic), altul este numărul când se deleagă reprezentanţii la adunările organelor superioare (de obicei, mai mare decât primul). Este o dialectică bine aplicată şi cam uzitată. Cu regret, nu numai la un cult sau altul. Sunt persoane care nu plătesc acea cotizaţie, automat îşi pierd calitatea de membru într-o biserică, în adunarea generală ar trebui doar să se constate acest fapt! Dar nu se constată… Alte multe aspecte… Fără a aduce acuze cuiva, e doar o cutumă…

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Se întâmplă lucrurile menționate, dar diferența de membrii este dată de numărul celor înscriși în registrul bisericii și cei care frecventează serviciile religioase. În cazul adunărilor generale sau al congreselor raportarea se face la numărul membrilor din registrul bisericii. Din cunoștințele mele pierderea calității de membru într-o biserică baptistă nu este dat de plata sau neplata cotizației de membru. În fapt, acea cotizație este una benevolă.
   Cel de-al doilea aspect la care doresc să fac referire este acela că problema numărului de membrii este pusă aici în relație cu statul. Alin, pe de altă parte, nu duce discuția în altă direcție, ci atrage atenția asupra unui demers jurnalistic precar. A faptului că autorul ar fi putut să se documenteze asupra datelor statistice doar vizitând pagina de internet a Secretariatului de Stat pentru Culte. Cred că și o simplă căutare pe Google i-ar fi permis identificarea unor date de actualitate.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: