CulturaVietii.ro: Originile răului sau ce înseamnă comunismul (fragment I/II). Lupta lui Lenin cu Dumnezeu


Prezint aici un fragment dintr-un articol interesant referitor la politica religioasă a bolșevicilor, articol care reprezintă un fragment din cartea „Originile răului. Taina comunismului”, autor: Volodski I.O. Traducere și adaptare: Provita Media. Am văzut faptul că lucrarea respectivă este  disponibilă online în limba engleză (direct sau prin traducerea paginii).
Fragmentul tradus de cei de la Provita Media face referire doar la cazul Bisericii Ortodoxe Ruse. Ar fi interesat de citit o lucrare sintetică despre politica religioasă sovietică în general și în particular despre cultele evanghelice.  Nu știu dacă cartea de față are bibliografie, dar în paginile citite nu am regăsit referințe bibliografice, deși ar fi fost utile având în vedere referirile la fonduri arhivistice secrete sau puțin cunoscute.

Lupta împotriva Bisericii s-a datorat pe de-o parte ideologiei aceea, așa cum prezintă autoarea cărții, iar pe de altă parte unor considerente politice. Unul dintre acestea era acela că Biserica era văzută ca un aliat tradițional al monarhiei, ori bolșevicii luptau împotriva acesteia. Un alt aspect care ține de registrul ideologic era atacul asupra familiei și încercarea de formare a omului nou „hmo sovieticus”, fapt cu implicații directe și în registrul religios.

Pentru a înțelege mai bine schimbările politice și ideologice care se produc în Rusia bolsevică, precum și sursele de inspirație din Revoluția Franceză (1789) recomand lectura cărții istoricului britanic Orlando Figes, Rusia Revoluționară (1891-1991).

Mai jos un fragment din cartea menționată cu o introducere foarte interesantă despre cât de bine era în comunism.

Biserică vandalizată

Probabil ați auzit aceste cuvinte: „Pe vremea comuniștilor se traia mai bine… Pe vremea comuniștilor nu exista un asemenea haos…”. Omului ii vine ușor sa priveasca trecutul prin romantism și sa-l prezinte in culori roz. In acest fel, in anumite zone, viața in comunism apare ca o eliberare de toate necazurile și temerile legate de viitor, iar comuniștilor le sunt incredințate conducerea unor regiuni intregi. Putem sa nu-i luam in serios, pentru ca și bolșevicii, inainte de Revoluția din 1917, nu erau luați prea in serios. Ce este comunismul? Nimeni nu știe in mod clar, daca, desigur, nu amintim de celebrele sloganuri vechi. Nici macar marxiștii nu-i cunosc adevarata sa natura, caci comunismul este cunoscut doar unui cerc restrans de inițiați.

***

Lupta lui Lenin cu Dumnezeu

Vladimir Ulianov a fost botezat la 16 (29) aprilie 1870. Tatal sau, Ilia Nikolaevici, era un om credincios. Cum s-a putut intampla ca fiul unui credincios, dintr-o data, sa o ia pe o cale anti-creștina? G.M. Krjijanovski a susținut ca Lenin i-ar fi povestit, „ca el deja din clasa a cincea, brusc, a terminat cu toate chestiunile religioase, și-a scos crucea de la gat și a aruncat-o la gunoi…”. Nu cumva se trezisera in el genele bunicului? Intr-un fel sau altul, dar Vladimir Ulianov s-a transformat intr-un apostat și a devenit in mod decisiv un dușman inverșunat al Bisericii Ortodoxe. Inca din 1905, in articolul „Socialismul și religia”, Lenin cere „sa se lupte cu intunericul religios”. Sub sloganul „Religia este opiu pentru popor”, Lenin, cu fanatismul sau, a educat la bolșevici ura fața de religie, in special, fața de creștinism. Activitațile sale erau indreptate impotriva Bisericii Ortodoxe Ruse și impotriva maselor de mai multe milioane de credincioși. Poziția sa este exprimata, cu toata sinceritatea, in urmatoarea afirmație:

„Orice idee religioasa, despre Dumnezeul drag, orice cochetare cu Dumnezeu este de o mizerie inexprimabila… cea mai periculoasa mizerie, boala cea mai grea”.

„Energia electrica va lua locul lui Dumnezeu, pentru țaran. Lasați-l pe țaran sa se roage la electricitate; el va simți astfel mai mult puterea guvernului central – decat pe cea cereasca”.

Așa vorbea Lenin, in conversație cu Miliutin și Krasin, cand discutau problema electrificarii.

http://www.culturavietii.ro/2017/05/02/originile-raului-sau-ce-inseamna-comunismul-iii/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+CulturaVietii+%28Cultura+vietii%29

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: